Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

İklim aktivisti, ‘münasip eylem yöntemlerinin’ tartışıldığı programda kendini masaya yapıştırdı

0

Hollanda‘da yayımlanan bir tartışma programı Jinek‘e davet edilen iklim aktivisti Jelle de Graaf,  iklim krizinin aciliyetini yeterince anlaşılmamasını protesto ederek kendini tartışma masasına yapıştırdı.

Programda Just Stop Oil gibi aktivist grupların sanat eserlerine yiyecek fırlattığı ve çeşitli kuruluşlara boya püskürttüğü eylemler üzerinden “protesto etmenin doğru yolları” tartışılıyordu.

Tartışmanın üstüne Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) aktivistlerinden de Graaf, “İklim krizi ve ekolojik krizler hakkında konuşacağım” diyerek masaya çıktı ve ellerini ‘yapıştırdı’ . Graaf, sunucusu Beau van Erven Dorens‘e dönerek “Beau, insanlar ölecek” dedi.

Reklam arası sırasında masanın stüdyodan taşınmasına direnen de Graaf stüdyo teknisyenlerinin zorlamasıyla masanın üzerinden kaydırıldı.

Sunucu Van Erven Dorens daha sonra, “Gergin olduğunu anlayabiliyordum ve onu sakinleştirmeye çalıştım,” dedi.

“Tatsız olduğunu düşündüm ve diğer konuklar tek kelime edemedi. Destekçilerinin harika bir gösteri olduğunu düşündüklerinden eminim ama mesajını bu şekilde ilettiğini sanmıyorum.”

De Graaf ise  eylemine dair şu mesajı paylaştı:

Kenya’da açlık, Pakistan’da, Nijerya’da seller, aşırı sıcak dalgaları: İklim krizi vuruyor ve hepimizi tehdit ediyor. Ancak hükümetler, şirketler ve medya, her zamanki gibi iş yapmaya devam ediyor. Bu saçmalığa dikkat çekmek için kendimi Jinek ‘deki masaya yapıştırdım.

Just Stop Oil ve aktivist gruplar sık sık protestolarla iklim krizinin aciliyetine dikkat çekmeye çalışıyor.

Britanya Kralı III. Charles‘ın Londra Madame Tussauds Müzesi’ndeki balmumu heykelinin suratına çikolatalı pasta fırlatılmış,daha önce 14 Ekim’de Londra’daki Ulusal Galeri‘de sergilenen Vincent van Gogh‘un Ayçiçekleri tablolarından birinin üzerine domates çorbası atılmıştı.

17 Ekim’de aynı grup, iklim eylemlerini durdurmak üzere geçirilmek istenen yeni bir yasa tasarısını protesto etmek için spor araba markası Aston Martin‘in Londra merkezindeki showroomunun girişine turuncu boya püskürtmüştü.

Almanya merkezli iklim aktivisti grup Letzte Generation, Potsdam’da sergilenen Monet’nin Les Meules eserine patates püresi fırlatarak eylem yapmıştı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.