Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

Yemekli eylemlerde sıra Kral Charles’ta: Balmumu heykelinin yüzüne pasta yapıştırıldı

0

Van Gogh ve Claude Monet gibi dünyaca ünlü sanatçıların eserlerine yemek fırlatarak yapılan iklim eylemlerinin bir yenisi, yine Londra‘dan geldi.

Londra merkezli iklim aktivisti grup Just Stop Oil üyeleri, Britanya Kralı III. Charles‘ın Londra Madame Tussauds Müzesi’ndeki balmumu heykelinin suratına çikolatalı pasta fırlattı. Eylemciler, hükümetin tüm yeni petrol ve gaz ruhsat ve izinlerinin durdurmasını talep etti.

“Bilim gayet net. Talep basit: Yeni petrol ve gaz ruhsatlarını durdurun. Çok kolay.”

(Eylemciler burada Türkçesi ‘Bir dilim kek’ olan ve ‘çok basit, çocuk oyuncağı’ gibi anlamlara gelen ‘It is a piece of cake‘ deyişini kulandı.)

Grup, sosyal medya paylaşımlarında Kral Charles’ın, istifa eden başbakan Liz Truss‘ın isteğiyle COP27’ye katılmak ve konuşma yapmaktan vazgeçtiğine de dikkat çekti.

Metropolitan Polisi, dört kişinin cezai hasar nedeniyle tutuklandığını, Madame Tussauds işletmesi de müzedeki ‘Kraliyet Ailesi’ kısmının bir süreliğine kapandığını açıkladı.

Aynı gün Almanya merkezli iklim aktivisti grup Letzte Generation, Potsdam’da sergilenen Monet’nin Les Meules eserine patates püresi fırlatarak eylem yaptı.

Birleşik Krallık merkezli aktivist grup Just Stop Oil’den iki aktivist de 14  Ekim’de Londra’daki Ulusal Galeri‘de  sergilenen Vincent van Gogh‘un Ayçiçekleri tablolarından birinin üzerine domates çorbası fırlatmıştı.

17 Ekim’de aynı grup, iklim eylemlerini durdurmak üzere geçirilmek istenen yeni bir yasa tasarısını protesto etmek için spor araba markası Aston Martin‘in Londra merkezindeki showroomunun girişine turuncu boya püskürtmüştü.

You may also like

Comments

Comments are closed.