Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Danıştay’dan halka: Kentinize ve doğaya sahip çıkmak hakkınız

0

Danıştay 4. Dairesi, Marmaris Karacasöğüt’te bulunan MUÇEV iskelesine  verilen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu kararının iptali için dava açan Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi üyelerine, “Doğanıza sahip çıkabilirsiniz” dedi.

4. Daire’nin kararında ”Davacıların tamamının Marmaris İlçesinde ikamet ettiği görülmekte, projenin denizin üzerinde yat limanı, yat ve tekne bağlama iskelesi kapasite artırımına yönelik olduğu dikkate alındığında, ilçe merkezinde yaşayanların da projeden etkilenme potansiyelinin bulunduğunun hayatın olağan akışı gereği kabulü gerektiğinden, davacıların dava açma ehliyetlerinin bulunduğu sonucuna varılmıştır” denildi.

Marmaris, Karacasöğüt Koyu’nda MUÇEV tarafından yapılmak istenen yat limanı genişletme projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED olumlu raporu verilmişti.

‣ Bakanlık Marmaris’te ne tarihi eser dinledi ne de endemik tür: Seçimden mal mı kaçırıyorsunuz?
‣ Karacasöğüt’te Akdeniz’in rahmini öldürecek projeye ÇED olumlu: Bu karar çürümüş kurumların ayıbı

Bu kararın ardından Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi tarafından iptal talepli davalar açılmıştı.

İdare Mahkemesi’nden çelişkili kararlar

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ÇED olumlu kararının iptaline ilişkin açılan dava, Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından projenin 1. derece arkeolojik sit alanında kaldığı gerekçesiyle ÇED olumlu kararını iptal etmişti.
‣ Şirketlerin göz diktiği Karacasöğüt Koyu’nun değeri tescillendi: Kuşaklar boyu korunacak
‣ Karacasöğüt’te yat limanı projesi iptal edildi, doğa kazandı

Muğla 1. İdare Mahkemesi, aynı mahkemede devam eden ve Marmaris Kent Konseyi ile Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi tarafından açılmış davaya ise davacıların kişisel, güncel ve meşru bir menfaatlerinin ihlal edildiğinden söz edilemeyeceği ve bu nedenle bakılan davayı açma ehliyetlerinin bulunmadığı gerekçesi ile ehliyet yönünden ret kararı vermişti.

Fotoğraf: sendika.org

Çevre hareketleri için emsal bir sonuç

Red kararı sonrası, Marmaris Kent Konseyi ile Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi 1. İdare Mahkemesi kararını Danıştay’a taşıdı.

Danıştay 4. Dairesi, Türkiye’nin  dört bir yanında devam eden çevre mücadelelerine örnek olacak bir karar aldı; dava yurttaşların lehine sonuçlandı.

Davacılar tarafından Danıştay’a yapılan itiraz sonucunda verilen kararda, ”Çed kararlarının iptali istemiyle açılan davalarda, dava açma ehliyeti belirlenirken, adil yargılanma hakkı kapsamında davacıların ”mahkemeye erişim hakkı” ile ”idari istikrar ilkesi arasında adil bir dengenin kurulması gerekmektedir” hükmü yer aldı.

Danıştay 4. Dairesi vardığı bu hükmü;

Anayasa Mahkemesinin “davacıların mülklerinin proje sahasına yakın olması veya kullanım amacı gibi öznel koşulları dikkate almaksızın, bir proje sahasında mülkü olmayanların projeye karşı hiçbir durumda dava açamayacakları yönündeki kategorik yaklaşımının, davacıların öznel durumları hakkında bir değerlendirme içermediği ve projeden etkilenme potansiyeli bulunan kişilerin dava açmalarının imkânsız hale getirdiğinden başvurucuların mahkemeye erişim hakkına yapılan müdahalenin orantısız olması sonucunu doğmaktadır” kararına dayandırarak, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Marmaris Kent Konseyi, alınan kararın ardından yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

Marmaris Kent Konseyi ve Ekolojik Mücadele Komitesi üyelerinin ve onların şahsında kent halkının her şartta kentine, doğasına ve hakkına sahip çıkmasının doğru olduğunun kararını vermiştir. Örgütlü bir halkı hiçbir güç yenemeyeceği için herkesi örgütlü mücadeleye davet ediyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.