İklim KriziManşet

Birleşik Krallık’ta iklim eylemi: Genç aktivistler kendilerini ünlü tablolara yapıştırdı

0

Fosil yakıtlara karşı kampanya yürüten Just Stop Oil‘den iki aktivist, Londra Covent Garden‘daki Courtauld Galerisi‘nde bulunan Vincent van Gogh resminin çerçevesine ellerini yapıştırdı.

Euronews‘in aktardığına göre, protestoculardan Louis McKechnie, “Herkesten özür dileriz, bunu yapmak istemezdik. Bu güzel tabloya yapıştırılmış durumdayız, çünkü geleceğimiz için çok endişeliyiz” dedi.

Söz konusu resim, ise Van Gogh’un Arles, Fransa‘dan bir kırsal görüntü olan Çiçek Açan Şeftali Ağaçları (1889).

Tablo, özellikle Fransa’nın bu bölgesinin yakında önemli oranda kuraklık yaşayabileceği belirtiliyor. Geçen kış ve ilkbaharda da bölgedeki yağış seviyeleri, ortalamaların yüzde 45 altında gerçekleşti. Aktivist gençler, tabloyu bu nedenle seçtiklerini belirtti.

 “Çocukken bu tabloya bayılırdım, babam Londra’yı ziyaret ettiğimizde beni onu görmeye götürdü” diyen McKechnie, “Bu resmi hala seviyorum ama arkadaşlarımı ve ailemi daha çok seviyorum, doğayı daha çok seviyorum. Neslimin gelecekte hayatta kalmasına, kamuoyundaki itibarımdan daha çok değer veriyorum” ifadelerini kullandı. 

Protestonun amacı, hükümeti yeni fosil yakıt projelerine son vermeye ve sanat kurumlarını sivil direnişte onlara katılmaya çağırmak:

“Buradayız çünkü Birleşik Krallık hükümeti 40’tan fazla yeni fosil yakıt projesini hayata geçiriyor. Ve imzaladıkları her proje, ölüm fermanlarımızı imzalamak gibi. ”

Bir eylem de Glasgow’da

Just Stop Oil, birçok çevre grubundan oluşan İngiltere merkezli bir eylem grubu.  Temel amacı, Birleşik Krallık’ta fosil yakıtların araştırılması, geliştirilmesi ve üretimi için gelecekteki lisans ve izinleri durdurmak.

Gruba mensup Glasgow’lü üç eylemci de geçen h0fta Kelvingrove Sanat Galerisi ve Müzesi‘ndeki Horatio McCulloch‘un My Heart’s in the Highlands adlı 19. yüzyıla ait bir manzara resmine kendini yapıştırmıştı.

Carmen Lean, “Bu manzara, 1860’ta Highland açıklıklarının zirvesinde, bütün çiftçi toplulukları, kendi özel çıkarlarını acımasızca sürdüren yeni bir ev sahibi sınıfı tarafından tahliye edildiğinde yapıldı. Yalnızca çiftçiler örgütlenip direndiklerinde haklarını kazandılar” demişti.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.