Doğa Mücadelesiİklim KriziManşet

İklim aktivistlerinin protestolarının yeni hedefi ‘İnci Küpeli Kız’ oldu

0

İklim krizine dikkat çekmek için sanat eserlerine yemek fırlatma eylemleriyle gündeme gelen Just Stop Oil üyelerinin bir sonraki hedefi Johannes Vermeer‘in dünyaca ünlü başyapıtı İnci Küpeli Kız tablosu oldu.

Hollanda Lahey‘deki Mauritshuis Müzesi‘nde sergilenen esere kafasını yapıştıran ve domates çorbası fırlatan iki protstocudan biri şunları söyledi:

“Güzel ve paha biçilmez bir şeyin gözlerinizin önünde yok edildiğini gördüğünüzde nasıl hissediyorsunuz? Kızgın mı? İyi. Gezegenin yok edildiğini görürken bu duygunuz nerede?”

Müzedeki ziyaretçilerin  “Aptal” ve “Çekil oradan” gibi tepkilerine cevaben, “eserin camla korunduğunu ve gayet iyi olduğunu” söyleyen protestocu şöyle devam etti:” Ancak çocuklarımızın geleceği değil.”

Lahey polisi, eylemin ardından üç kişiyi tutukladı.

Müzeden yapılan açıklamada, camın arkasında kalan eserin restoratörleri tarafından incelendiği ve hasar görmediği belirtildi. Müze sözcüsü René Timmermans verdiği demeçte, müzenin bu tür olaylara olabildiğince iyi hazırlandığını ve daha önce hangi ekstra önlemleri alabilecekleri konusunda çok sayıda istişare yaptıklarını söyledi.

Just Stop Oil ve aktivist gruplar sık sık protestolarla iklim krizinin aciliyetine dikkat çekmeye çalışıyor.

14 Ekim’de Londra’daki Ulusal Galeri‘de sergilenen Vincent van Gogh‘un Ayçiçekleri tablolarından birinin üzerine domates çorbası atılmış,Britanya Kralı III. Charles‘ın Londra Madame Tussauds Müzesi’ndeki balmumu heykelinin suratına çikolatalı pasta fırlatılmış, tı.

17 Ekim’de aynı grup, iklim eylemlerini durdurmak üzere geçirilmek istenen yeni bir yasa tasarısını protesto etmek için spor araba markası Aston Martin‘in Londra merkezindeki showroomunun girişine turuncu boya püskürtmüştü.

Almanya merkezli iklim aktivisti grup Letzte GenerationPotsdam’da sergilenen Monet’nin Les Meules eserine patates püresi fırlatarak eylem yapmıştı.

Önceki günlerde yine Hollanda‘da yayımlanan bir tartışma programı Jinek‘te aktivisti grupların yeni protesto yöntemlerinin tartışıldırken iklim aktivisti Jelle de Graaf, iklim krizinin aciliyetini yeterince anlaşılmamasını protesto ederek kendini tartışma masasına yapıştırmıştı.

You may also like

Comments

Comments are closed.