Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Arkeolojik Sit Alanı yanındaki Datça yat limanı projesi, ‘ÇED olumlu’ onayı aldı

0
datça yat limanı
SONY DSC

Muğla’nın Datça ilçesindeki İskele Mahallesi’nin kıyısında yapılması planlanan Datça yat limanı projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı “ÇED olumlu” raporu verdi.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen projede 270 yat bağlanabilecek büyüklükte bir yat limanı inşa edilmesi planlanıyor. Limanın inşa edileceği alanın yalnızca 75 metre yakınında bulunan 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ise, projeye karşı çıkan yerel halkın endişelerinden yalnızca biri.

126 bin 154 metrekare olarak belirlenen proje alanının 45 bin 738 metrekarelik kısmı kara, 80 bin 416 metrekarelik kısmı ise deniz alanından oluşuyor. Yat yanaşma yerini ve bu sahayı dalga etkilerinden koruyacak yaklaşık 555 metre boyunda bir taş dolgu dalgakıran ve 700 metre boyunda iskele yapılması da planlanıyor. Proje dosyasında, limanın yat bağlama kapasitesinin farklı boylarda 270 adet yata hizmet verecek şekilde belirlendiği açıklanıyor.

Datça yat limanı

Projenin ÇED raporunda da belirtildiği üzere, Datça Yat Limanı projesinin planlandığı alan tarihi bir 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na çok yakın bir konumda yer alıyor. Proje alanının 72 metre güneybatısında, Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 14.11.1981 tarihli ve A-3225 sayılı kararı ile tescilli bir 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı bulunuyor.

‘Datça yat limanı projesi davası beş yıldır bekliyor’

Konuyla ilgili Yeşil Gazete’ye konuşan Muğla Çevre Platformu gönüllüsü Avukat Güngör Erçil, bölgedeki doğa savunucularının mücadeleye hazırlandığını ifade etti. Projenin ilk olarak 1998’de ihale edilmiş ve ilk sözleşmelerin imzalanmış olduğunu söyleyen Erçil, 2021’de bu projenin yeniden gündeme geldiğini ve ÇED sürecinin başlamasından itibaren halkın katılımı ile görüşmelerin gerçekleştirildiğini anlattı.

Güngör Erçil, “Bu süreçte, projenin raporlarına erişim konusunda ciddi sorunlar yaşadık. Ankara’ya giderek çeşitli idari toplantılara katıldık, ancak projenin detaylı raporlarını elde edemedik. Bu nedenle, Çevre Şehircilik Bakanlığı Bilgi Edinme Kurulu‘na başvuruda bulunduk ve hukuki süreçleri başlattık” diyerek, projeye karşı mücadelenin sürdürüleceğini söyledi. Davanın beş yıldır sürmekte olduğunu ve hala sonuçlanmadığını da hatırlattı.

Mahkeme, MUÇEV’in Fethiye’deki 300 yatlık projesine verilen ‘ÇED gerekli değil’ kararını iptal etti
Karacasöğüt yat limanı için halkın katılım toplantısı iptal, bakanlık ‘halk bilgilenmek istemiyor’ dedi
Muğla Dosyası: Bir turizm cenneti göz göre göre yok ediliyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle çevre gönüllüleri ÇED olumlu kararına karşı dava açmaya hazırlanıyor.

“Bu yat limanının olduğu yer, önceden üçüncü öncelikli bölge ilan edilmişti, şimdi başka bir şey ilan ediliyor. Hiçbir bilimsel gerekçe yok, orada bir arkeolojik kalıntı var. Bu plajın ve göletin yok olması anlamına geliyor. Bu projenin olmayacağı çok belli” diyen Erçil, projenin ‘kırsal soylulaştırma’ kapsamında ilerletilmek istendiğini ifade etti.

Datça Belediyesi’nin de bu proje için ‘şehircilik ilkelerine aykırıdır’ demiş olduğunu hatırlatan Erçil “Datça Belediyesi’nin de dava açmasını bekliyoruz” dedi.

Proje dosyasında, yat limanının bölgeyi ekonomik olarak kalkındıracağı da iddia ediliyor ancak Datçalılar aynı fikirde değil.

Güngör Erçil, “daha önce bunu başka yat limanı projelerinde gördük. Buraya lüks tesisler yapılacak ve halkın kıyıya erişimi tamamen engellenecek. Datçalılar bunu istemiyor. Yat limanı projesi başından sonuna hukuksuzluklarla dolu” ifadelerini kullandı.

Datça Yarımadası Karia günlükleri…

You may also like

Comments

Comments are closed.