EnerjiManşetUlaşım

Hollanda’da hidrojenle çalışacak uçak ticari uçuşlara 2028’de başlayacak

0

Hollanda’daki konsorsiyum, hidrojen yakıtlı uçakla yapılacak ilk uçuşun tarihini 2028 olarak belirlediklerini açıkladı. Rotterdam‘dan Londra’ya yapılacak uçuşta kullanılacak uçak, 40 ila 80 kişilik olacak.

Konsorsiyum, partnerleri arasında Hollanda uçak üreticisi Fokker ve Delft Teknoloji Üniversitesi bulunan Hollanda bölgesel ekonomik kalkınma ajansı InnovationQuarter ile Unified International tarafından kuruldu. Grubun yöneticilerinden Michel van Ierland, proje sayesinde Hollanda’nın 16 milyar avroluk bir pazara açılacağını söyledi.

Uçakların görünüşü değişecek

Yakıt olarak kullanılacak sıva hidrojenin ağır tanklarda depolanması gerektiğini belirten Van Ierland, bu nedenle uçakların yeniden tasarlanması gerektiğini, konvansiyonel yakıtın kanatlarda depolandığını, kendilerinin uçağın kuyruğunda hidrojen kapsülü yerleştirmeyi planladığını anlattı.

Hava taşımacılığında ‘sıfır emisyon’ hedefiyle yola çıkılan ticari uçağın tasarımında bir turboprop (sadece motorun itme gücüne dayanmak yerine pervane döndürmek üzere tasarlanmış motor) kullanılmış.  Bu motora, Hollanda’da geliştirilen yeni teknoloji yerleştirilecek.

Hidrojenle çalışan uçaklar, depolama yükü nedeniyle şimdilik kısa mesafelerde kullanılabiliyor.

Yolcular emisyonsuz yolculuğu finanse etmeye hazır

Havacılık endüstrisi yıllık küresel karbon emisyonlarının yaklaşık yüzde 4’ünden sorumlu. Anketler, 10 yolcudan dokuzunun emisyonsuz yolculuk için daha fazla ödemeye hazır olduğuna işaret ediyor.

Fosil yakıt yerine hidrojen kullanan uçaklar yalnızca su buharı yayıyor ve ilk testler, binlerce kilometre boyunca uçuş başına yüzden fazla yolcu taşıyan geleneksel uçaklar kadar hızlı olabileceklerini gösteriyor. Bu uçakların 2035’te tüm Avrupa‘da piyasaya girebileceği belirtiliyor.

Ancak bunu gerçekleştirmek için hala önemli zorluklar var. Uçak tasarımcılarının, depolamanın mevcut ticari uçaklar kadar güvenli olması ve havalimanlarında hidrojen depolama tesisleri geliştirilmesi için çalışması gerekecek. Mevcut hidrojen ekstraksiyonu oldukça enerji yoğun bir faaliyet. Bu nedenle bilim çevrelerinde su elektrolizini kullanarak “yeşil hidrojen” elde etmenin yolları aranıyor. Bütün bunların üstesinden gelinmesi halinde, havacılığın geleceğinin bugün olduğundan çok daha yeşil olabileceği ve karbondan arındırılmış bir dünyanın işleyen bir bileşeni olabileceği kaydediliyor.

ABD ve Almanya başı çekiyor

Merkezi ABD’deki havacılık firması Boeing, 2008 yılında hidrojen yakıtlı, tek kişilik uçağı İspanya’nın başkenti Madrid’deki bir hava üssünden kaldırarak dünyada bir ilke imza atmıştı.

Airbus, 1,5 yıl önce 2035’te enerjisini hidrojenden sağlayan uçaklarla ticari uçuşlara başlayacağını duyurmuştu.

Almanya‘da ise Stuttgart merkezli hidrojen havacılık girişimi H2FLY, HY4 ismini verdiği uçağıyla geçen yıl irtifa rekoru kırmıştı. Şirket, 12 Nisan’da Stuttgart’tan Friedrichshafen‘e 77 millik bir uçuş sırasında uçağın 7 bin 230  fit (2 bin 203 metre) yüksekliğe çıktığını duyurdu.

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.