İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Dezenformasyon yasasında geri adım sinyali

0

Geçen hafta “Sosyal medya yasası” olarak bilinen Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi AKP ve MHP milletvekillerinin ortak imzası ile TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Kanun teklifinin komisyon görüşmeleri başladı. Muhalefetin yoğun itirazlarıyla geçen görüşmede teklif değişikliklerle tali komisyondan geçti. Teklif sahipleri tartışmalı maddeler için uzlaşı arayışına girişti. Dijital Mecralar Komisyonu’ndaki görüşmeler 14 saatten uzun sürdü.

İlgili haber: Sosyal medya yasası Meclis’te: Üç yıla kadar hapis cezası geliyor

Gazeteci ve basın örgütleri teklifin kendi görüşlerini içermediğini belirterek sansürü ağırlaştıracağını vurguluyorlar. İktidar ise düzenlemenin ‘ifade özgürlüğünün güvence altına alacağını’ savunuyor.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, 1 Haziran’da teklife ilişkin yaptığı konuşmada “Şunu açık bir şekilde ifade edelim, bu düzenlemeden ancak dezenformasyon yapanlar rahatsız olur” demişti.

AKP’den hapis cezasıyla ilgili yorum: Daha iyisin yapmak için çalışabiliriz

Komisyona Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, parlamento, ekonomi ve foto muhabirleri dernekleri temsilcileri de katıldı.

Diken’in aktardığına göre; teklifin görüşmeleri tartışmalı geçerken, muhalefet değişiklik önergeleriyle teklif sahiplerine itirazlarını dile getirdi. Görüşmelerde teklif sahiplerinden AKP Milletvekili Ahmet Özdemir, dezenformasyona hapis cezası öngören maddelerde değişiklik yapılabileceğinin işaretini verdi. Özdemir, itirazlar üzerine “Bu konuda düzenleme yapmak konusunda ortak düşünüyorsak 29 ve 30’uncu maddenin daha iyisini yapmak için çalışabiliriz” dedi.

Teklifin en kritik maddesi olan ve dezenformasyon gerekçesiyle hapis cezası öngören 29’uncu madde için tüm muhalefet vekilleri değişiklik gerekliliğinin altını çizerek önergeler verdi. Madde bir saat süren tartışmaların ardından değiştirilmeden komisyondan geçti.

Teklifin görüşmelerine başlandığında, HDP ve CHP’li vekiller anayasaya aykırılık incelemesi için başvurdu. CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu’ysa Anayasa Mahkemesi’nin erişim engelleriyle ilgili pilot kararı gibi ilgili kararlarını hatırlattı. CHP ve HDP’nin anayasaya aykırılık teklifleri komisyondaki AKP ve MHP çoğunluğu tarafından reddedildi.

Aralıklarla tartışmaların çıktığı görüşmelerin sonunda teklifin 7, 8, 9, 11, 15, 21, 22, 23’üncü maddelerinde değişiklikler olacağı belirtildi.

Para cezası

Öte yandan teklifin 8’inci maddesindeki teslim ve muhafaza yükümlülüğüne uymayan haber siteleri için “300 milyon TL ile 1 milyar TL arası cezalandırılır” hükmünün yanlış yazıldığı ve eski yasadan kaldığı ortaya çıktı.

Tüm maddeler 14 saatlik görüşmeyle kabul edilirken, teklifin haftaya Adalet Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.