Modern tarihinin en ölümcül sel felaketini yaşayan İspanya‘nın Valensiya kentinde hayatını kaybedenlerin sayısı 217 oldu. Binlerce asker temizlik çalışmalarına katılırken, halen kayıp olanlar olduğu bildiriliyor.
Selden en çok etkilenen Valensiya’da yerel halk ise uyarının gecikmesi ve yardım çalışmalarının yavaş ilerlemesi nedeniyle öfkeli.
Valensiya banliyösünde yaşayan yüzlerce kişi, dün bölgeyi ziyaret eden İspanya Kralı Felipe, Kraliçe Letizia ve Başbakan Pedro Sanchez‘i protesto etti, bazıları da üzerlerine çamur fırlattı.
“Katiller, katiller!” sloganları atan göstericiler, yetkililerin sel felaketi konusunda geç uyarılarda bulunması ve ardından acil durum ekiplerinin geç müdahale etmesi nedeniyle birikmiş öfkelerini dile getirdi:
Reuters‘in aktardığına göre, Valensiya halkından Nuria Chisber, protesto sırasında “Ölüler hala garajlarda, aileler yakınlarını ve arkadaşlarını arıyor. Tek istediğimiz uyarılmaktı ve kurtulmuş olurduk” diye bağırırken, bir başka gösterici kargaşaya rağmen halkla konuşmak için kalmakta ısrar eden krala, “Bu biliniyordu ve kimse bunu önlemek için bir şey yapmadı” dedi.
Başbakan Sanchez ise hiç konuşma yapmadan geri döndü.
İspanya’nın Valencia bölgesine bir yıllık yağış bir günde düştü: En az 95 ölü
İspanya benzeri görülmemiş sel felaketinin ardından kayıplarını arıyor
Ölenlerin tamamı Valensiya bölgesinden, hala kayıplar var
Ülkenin modern tarihinde yaşanan en kötü sel felaketinde yaşamını kaybedenlerin neredeyse tamamı Valensiya bölgesinde yaşıyordu. Bunların 60’dan fazlası ise Paiporta‘da idi.
Pazar günkü eylemde, protestocuların bir kısmının, aşırı sağcı örgütlerin sembollerini taşıyan giysiler giydiği görüldü.
.
Başbakan Sanchez, ortaya çıkan büyük hasarı onarma ihtiyacı ve olaylara atıfta bulunarak, “Bazı marjinal eylemlerle yoldan çıkmayacağız,” dedi. Kral Felipe ise ortamı sakinleştirmeye çalışırken, kışkırtıcıların durumu istikrarsızlaştırma girişimlerinden de söz etti.
Eylem sırasında yağmur çiselemeye başlayınca, polis araçları hoparlörlerle kentin etrafında dolaşarak daha yoğun yağmurlar gelebileceği uyarıları yaptı.
Herkes birbirini suçluyor
Merkezi hükümet, nüfusa uyarılar göndermenin bölgesel yetkililerin sorumluluğu olduğunu söylüyor. Ancak Valensiya yetkilileri, kendilerine sunulan bilgilerle ellerinden gelenin en iyisini yaptıkları kanısında.
Alicante Üniversitesi‘nden iklim uzmanı Jorge Olcina, halka zamanında uyarıda bulunulsaydı, birçok ölümün önlenebileceğini vurguladı; ulusal ve bölgesel yetkililer arasındaki koordinasyon eksikliğine de dikkat çekti. Ancak felaketin büyüklüğünün “başa çıkılmasını zorlaştırdığını” da sözlerine ekledi.
Olası herhangi bir ihmalin araştırılacağını belirten Başbakan, trajedi karşısında siyasi birlik çağrısında bulundu.
Protestocuların yuhalamaları ve hakaretleri arasında Paiporta’yı ziyaret eden Valencia’nın bölge lideri Carlos Mazon ise sosyal medya hesabından şunları yazdı: “Halkın öfkesini anlıyorum ve elbette onu karşılamak için kalacağım. Bu benim politik ve ahlaki yükümlülüğüm. Kral’ın bu sabahki tutumu örnek niteliğindeydi.”
Yetkililer, halen onlarca kişiden haber alınamadığını, yaklaşık üç bin haneye ise elektrik verilmediğini söylüyor.
Sel suları sokakları ve binaların alt katlarını yutarken, çamur dalgaları halinde arabalar ve duvar parçaları da sürüklenmişti. Hafta sonunda binlerce asker ve polis, İspanya’da barış zamanındaki en büyük operasyon olan afet yardım ve temizleme çalışmalarına katıldı.
Son sel felaketi 1967’de Portekiz‘de en az 500 kişinin hayatını kaybetmesinden bu yana Avrupa’da tek bir ülkede yaşanan en büyük sel felaketi.
Bilim insanları, iklim değişikliği nedeniyle Avrupa ve diğer yerlerde aşırı hava olaylarının daha sık hale geldiğini söylüyor. Su buharlaşmasını artıran Akdeniz‘in ısınması, ani ve şiddetli yağmurlar getiren fırtınaların daha sık ve yoğun hale gelmesinde önemli bir rol oynuyor.