Dünyaİklim KriziManşet

[İklim Liderleri Zirvesi] Güney Kore: Deniz aşırı kömür finansmanına son veriyoruz

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden‘ın ev sahipliğinde düzenlenen çevrimiçi İklim Liderleri Zirvesi, Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris‘in açılış konuşmalarıyla başladı.

Zirvenin “İklim Hırsını Artırmak” isimli oturumunda Güney Kore başkanı Moon Jae-in konuşma yaptı. Konuşmasında iki taahhütte bulundu.

2030 için yeni hedef yakında açıklanacak

İlk olarak yakın bir zamanda 2030 yılı için geliştirilmiş bir iklim hedefi sunacaklarını belirten Güney Kore Başkanı, bu yeni hedefin içeriğiyle ilgili bilgi vermedi.

İkinci olarak da Güney Kore’nin deniz aşırı kömür finansmanına son vereceğini duyurdu. Moon Jae-in yaptığı açıklamada “Zaten evde kömürlü termik santral inşaa etmeyi durdurduk” ifadelerini kullandı.

Güney Kore, görevdeki Demokrat Parti’nin mecliste çoğunluğu sağlamasıyla birlikte 2050 yılında net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefine bir adım daha yaklaşmıştı.

Kömür enerjisinin yüzde 60’ını karşılıyor

Güney Kore dünyadaki en fazla karbon salan yedinci ülke. Kömür, ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor ve ülkede henüz herhangi bir kömürden çıkış politikası onaylanmadı.

Ülke aynı zamanda yurtdışındaki kömür projelerinin en büyük destekçilerinden. Denizaşırı Gelişme Enstitüsü’ne (ODI) göre 2016 ve 2017 yıllarında Güney Kore, denizaşırı ülkelerde yeni kömür santrallerinin inşaatı için 1.1 milyar dolarlık yatırım yaptı.

Bu yıl itibariyle Güney Kore’de 60 kömürlü termik santral bulunuyor ve bu santraller ülkenin sera gazı emisyonlarının üçte birini oluşturuyor. Yedi santral ise yapım aşamasında. İklim Analizleri’nden yapılan açıklamada ülkenin iklim planına uyması için 2029 yılına kadar kömür tüketimini sonlandırması gerektiği belirtiliyor.

İklim Liderleri Zirvesi programı

Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris‘in açılış konuşmalarıyla başlayan zirve Youtube hesabı üzerinden canlı olarak takip edilebiliyor. Anlık olarak İngilizce, Çince, Arapça, Fransızca, Rusça ve İspanyolca çeviri de yapılıyor.

“İklim Hırsını Artırmak” isimli saat 15.00 ile 17.30 arasında gerçekleşecek ilk oturumda birçok dünya liderinin yanında Recep Tayyip Erdoğan da konuşmacı olarak yer alacak.

Günün devamında sırasıyla “İklim Çözümlerine Yatırım”, “Adaptasyon ve Azaltım” ve “İklim Güvenliği” başlıklı oturumlar gerçekleşecek.

23 Nisan programı da gene Türkiye saati ile 15.00’da “İklim İnavasyonunu Açığa Çıkarmak” oturumuyla başlayacak.  Sonrasında da “İklim Eyleminin Ekonomik Fırsatları” başlığı altındaki konuşmalar gerçekleşecek. Programa ait detaylara bu adres üzerinden ulaşmak mümkün.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.