Doğa MücadelesiManşetYerel

Mahkeme, MUÇEV’in Fethiye’deki 300 yatlık projesine verilen ‘ÇED gerekli değil’ kararını iptal etti

0

MUĞLA- Muğla’nın Fethiye ilçesinde, yapılması planan Tekne Bağlama İskelesi Projesi’ne verilen “ÇED gerekli değildir” kararı, mahkeme tarafından iptal edildi.

Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği ve Mimarlar Odası Fethiye Temsilciliği, Muğla Çevre Vakfı (MUÇEV) Turizm Ticaret Limited Şirketi‘nin projesine verilen kararın iptali için dava açmıştı.

Davada  Muğla 3. İdare Mahkemesi; “yat limanı özelliklerini taşıyan proje ile ilgili olarak çevresel etki değerlendirilmesinin gerekli olduğu kanaatine vararak proje ile ilgili ‘ÇED gerekli değildir kararı’ verilmeyeceğine” hükmetti.

ANKA Haber Ajansı’nın akatardığına göre mahkeme kararında, “Dava konusu projenin kapsamı, büyüklüğü, yat limanı tanımına uygun olarak getirilen yapılaşma koşulları ile birlikte değerlendirildiğinde projenin ÇED Yönetmeliği’nin ekinde yer verilen ‘yat limanları’ statüsünde değerlendirilmesi gerektiği anlaşıldığı” belirtildi.

Fethiye Körfezi için büyük kazanım

Muğla Çevre İl Müdürlüğü’nce verilen ÇED kararının iptali üzerine Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği şu açıklamayı paylaştı:

“Hem mahkemenin iptal kararının hem de dava sürecinde hazırlanan bilimsel raporun, hızla yok oluşa doğru giden Fethiye Körfezi için büyük bir kazanım olduğunu düşünüyoruz. Birçok kez dile getirdiğimiz üzere körfez kirliliği Fethiye’nin en önemli sorunlarından biridir.

Bu dava ile birlikte körfezimizdeki ekolojik yıkım bir kez daha dile getirilmiş ve artık hukuki kararlara da konu olmuştur.

Yetkililerden; mahkemece verilen karara kulak verilmesini, Fethiye Körfezi’nin temizlenmesi için harekete geçilmesini, aranacak çözümlerde, bilimsel yöntemlerden ve katılımcı demokrasinin temel unsurlarından olan sivil toplumdan destek alınarak yol yürünmesini talep ediyoruz.

Çevre örgütlerinin MUÇEV’e karşı Datça’da yaptığı eylemden, 2020.

Ne olmuştu?

Muğla Valiliği ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı‘nın iştiraki MUÇEV Turizm Ticaret Ltd. Şirketi (MUÇEV), Muğla’nın pek çok noktasında ihalesiz bir şekilde kıyıların işletmesini üstlenmişti. Muğla’da toplam 14 kıyı alanında MUÇEV’in  ‘ihalesini’ kazandığı bölgeler arasında Datça, Gökova, Akbük, Sarıgerme, Köyceğiz ve Akyaka gibi turizm ve doğal güzellikleri açısından önemli birçok yer bulunuyor.

Fethiye’deki Tekne Bağlama İskelesi Projesi’nin tanıtım dosyasında, proje maliyetinin 24 milyon 445 bin TL olduğu ve inşa edilecek iskeleye uzunlukları 6 metre ile 50 metre arasında olan 300 yatın bağlanabileceği belirtilmişti.

Valilik, MUÇEV’in Marmaris’e toplam 42 bin 893 metrekarelik alana yapmayı planladığı Yat Yanaşma Yeri Kapasite Artırımı Projesi için de yine 24 Eylül tarihinde ‘ÇED gerekli değildir’ kararı vermişti.

 

 

You may also like

Comments

Comments are closed.