Küresel Eksen Değişimi

İklim değişikliğini durdurmak için artık zamanımız daralıyor. Hepimiz en hızlı biçimde bu büyük değişikliği durdurmak için elimizden geleni yapmalıyız. Burada hepimizin üzerine düşen en önemli görev; iklim değişikliği problemini hem kendi gündemimizde, hem çevremizin gündeminde hem de politikanın gündeminde en başa oturtmaktır.

İklim değişikliği atmosferdeki karbondioksit miktarındaki artıştan kaynaklanıyor. Doğal şartlarda milyonlarca yıldır atmosferde milyonda en fazla 280 molekül olan karbondioksit miktarı bugün 400 moleküle yükselmiştir. Milyonda 400 molekül karbondioksit ile dünyadaki hayatın bildiğimiz gibi sürmesi mümkün değildir ve bu miktarın hemen azaltılması gerekmektedir. İnsanlık ise bu miktarı azaltmanın yerine her sene milyonda 2-3 molekül arttırmaktadır. Eğer en kısa sürede milyonda 350 molekül seviyesine inmeyecek olursak hepimizi gittikçe artan şiddette iklim felaketleri bekleyecektir.

350.org Amerika’lı iklim aktivisti olan Bill McKibben tarafından kurulmuş ve atmosferdeki karbondioksit miktarını milyonda 350 molekül seviyesine indirmemiz gerektiğini savunan bir sivil toplum kuruluşudur. 350.org bu hedefine ulaşmak için toplumda bu konudaki bilincin artmasına çalışmaktadır. Bu sene küresel iklim bilincinin artması için Küresel Eksen Değişimi Projesi‘ne başlanmıştır. Bu projenin temel amacı önce tüm dünyada, iklimin değişmemesi için sistemin değişmesi gerektiği bilinciyle toplumda çalışmalar yürütecek iklim aktivistleri yetiştirmek, sonra da bu aktivistlerin kendi ülkelerinde yapacakları aktiviteleri küresel bazda desteklemektir.

Küresel Eksen Değişimi Projesi başlangıç eğitimini bu sene 24-30 Haziran tarihleri arasında İstanbul’da yapmaya karar verdi. İTÜ’de hafta başından beri süren eğitimde dünyanın 140 ülkesinden gelen altı yüzden fazla iklim aktivistine ileride yapacakları çalışmalar konusunda eğitim verilmektedir.

Küresel Eksen Değişimi eğitimi sonunda bu iklim aktivistleri ve ülkemizden katılacak çevre ve iklim gönüllüleri ve STK’lar, 29 Haziran Cumartesi günü saat 15:00’de Haydarpaşa Numune Hastanesi önünden başlayıp, Kadıköy İskele Meydanı’na uzanan bir “İklimi Değil Sistemi Değiştir” yürüyüşü yapacaklar. Yürüyüşün ardından konuşmalar yapılacak ve 18:00’de bir konserle program sona erecektir. Bu programın ardından 18:30’da Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda “İklim ve Çevre Adaleti” konulu bir forum düzenlenecektir.

İklim değişikliği insanlığın bugüne dek karşılaştığı en ciddi sorunların başında gelmektedir. Ancak, iklim değişikliği konusunda ciddi politikalar geliştirilememesinin arkasındaki temel sebep, bu değişikliğin etkilerinin her geçen gün artarak görünmesine rağmen sonuçta daha da tehlikeli olayların uzun süre sonra görülecek olmasıdır. Buna karşın, hükümetler 3-5 senelik süreler için seçildiklerinden uzun soluklu bu problemi ve çözümlerini çoğu zaman göz ardı edebilmektedirler. İklim değişikliğinin ciddi bir problem olduğuna inanan insanların vakit geçirmeden bu problemi, gerek kamuoyunun gerekse de siyasilerin gündemine sokması ve gündemden çıkmamasını sağlaması gerekmektedir. Küresel Eksen Değişimi bu yolda önemli bir adımdır. Bu adımı hepimiz desteklemeliyiz ve iklim değişikliğinin her gün gündemin üstlerinde yer almasını sağlamalıyız. Yaşayabileceğimiz sadece bir dünya var ve bu dünya yaşanmaz hale gelmeden hepimiz harekete geçmek zorundayız.

 

Prof. Dr. Levent Kurnaz

Boğaziçi Üniversitesi
İklim Değişikliği Çalışma Grubu

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

EN ÇOK OKUNANLAR