KentManşet

‘Kültürpark’ta fuarlara son verilsin!’

0
Kültürpark

Kültürpark Platformu, İzmir’in Konak ilçesinde bulunan ve şehrin en büyük yeşil alanı olan Kültürpark’ın park olarak kalmasını, düzenlenecek olan tüm fuarların Gaziemir’de kurulan yeni fuar alanı olan Fuar İzmir‘de yapılmasını talep ederek, parkın kendine özgü dokusunun korunması çağrısında bulunuyor.

1990’lı yıllarda 2. derece doğal sit ve tarihi sit alanı olarak tescil edilen Kültürpark, platform tarafından “420 bin metrekarelik alanıyla İzmir’den her kesimden insanın doğa ve yaşam ile iç içe olabileceği bir vaha” olarak tanımlanıyor. Kültürpark’ın ‘yaşlı ve yorgun’ yapısının artık yoğun insan kalabalığını kaldıramadığını belirten platform sözcüleri, parkta yapılan fuarların ve benzeri etkinliklerin tarihi ve doğal yapıya zarar verdiğini ifade ediyor.

2023 sonbaharında Fuar İzmir’de gerçekleştirilmiş olan kitap fuarının yeniden Kültürpark’ta yapılacak olmasına tepki gösteren Kültürpark Platformu, yayınladığı mesajda “Kitap fuarı için parkın çeşitli yerlerine kurulan çadırlar, ahşap standlar ve bunların inşasında kullanılan elektrik, araç gereçler, iş makineleri, inşaat malzemeleri ile araç trafiğinin yoğun olarak yarattığı gürültü ve kirlilik, Kültürpark’ın tüm canlılarının yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Park’ın tümünü kapsayan deprem çadırı görüntüsündeki standlar, her türlü yiyecek, içecek standının doluştuğu abartılı bir etkinlik Kültürpark’ın yaşlı ve yorgun yapısını bir kez daha yaralamakta, oradaki canlıların yaşamlarını olumsuz etkilemektedir” ifadelerine yer verdi.

Kültürpark Platformu ve paydaşları olarak İZFAŞ’ın Kültürpark’tan elini çekmesini istiyor, mücadelemizin Kültürpark, “Kültürpark” olana kadar süreceğini belirtip, taleplerimizi bir kez daha yineliyoruz.

Kültürpark Platformu, taleplerini şöyle sıraladı:

  • Bu “Kitap fuarı” son olsun. Tüm fuarcılık etkinlikleri Fuar İzmir’de gerçekleştirilsin.
  • İzmir Büyükşehir Belediyesi İdari birimleri en kısa zamanda Kültürpark’ı boşaltsın.
  • Kültürpark içinde konuşlandırılmış olan, park için iş üretmeyen tüm resmi kurumlar alandan taşınsın.
  • Kültürpark, hemen her türden araç trafiğine kapatılsın.
  • Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP) geriye çekilsin.
  • Kültürpark’ta yapılaşmanın önünün açılması için yanlış tanımlanmış işlev tanımı yeniden tanımlansın. KAİP’teki “Enternasyonal Fuarlar, enternasyonal faaliyetler ve festivallere ev sahipliği yapacak, İEF tarihi dışında da kültürel amaçlı doğrudan tüketiciye yönelik sınırlı büyüklükte kitap, mücevher, el sanatları, hediyelik eşya fuarlarının yer alacağı fuar organizasyonları hedeflenmektedir. Ayrıca enternasyonal fuar kullanımı dışında alanın uluslararası canlılığını sürdürebilmek/yeniden canlandırmak için çalıştaylar, festivaller, bienaller ve sergi vb. faaliyetlerin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır” ifadesi hemen kaldırılıp, Kültürpark KENT PARKI kimliğine döndürülsün.

Kültürpark

  • Kültürpark’ın Yönetim ve İşletim Planları alanın koruma-kullanma dengesi gözetilerek KAİP’e işlensin.
  • Plan Araştırma ve Açıklama Raporu ekinde yer alan “Kültürpark’ın Taşıma Kapasitesinin Değerlendirilmesi Raporu”nda belirtilen hususlara uyulsun.
  • Çok geniş bir alana hakim olan kilit taşları, beton ve asfalt en aza indirilerek yeşil alan olarak düzenlensin.
  • 90 yıldır hizmet veren Paraşüt Kulesinin restorasyonu hemen başlatılsın ve hizmete açılsın.
  • Geçmiş yönetimin Kültürpark’ta açtığı anlamsız, gereksiz, zararlı “pazar” uygulamasına hemen son verilsin.
  • Göl Gazinosu‘na yapılacağı söylenen Mumya Müzesi fikrinden hemen vaz geçilsin.
  • Kültüpark’ta yapılan / yapılacak tüm işler, kapalı kapılar arkasında değil, kamuya açık gerçekleştirilsin.

More in Kent

You may also like

Comments

Comments are closed.