İklim KriziManşetTarım-Gıda

İklim krizi küresel bir salgın: Gıda arzını beklenenden çok daha erken vurabilir

0

Birleşmiş Milletler‘in çölleşme konferansı başkanı, iklim krizinin etkileri su kıtlığı ve kötü tarım uygulamalarıyla birleşerek küresel tarımı tehdit ettiğinden, sıcaklık artışının 1,5°C eşiğini aşmasından çok daha önce, büyük olasılıkla küresel gıda arzında büyük kesintiler yaşanabileceği konusunda uyardı.

Geçen yılki çölleşme konulu BM COP15 zirvesine liderlik eden eski Fildişi Sahili Savunma Bakanı Alain-Richard Donwahi, kuraklığın etkilerinin beklenenden daha hızlı bir şekilde ortaya çıktığını ifade etti:

İklim değişikliği hızla mücadele etmemiz gereken küresel bir salgın. İklim değişikliğinin ne kadar hızlı ilerlediğine bakın – bence tahmin ettiğimizden daha hızlı meydana geliyor. Herkes 1,5°C’ye [sanayi öncesi döneme kıyasla ortalama ısınma] odaklanmış durumda ve bu çok önemli bir hedef. Ama aslında 1.5°C’den çok önce toprak bozulması, su kıtlığı ve çölleşme gibi çok kötü şeyler meydana gelebilir.”

Fotoğraf: David Borrat / EPA

‘Sıcaklık dışında da olumsuz etkilerde artış görebiliriz’

The Guardian‘ın aktardığına göre Donwahi, artan sıcaklıklar, sıcak dalgaları ve daha yoğun kuraklık ve sellerin birçok bölgede gıda güvenliğini tehlikeye attığını vurgulayarak “Kuraklığın gıda güvenliği, nüfus göçü, enflasyon üzerindeki etkileri[ne bakın]. Sıcaklık dışında da olumsuz etkilerde bir artış görebiliriz” diye konuştu.

Kötü tarım uygulamalarının da bu durumu kötüleştirdiğini kaydeden Donwahi “Toprağın bozulması kötü alışkanlıklardan kaynaklanıyor ve tarım yapma biçimimiz toprağın bozulmasına yol açacak. Toprak etkilendiğinde verim de etkilenir” dedi.

Donwahi, özel sektör yatırımcılarını müdahil olmaya ve kar etme fırsatlarından yararlanmaya çağırarak “Özel sektörün tarıma ve toprağın daha iyi kullanılmasına ilgisi var. Verim[in artırılması] hakkında konuşuyoruz. Özel sektörün yatırım getirisi elde etmesinin başka bir yolu olan tarımsal ormancılıktan bahsediyoruz. Finansmana yeni araçlar bulmak için yenilikçi olmalıyız” diye belirtti.

‣ İklim krizi nedeniyle tarımsal üretimde yüzde 70’lere varan verim kayıpları görülüyor
‣ İklim krizi gıda güvenliğini tehdit eden bitki pandemilerinin yayılımını kolaylaştırıyor

‘Dünyanın çölleşmeyi görmezden gelme lüksü yok’

Dünyada birçok devlet, 2015 Paris iklim anlaşmasının ana anlaşması olan BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin (UNFCCC) ve biyolojik çeşitliliği korumayı amaçlayan BM biyoçeşitlilik sözleşmesinin yanı sıra 1992’de çölleşmeyle mücadele taahhüdünde bulunan bir anlaşma da imzaladı.

Ancak çölleşme anlaşması diğerlerinden daha az ilgiyi görüyor ve geçen yılki çölleşme üzerine olan COP15, geçen aralık ayında iklim zirvesi olan COP27 ve biyoçeşitlilik üzerine olan COP15 ile karşılaştırıldığında büyük ölçüde geri planda kaldı. Çölleşme üzerine olan COP zirveleri, iklim zirvelerinden daha uzun aralıklarla düzenleniyor: Bir sonraki çölleşme konferansı Aralık 2024’te Riyad’da yapılacakken, bir sonraki iklim zirvesi olan COP28, bu yılın kasım ayı sonunda Dubai’de düzenlenecek.

Donwahi, dünyanın çölleşmeyi görmezden gelme lüksü olmadığını vurguladı:

Tüm sorunları birlikte çözmemiz gerek. Çölleşme ve kuraklık iklim değişikliğine, biyolojik çeşitliliğin kaybına yol açıyor. Ve iklim değişikliği olduğunda kuraklıklar, seller, fırtınalar meydana geliyor. Yalnızca fakir ülkeler değil, [gıda güvenliği konusunda] herkes aynı gemide. İklim değişikliği, kuraklık, fırtınalar, seller sınır tanımıyor, bir ülkeye girmek için vizeye ihtiyaç duymuyor.”

‘Afrika bir çözümler kıtası’

Varlıklı ülkelerin iklim krizine çözüm bulmak için yönünü Afrika‘ya çevirmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Donwahi, Afrika’nın sera gazı emisyonlarının azaltımı, gıda güvenliğinin iyileştirilmesi ve biyoçeşitliliğin korunması için gereken yenilenebilir enerji teknolojisi için gerekli minerallerden ormanlara, güneşe ve geniş yeraltı suyu rezervlerine kadar birçok doğal kaynağa sahip olduğuna işaret etti.

“Afrika bir çözümler kıtası. En fazla doğal kaynaklara sahip olan kıta. Finansmana sahip insanlar, doğal kaynakları olan insanlara yardım etmeli. Bu bir kazan-kazan durumu, bir ortaklık durumu” diye konuştu.

Afrikalıları bu fırsatları değerlendirmeye çağıran Donwahi, “Afrikalılar Afrika’nın bir çözüm olduğunu anlarlarsa, farklı davranır – birlikte çözüm bulmak için mücadele ettiğiniz için daha olumlu bir yaklaşım sergiler. İşte bu şekilde düşünmeliyiz – her zaman yardımı, bildiriyi bekleyen, şapkasını elinde bekleyen kişi olmayı kimse istemez” ifadelerini kullandı.

‣ Türkiye’de tarım kuraklık ve aşırı sıcaklar nedeniyle tehlike altında
‣ İklim krizi: Çin’i kavuran sıcak dalgası ülkede tarım ve ekonomiyi tehdit ediyor
‣ Bir milli güvenlik sorunu olarak iklim değişikliği
‣ Türkiye’de kuraklık krizi büyüyecek: Bu yıl tarımsal verim azalacak, 2040’a kadar su stresi artacak

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.