Dünyaİklim KriziManşet

[İklim Liderleri Zirvesi] ABD sera gazı emisyonlarını 2030’a kadar yüzde 50 ile 52 azaltacak

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden‘ın ev sahipliğinde düzenlenen çevrimiçi İklim Liderleri Zirvesi, Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris‘in açılış konuşmalarıyla başladı.

Zirvenin başlangıcından hemen önce ise Beyaz Saray, ABD’nin sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar 2005 yılına kıyasla yüzde 50 ile yüzde 52 oranları arasında azaltma taahhüdünü açıkladı. Yapılan açıklamada bu hedefin diğer ülkelere iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerini artırması konusunda ilham olmasının beklendiği belirtildi.

Bu aynı zamanda, Biden’ın ABD ekonomisini 2050 yılına kadar tamamen karbondan arındırma planında önemli bir kilometre taşını işaret ediyor. Emisyon kesintilerinin enerji santrallerinden, otomobillerden ve ekonomideki diğer sektörlerden gelmesi bekleniyor.

Harris: Tarihi bir zirve

Zirvenin açılışında konuşan Harris, “Bu tarihi liderler zirvesine hoşgeldiniz. Birlikte çok farklı yerlerden geldik ancak ortak tehditlerle karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.

Harris, “İklim kriziyle mücadele etmek için yenilenebilir enerji ve yeni teknolojileri kullanmamız gerekecek. İnanıyoruz ki bu adımlar sadece iklim kriziyle mücadele için değil yeni işler yaratmak ve toplulukları geliştirmek için etkili olacak” dedi.

Biden: Önümüzdeki 10 yıl oldukça önemli

Sonrasında söz alan Joe Biden, “Bilim insanları bize önümüzdeki 10 yılın oldukça belirleyici olacağını söylüyor. En kötü sellerden, kuraklıklardan, sıcak dalgalarından, kasırgalardan ve sağlık etkilerinden kaçınmak için ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırmamız gerektiğini söylüyor” dedi.

Biden, zaman geçmeden harekete geçen ülkelerin iyi ücretli işler ve güçlü ekonomiler gibi faydalar elde edebileceğini belirtti.

Ülkelerin Kasım 2021’de Glasgow’da gerçekeleşecek COP26 öncesinde atacağı adımların oldukça önemli olduğunu vurgulayan Biden, “Harekete geçersek kelimenin tam anlamıyla ve mecazi olarak daha kolay nefes alacağız” ifadelerini kullandı.

Blinken: Sizinle çalışmak istiyoruz

Biden’ın ardından sözü Hükümet Sekreteri Antony J. Blinken aldı. Blinken, iklim değişikliğinin dünya çapında hastalıklara, gıda güvensizliğine, göçe ve çatışmalara neden olan bir tehdit çarpanı olduğunu belirtti.

Dünyanın en yoksul ve en savunmasız topluluklarının iklim etkileriyle başa çıkmasına yardımcı olmak için küresel işbirliği çağrısında bulunan Blinken, “Buradaki her ülkenin bilmesini istiyoruz: gezegenimizi kurtarmak için sizinle birlikte çalışmak istiyoruz” dedi.

Erdoğan da konuşmacı olarak yer alacak

Zirve Youtube hesabı üzerinden canlı olarak takip edilebilebiliyor. Anlık olarak İngilizce, Çince, Arapça, Fransızca, Rusça ve İspanyolca çeviri imkanı da sağlanıyor.

“İklim Hırsını Artırmak” isimli saat 15.00 ile 17.30 arasında gerçekleşecek ilk oturumda birçok dünya liderinin yanında Recep Tayyip Erdoğan da konuşmacı olarak yer alacak.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.