Manşetİklim Krizi

Güney Kore’de Demokrat Parti seçimleri kazandı, Yeşil Yeni Düzen yolda

0

Güney Kore, görevdeki Demokrat Parti’nin Çarşamba günü gerçekleştirilen genel seçimlerde mecliste çoğunluğu sağlamasıyla birlikte 2050 yılında net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefine bir adım daha yaklaştı. 

Başkan Moon Jae-in’in partisi Ulusal Meclis’teki 300 sandalyeden 180’ini kazandı. Bir önceki seçimde 120 sandalyesi bulunan partinin bu başarısı koronavirüs ile mücadeledeki başarısına bağlanıyor.

Koronavirüs önlemleri altında seçim

Climate Change News’ten Chloé Farand’ın haberine göre ülkedeki seçmenler ilk kez koronavirüs salgını sırasında sandığa gitti. Virüs bulaşması korkusu ise seçmenleri durduramadı ve seçimlere yüksek bir katılım gözlendi. Özel kabinlerde yapılan ölçümlerde yüksek ateş bulgusu gösteren vatandaşlar koruma amaçlı eldiven, maske ve el dezenfektanı kullanmak zorunda kaldı.

Demokrat Parti’nin zaferiyle birlikte Moon’un Yeşil Yeni Düzen vaadinin meclisten geçirilmesi bekleniyor. Yasayla birlikte, Güney Kore 2050 yılında net sıfır karbon emisyonu hedefi koyan Doğu Asya’daki ilk ülke olacak.

İklim uzmanları memnun

Paris Anlaşması kapsamında ülkelerin gelişmiş iklim değişikliğiyle ilgili taahhütlerini 2030 yılına kadar Birleşmiş Milletlere sunmaları gerekiyordu. Güney Kore’deki Demokrat Parti de geçen ay yayımladıkları taahhütte, ülkenin düşük karbonlu ekonomiye geçişini ön gören Yeşil Yeni Düzen’i meclisten geçirme sözü vermişti. 

Güney Kore merkezli sivil toplum kuruluşu İklimimiz için Çözümler’den (SFOC) Jessica Yun, seçim sonuçlarıyla birlikte enerji ve iklim değişikliği konularının kamu gündeminde daha fazla yer edinmeye başlayacağını umduğunu söyledi.

En fazla karbon salan yedinci ülke

Güney Kore dünyadaki en fazla karbon salan yedinci ülke. Kömür, ülkenin enerji ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyor ve ülkede henüz herhangi bir kömürden çıkış politikası onaylanmadı.

Ülke aynı zamanda yurtdışındaki kömür projelerinin en büyük destekçilerinden. Denizaşırı Gelişme Enstitüsü’ne (ODI) göre 2016 ve 2017 yıllarında Güney Kore, denizaşırı ülkelerde yeni kömür santrallerinin inşaatı için 1.1 milyar dolarlık yatırım yaptı.

Bu yıl itibariyle Güney Kore’de 60 kömürlü termik santral bulunuyor ve bu santraller ülkenin sera gazı emisyonlarının üçte birini oluşturuyor. Yedi santral ise yapım aşamasında. İklim Analizleri’nden yapılan açıklamada ülkenin iklim planına uyması için 2029 yılına kadar kömür tüketimini sonlandırması gerektiği belirtiliyor.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.