La Scala sezonu iklim aktivistleri ve Ukraynalıların protestolarıyla açtı

Milano kentindeki ünlü La Scala Operası'nın açılışında, binaya boya fırlatan Son Nesil grubundan iklim aktivistleri, İtalya'nın etkin iklim politikası yerine şov yaptığını söyledi. Opera, açılışını bir Rus eseriyle yaptığı için Ukraynalıların da tepkisine neden oldu.

İklim aktivistlerinin dünya çapında ünlü sanat eserlerine ve binalara yönelik iklim protestolarının son hedefi,  İtalya‘nın Milano kentindeki ünlü La Scala Operası oldu.

Açılış gününde binanın girişine boya döken Ultima Generazione (Son Nesil) grubuna mensup aktivistler,  sabah erken saatlerde opera binasının önüne farklı renklerde boyalar fırlattı; duvarlara “Son Nesil: Gaza hayır, kömüre hayır” yazdı.

Ultima Generazione, geçen ay da Roma‘da bir Van Gogh eserinin üzerine çorba, Viyana‘da bir Gustav Klimt tablosunun üzerine siyah bir sıvı ve Milano’da sergilenmekte olan ABD’li pop sanatçısı Andy Warhol tarafından boyanmış bir spor arabanın üzerine un serpmişti.

Aktivistler La Scala’da yaptıkları eylemle ilgili yaptıkları açıklamada, “İtalya’nın geleceğini kuraklık ve iklim felaketlerinden korumak için gerekli önlemleri almak yerine siyaset, birkaç kişiye şov yapmak için kendini kilitliyor” dedi. 

‣ Fosil yakıt üretimini artırma kararı alan Birleşik Krallık hükümetine işgalli protesto
‣ Birleşik Krallık’ta iklim eylemi: Genç aktivistler kendilerini ünlü tablolara yapıştırdı
‣ İklim aktivistlerinin elleri bu kez ‘Son Akşam Yemeği’ tablosunda
‣ İklim aktivistlerinden Van Gogh’un tablosuna çorbalı protesto
‣ İklim aktivistleri Londra merkezindeki araba galerisini turuncuya boyadı
‣ Almanya’da iklim aktivistleri Monet tablosuna patates püresi fırlattı
‣ Yemekli eylemlerde sıra Kral Charles’ta: Balmumu heykelinin yüzüne pasta yapıştırıldı
‣ Aktivistler, fosil yakıt lobicilerinin merkezi olan binaya boya püskürttü
‣ İklim aktivisti, ‘münasip eylem yöntemlerinin’ tartışıldığı programda kendini masaya yapıştırdı
‣ İklim aktivistlerinin protestolarının yeni hedefi ‘İnci Küpeli Kız’ oldu
İklim aktivistlerinden Hamburg Filarmoni Orkestrası’nın konseri sırasında eylem

Geçen ay İtalya’nın güneyindeki tatil adası Ischia‘da şiddetli yağmurun neden olduğu toprak kaymasının küçük bir kasabayı harap etmesinden sonra on iki kişi hayatını kaybetmiş; yaz aylarında, 70 yılın en kötü kuraklığı, ülkenin tarımsal üretiminin kabaca üçte birini oluşturan Po nehri çevresindeki kuzey bölgelerini felç etmişti. 

Polis, La Scala’daki olayın ardından beş kişiyi gözaltına alırken, temizlik görevlileri tiyatronun girişindeki boyayı hızla kaldırdı.

Milano kentinin bağlı olduğu Lombardiya Bölgesel Yönetiminin başkanı Attilio Fontana ise eylemi “ahmakça ve mantıksız” olarak niteledi.

Rus eseriyle açılışa Ukraynalılardan tepki

Öte yandan açılışın, Rus besteci Modest Mussorgsky‘nin bestelediği  “Boris Godunov” ile yapılması Ukraynalıların da tepkisine neden oldu. Etkinliğin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sırasında Kremlin için bir propaganda zaferi olduğunu belirten bir Ukraynalı grup, tiyatro binasının önüne toplanarak seçimi protesto etti. 

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni,  İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen‘in de katıldığı galada Rus sanatçılar uzun süre alkışlandı. Ukraynalıların itirazı sorulan von der Leyen, Ukraynalıları “fantastik, cesur ve cesur insanlar” olarak övdü, ancak Rus kültürünün Putin ile karıştırılmaması gerektiğini söyledi. İtalya’nın Ukrayna’ya verdiği desteği sürdüren Başbakan Meloni de kültür ve siyaset arasına bir çizgi çekmek gerektiğini söyledi: “Rus halkına, Rus tarihine, Rus kültürüne karşı hiçbir olumsuz duygumuz yok.”

Ukrayna diasporası da galadan önce bir dilekçeyle tiyatroyu Boris Godunov’u sergilemekten vazgeçmeye çağırmıştı. Açılış gecesini Rus devlet televizyonu da naklen yayınladı. 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR