Uzungöl’e HES projesine karşı direniş: Halk alanı geçişe kapattı, nöbet başladı

Trabzon Uzungöl'e yapılması planlanan HES için şirketin henüz yargı ve ÇED süreci devam ederken iş makinelerini getirmesi halkı isyan ettirdi.

Trabzon Uzungöl‘de yapılmak istenen hidroelektrik santral (HES) projesi için firmanın dün akşam saatlerinde iş makinelerini Çaykara ilçesine getirmesine, bölge halkı büyük tepki gösterdi. Proje alanını trafiğe kapatan halk nöbet tutmaya başladı. Yolun açılmasını isteyen jandarma ve yolu trafiğe kapatan vatandaşlar arasında gerginlik yaşandı.

Taşkıran mahallesinde gerçekleştirilmesi planlanan HES’e karşı bölge halkı önceki gün bir protesto gösterisi düzenlemişti.

Vatandaşların yanı sıra siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, yaşam savunucuları ile Uzungöl’deki STK temsilcilerinin de katıldığı eylemde konuşan Uzungöl Muhtarı Selman Dilek, şunları söylemişti:

“Yerel seçimelerin hemen akabinde, yüklenici firma HES projesine ilk kazmayı Taşkıran’da burada vurmuş, fakat bu haberi alan Uzungöllüler’in Taşkıran’a inmesiyle iş makinesi durdurulmuş, alandan çıkarılmış, kadastro direkleri sökülmüş bu şekilde firmanın bu ilk teşebbüsü el birliğiyle durdurulmuştu. Valilik toplantısı lehimize gelişmişken ve açılan davaların meşruluğu  tarafından kabul edilmişken, nasıl oluyor da yüklenici firma tekrardan teyakkuza geçmiştir? Danıştaydaki karar usulden kabul edilip esas görüşülmeye başlanmışken dava sonuçlarını beklemeden meseleyi oldubittiye getirmek istemektedirler. Bölge ahalisini yakında gerçekleşebilecek gelişmelere karşı uyanık olmaya davet ediyorum.”

Lavc59.13.101

Eylemin ardından dün akşam saatlerinde HES firması Jandarma eşliğinde iş makinelerini Çaykara’ya getirdi. İş makinelerini görüntüleyen bölge halkı, HES projesinin olduğu alana giderek yolu trafiğe kapattı ve nöbete başladı.

Yargı süreci devam ediyor, ÇED yok

Bölgeye çok sayıda Jandarma gelmesinin ardından yurttaşların yolu trafiğe açması istendi. Jandarmanın yolu açmak istemesine yurttaşlar tepki gösterdi. Uzunca bir süre jandarma ile yurttaşlar arasında tartışma yaşandı.

Bölgeye gelen ve ekiplerle tartışan Çaykara Belediye Başkanı Hanefe Tok, ”Bu halk demokratik hakkını kullanıyor HES istemiyor, henüz yargı süreci devam ediyor ÇED süreci tamamlanmamış. Ayrıca burada yapılacak HES projesi yurttaşların arazisinden geçiyor buna müsaade etmiyorlar. Yolu trafiğe açarız ancak şirketin çalışmasına izin vermeyiz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR