Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Karacasöğüt’te yat limanı projesi iptal edildi, doğa kazandı

0
Marmaris Karacasöğüt

Muğla’nın Marmaris ilçesinde yer alan Karacasöğüt Koyu’ndaki yat limanının kapasitesinin arttırılması için, bilirkişi raporları aksini söylüyor olmasına rağmen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu “olumlu” kararı verilmişti. Bölge halkının ve çevrecilerin verdiği hukuk mücadelesi sonucu proje için verilen ÇED olumlu kararı, geçersiz ilan edildi.

Karacasöğüt Koyu, doğal ve tarihi zenginlikleriyle bilinen, bölgede “mavi yolculuk” olarak bilinen yat ve tekne turlarının da en popüler uğrak noktalarından biri. Ancak bu doğal cennet, son zamanlarda yapılaşma tehdidi altına girmişti.

Karacasöğüt

Gökova‘nın endemik denizel ve karasal canlı türleri için önemli bir üreme, yaşam ve göç alanı olan koyda olta balıkçılığı faaliyetleri kısıtlanmış durumda. Bölge aynı zamanda değerli sığla ormanları ve arıcılık faaliyetleri ile çevrili. 

Karacasöğüt’te Akdeniz’in rahmini öldürecek projeye ÇED olumlu: Bu karar çürümüş kurumların ayıbı

Karacasöğüt, son dönemde Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından yapılan tespitlerle arkeolojik alan olarak ilan edilmiş ve bu statü, bölgede inşaat faaliyetlerini sınırlayan bir unsur haline gelmişti.

Karacasöğüt

Açılan davalarda bilirkişi raporları ile çevresel etkinin ağır olacağı belirtilmiş olmasına rağmen, koyda kapasite artırımı başvuruları yapmış olan Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Limited Şirketi (MUÇEV) ve Global Sailing isimli şirketlere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “ÇED olumlu” ya da “ÇED gerekli değil” kararları vermişti. 

Marmaris Belediyesi tarafından geçtiğimiz Ağustos ayında iskele ruhsatı verilmesi sonucu inşaata başlama  çabasında olan MUÇEV için de arkeolojik tespit ve tescil ardından Kurul kararı olmadan hiçbir faaliyet yapılamayacağı, kültür varlıkları yazısı ile ilgili kurumlara da iletilmişti.

Karacasöğüt’te tescilli koruma altındaki alanda inşaat girişimi: Şirket, belediye ve kolluk el ele

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Karacasöğüt’te MUÇEV için açtığı kapasite artırımı itiraz davasında tespiti yapılan arkeolojik değerler neticesinde; MUÇEV için verilen kapasite artırımı ÇED olumlu kararı Muğla 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu iptal kararı, çevresel etkiler ve bölgenin arkeolojik değerlerinin dikkate alınması gerekliliği üzerine odaklandı.

Esra Ünlü, 40 seneden uzun süredir Karacasöğüt bölgesinde yaşayan ve yaşam hakkı için mücadele veren gönüllülerden biri. Ünlü, mahkeme kararını Verdiğimiz mücadeleler adına çok mutluyuz. Burada koruma kurulu kararı olmadan artık hiçbir inşaat faaliyeti yapılamayacağı, alanın 1. derece arkeolojik sit alanı olduğu, karada ve denizde de bunun geçerli olduğu bizler tarafından zaten biliniyordu da, mahkemenin de bunu teyit etmesi bizi çok mutlu etti” diyerek açıkladı.

Avukat Arzu Alper ise Karacasöğüt’ün koruyucu meleği olan Esra Ünlü bu davaya müdahil oldu ve biz de davacı tarafta yer aldık. Karacasöğüt’ün birinci derece arkeolojik sit alanı olduğu gerekçesiyle ÇED olumlu kararının iptal edilmesi bizi çok sevindirdi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz, hiçbir şekilde bizi yalnız bırakmadılar. Marmaris Belediye Başkanlığı’nın dava açmadığı, aksine ruhsat verdiği MUÇEV’in 180 gemilik liman projesi ile ilgili iptal kararı verildi. Çok çok sevinçliyiz, iki buçuk yıldır mücadele ediyoruz ve  mücadelemize devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

You may also like

Comments

Comments are closed.