2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİManşetTürkiye

İsias Otel davası sürüyor: ‘Bu bina 72 cana sebep olan bir suç aleti’

0
İsias Otel

6 Şubat’ta yaşanan depremde Adıyaman‘daki İsias Otel’in yıkılmasıyla ilgili görülen ve dün (3 Ocak’ta) başlayan dava, Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi‘nde devam ediyor. Duruşmada, otelde hayatını kaybedenlerin aileleri, İsias’ın bir otel değil, adeta ölüm makinesi olduğunu belirtti. Aileler, demirlerin elle büküldüğünü, betonların kolayca ufalandığını ifade etti.

Evrensel’in aktardığına göre mağdur aileler, 6 Şubat’ı her gün yeniden yaşadıklarını dile getirdi ve sanıkların yüz yüze hesap vermesini istedi. Aileler, adalet arayışlarının devam edeceğini, tüm sorumlular cezalandırılana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Alp ve Doruk Akın‘ın annesi Ayşe Akın, “Ben depremlerde nelerle karşılaşabileceğimizi seminerlerde gördüm, öğrencilerime anlattım. Alp de Doruk da depremle ilgili projeler yaptılar. Hiçbir fotoğraf İsias’a benzemiyordu. Özür dilerim herkesten ama anlatmak zorundayım. Tur rehberlerimizin bedenini yataklarıyla beraber bulduk. Hareket dahi etmeye vakitleri olmamış, 10 saniyede kum yığınına dönmüş İsias” diyerek acısını dile getirdi. Fahri Arkar‘ın ailesi, otelde hayatını kaybedenlerin bedenlerini kendi çabalarıyla çıkardıklarını anlattı.

Yasin Atlıhan’ın oğlu Yusuf Kaan Atlıhan, babasını kaybetmenin acısını dile getirerek, “Geldiğimizde sadece bir kum yığını vardı. Her şey paramparça olmuştu. Hakkımı helal etmiyorum,” dedi. Yasin Atlıhan’ın eşi Derya Atlıhan, enkazdaki çalışmaların aksaklıklarından bahsederek, “Hiçbirinin çıkmasını istemiyorum, ölene kadar hepsi cezaevinde kalsın” ifadelerini kullandı.

Depremde yıkılan İsias Otel davası başladı: 72 kişi hayatını kaybetmişti
Kıbrıs’ta öfke de acı da büyük: Çocuklarımızı emanet ettik, koruyamadınız

‘Belediyeden ve Turizm Bakanlığı’ndan da şikayetçiyiz’

İmran Aydoğdu’nun annesi Seher Aydoğdu, sanıkların birbirlerine suçu attıklarını belirterek, “Normal bir vatandaş o onayları, kredileri alabilir mi?” diye sordu. Ablası İrem Aydoğdu, sadece sanıklardan değil, belediyeden ve Turizm Bakanlığı‘ndan da şikayetçi olduğunu ifade etti.

Turist rehberi Hazal Baytekin‘in abisi Hakan Baytekin, 11 kişinin dışında mahkemece tespit edilecek sorumlulardan, taziye paylaşımı bile yapmayan Kültür ve Turizm Bakanından da şikayetçi olduğunu söyledi. Sanıkların salonda hazır edilmeyerek SEGBİS’le bağlanmalarına Baytekin, “Dün tüm gün boş bir odadan mahkemeye bağlanarak söyledikleriyle resmen bizimle dalga geçtiler” diyerek tepki gösterdi. Deprem haberini aldıktan sonra 5-6 il geçtiklerini, onlarca yıkım gördüklerini anlatan Baytekin, “Ama İsias gibisini görmedik. Ben enkazda demiri bükebildim, betonu elimle ezebildim. İnsanlar depremden ölmez, hatalı yapılar sonucu ölür” dedi.

İsias Otel

Hasan Bilgen’in annesi Fatma Bilgen mahkemeden çıkacak kararla adalet beklediklerini söyledi, babası Mehmet Akif Bilgen ise 6 Şubat’tan bu yana depremzedeler, depremde yakınlarını kaybedenler için geçen sürenin anlamı olmadığını anlatarak, “6 Şubat bizim hayatımızın bittiği gündür. Biz o günden bu yana nefes alamıyoruz, biz 6 şubattan bu yana yaşamıyoruz. Çocuğumuzun tırnağına zarar gelsin istemezdik biz, o güne kadar Adıyaman’ın yolunu bilmezdim” dedi.

Davada, 6 Şubat depreminde yıkılan Grand Hotel İsias ile ilgili 11 sanık hakkında “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan hapis cezası talep ediliyor. İddianamede, otelin imar affından yararlandığı ve bazı teknik gerekliliklerin sağlanmadığı bilgileri yer alıyor.

İsias Otel’de ne olmuştu?

Adıyaman’daki İsias Otel, 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremde çöktü. Otelde, KKTC’den gelen 39 kişilik voleybol takımı kafilesi ve Turist Rehberleri Birliği‘nden 43 kişilik bir grup konaklamaktaydı. Toplamda 72 kişi hayatını kaybetti. 

Maraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerde yıkılan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) içlerinde sporcu, öğretmen ve tur rehberinin de bulunduğu 72 kişinin yaşamını yitirdiği Grand Hotel İsias isimli otele ilişkin hazırlanan iddianamede, 11 sanık hakkında “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor. Ayrıca iddianamede 2018’de otelin imar affından yararlandığı ve bazı teknik gerekliliklerin sağlanmadığı bilgileri yer alıyor.

Davaya ilişkin hazırlanan iddianamede,

  • Bina projesinin 11 normal kat olmak üzere toplam 13 kat olarak hazırlandığı fakat ruhsatın 9 kat olarak verildiği,
  • Proje bilgileri ile ruhsat bilgilerinin uyuşmadığı,
  • Zemin etüt raporunun bulunmadığı,
  • Yapı kullanma izin belgesinin mevcut olmadığı,
  • Ruhsatsız olarak yapılan 8. kata 11.10.2018 tarihli yapı kayıt belgesinin düzenlendiği,
  • 6.03.2003 tarihli inceleme raporu ve 31.07.2003 tarihli genel denetim raporuyla denetimde tespit edilen eksiklikler ve çelişki içeren hususlar nedeniyle para cezası verildiği,
  • Bir otel çalışanının beyanında otelin teras katından otele sonradan dahil ettikleri ve halen mutfak olarak kullanılan binaya bağlantı yapıldığı,
  • Yine başka bir otel çalışanının beyanında ise ara duvarın kaldırılarak müdür ofisinin genişletildiği,
  • 2016’da içerisinde ruhsatsız bir kat eklendiği ve toplam kat sayısının dokuzdan ona çıktığının görüldüğü ve 2018’de imar affından faydalandığı, bilgileri yer aldı.
  • İddianamede yer alan bilirkişi raporunda ise yıkılan binanın taşıyıcı sistem elemanlarında donatı detayı ile ilgili eksiklikler olduğunun anlaşıldığı, donatı detayı eksikliklerinin binanın yıkılma nedenlerinden biri olabileceği, beton basınç dayanımlarının da değerlendirme kriterlerine göre şartları sağlamadığı ifadeleri yer aldı.

Davada kamu görevlisi olan diğer şüphelilerin ve tespit edebilecek şüphelilerin olduğu dosya ayrıldı, ona ilişkin soruşturma ayrı bir dosya olarak cumhuriyet başsavcılığı tarafından yürütülüyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.