İsviçre’den uyarı: Beypazarı maden suyunda zararlı miktarda bor bulundu

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi tarafından yapılan açıklamada Türkiye menşeli Beypazarı marka maden suyunda sağlığa zararlı olabilecek kadar yüksek miktarda bor bulunduğu ifade edildi.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi (BLV) 15 Nisan’da yayınladığı uyarıda, Beypazarı marka maden sularında yüksek miktarda bor bulunduğunu belirterek, ürünün tüketilmemesi tavsiyesinde bulundu.

Yayınlanan uyarı metninde, “İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi (BLV), bahsi geçen markanın maden suyunun tüketilmemesini tavsiye ediyor. BAK-SAN GmbH firması da söz konusu ürünü derhal satıştan çekmiş ve ürünü geri çağırma işlemini başlatmıştır. Yapılan resmi kontroller kapsamında, Beypazarı markalı maden suyunda çok yüksek bor içeriği tespit edilmiştir. Sağlık riski göz ardı edilemez” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada bor elementinin doğal olarak yer altı sularında ve dolayısıyla kayalardan ve topraktan da gelebildiği için maden suyunda da bulunduğu ancak uzun vadeli tüketiminde doğurganlığı ve gebeliği etkileyebildiği bilgisine yer verildi.

Ürünlerin geri çağrılmasına ve satıştan kaldırılmasına ilişkin işlemler, İsviçre genelindeki perakendeciler arasında koordineli bir şekilde yürütülüyor. Tüketicilere, mevcut ürünlerini kullanmamaları ve satın aldıkları yerlere geri götürmeleri tavsiye ediliyor.

Paketli sütlerde de mikroplastik bulundu
‘Hava kirliliği kanser riskini artırıyor’

Bor nedir, neden sağlığa zararlı?

Bor, doğada genellikle borat mineralleri ve sularında çözünmüş halde bulunan bir elementtir. Sanayide ve ev ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bor, bazı bölgelerde doğal olarak yüksek konsantrasyonlarda su kaynaklarında bulunabiliyor.

Borun insan sağlığı üzerindeki etkileri doza bağlı olarak değişkenlik gösterir. Düşük dozlarda genellikle zararsız olan bor, yüksek konsantrasyonlarda toksik etkilere yol açabilir. Yüksek miktarda alınması halinde böbrekler, karaciğer ve beyin üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir ve hormonal dengesizliklere neden olabilir. Bu sebeple, özellikle içme sularında bor düzeyinin belirli bir sınırın altında tutulması gerekiyor.

Yapılan araştırmalar, bor içeren bileşiklerin tiroid hormonları ve steroid hormonlarının işlevlerinde ve metabolizmada bozulmalara neden olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, bu bileşiklerin erkeklerde kısırlığa yol açabilecek mekanizmaları tetiklediği de belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

Nepal’de 200’den fazla can kaybı yaşanan selde kayıplar aranıyor

Katmandu'da ve Nepal'de üç gün boyunca aralıksız yağan yağmurun tetiklediği sel ve toprak kaymalarında ölenlerin sayısı 200’ü geçerken onlarca kişi hala kayıp.

Tuvalu: Avustralya’nın ‘ahlaksız’ maden kararı Pasifik komşularını boğmaya benziyor

Tuvalu iklim bakanı, üç dev kömür madeninin genişletilmesini onaylayan Avustralya'nın COP29'a ada ülkeleriyle birlikte ev sahipliği yapma talebini zayıflattığını söyledi.

Türkiye’de ilk kez ‘pürüz dişli yunus’ kayıtlara geçti

Deniz Memelileri Araştırma Derneği'nin araştırmasında Türkiye sularında daha önce hiç kaydı olmayan pürüz dişli yunus görüntülendi.

‘Avrupa’daki tatil yerlerine özel jet uçuşları geçen yıl yüzde 250 arttı’

Greenpeace'in yaptırdığı yeni bir analize göre, 2023'te 45 lüks destinasyona 117.000'den fazla uçuş yapıldı. Bunun sonucunda da 520.000 tondan fazla CO2 emisyonu salındı.

EN ÇOK OKUNANLAR