Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Bakanlık Marmaris’te ne tarihi eser dinledi ne de endemik tür: Seçimden mal mı kaçırıyorsunuz?

0
Koyda bulunan tarihi eser

Karacasöğüt Koyu’nda, Bodrum Sualtı Müzesi uzmanlarının tarihi eser tespiti ve bölgenin 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi için resmi süreci başlatmış olmalarına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecinini başlattı.

Endemik türleri önemsemeyen şirketin amacı çevreyi korumakmış

Şirketin kurulma amacı ise şaşırtıcı: Çevre kalitesini artırmak.

MUÇEV Lmt. Şti. 4 Nisan 2014’te Muğla’ya Hizmet Vakfı ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı ortaklığı ile kuruldu. Şirket “Hep birlikte gelecek nesillere, tertemiz bir Muğla ve yaşanabilir bir dünya bırakmak en büyük gayemizdir” diyor. Ama tarihi eserler, endemik ve nadir türler şirketin bu “dünya”sına girememiş görünüyor.

Tarihi eser tespitini yurttaş yaptı

Marmaris Kent Konseyi, MUÇEP ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Karacasöğüt Koyu’nun Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi‘nde yer alması, endemik ve nadir türlere ev sahipliği yapması nedeniyle marina kapasitesinin arttırılmasına karşı Karacasöğüt yaşayanları ile birlikte mücadele veriyordu.

Bu amaçla aktivistler, SAD-AFAG ile Karacasöğüt Koyu’nda canlı türlerinin durumu ve müsilaj varlığını tespit için dalış yaptı ve dalış sırasında tarihi eser varlığı belgelenmişti. Durum dilekçe ile Bodrum Sualtı Müzesi uzmanlarına bildirildi ve uzmanlar tarihi eserleri yerinde inceleyip eserlerin tescili ve bölgenin 1. derece arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmesi için resmi süreci başlatmıştı.

Koyda bulunan tarihi eser

Marmaris, Karacasöğüt Koyu’nda MUÇEV Ltd. Şti.’nin marina kapasite arttırma projesi için verilmiş ‘ÇED gerekli değildir‘ kararı mahkemece iptal edilmişti. İptal kararının ardından MUÇEV Ltd. Şti., projesinden vazgeçmemiş ve ÇED sürecini başlatmıştı.

Bakanlığa, yapması gerekenleri aktivistler hatırlattı

Ancak ne tarihi eser ne de endemik ve nadir türler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 25 Nisan’daki MUÇEV İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısını ve ÇED sürecini tescil işleminin sonuna ertelemesi için yeterli olmadı. Aktivistler ÇED sürecini durdurmak için herhangi bir adım atmayan Bakanlığı şu sözlerle eleştirdi:

“Mevzuat gereği bu aşamadan sonra konuyla ilgili tüm kurumların, 2863 sayılı kanunun madde 4, madde 5 ve madde 9 bağlayıcılığında bahsi geçen yerleri koruma zorunluğu doğmuş olması gerekiyordu. Dolayısı ile ÇŞİD Bakanlığı’nın 25 Nisan tarihinde MUÇEV yat limanı için yapacağını ilan ettiği İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısını derhal ertelemeli ve ÇED sürecini tescil işlemi sonuçlanıncaya kadar durdurmalıydı.”

Ekoloji Birliği, Marmaris Kent Konseyi, MUÇEP ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi’ni temsilcileri, 25 Nisan’da gerçekleştirilen MUÇEV Marina Genişletme projesi İDK toplantısına katılarak Bodrum Sualtı Müzesi’nin yazısını komisyona sundu. Toplantının yapılmaması gerektiğini, yasaların bunu emrettiğini söyleyen aktivistler uzun ısrarlarını sürdürdü.

Görüşme sırasında Bodrum Sualtı Müzesi’nin görüş yazısını sunan aktivistler Bakanlığa, Muğla Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün tarihi eserler ile bölgenin 1. derece arkeolojik sit alanı tescil işlemlerini başlattığını açıklayan kurum görüşünün de ulaştığını öğrendiklerini belirterek şunları aktardı:

“Bakanlık bu resmi belgelere rağmen iki skandal gerekçe ile ÇED sürecini işleteceğini ifade etti.

  1. Her iki evrakta ‘süreci durdurun’ kelimesi yazmıyor
  2. ÇED olumlu kararı herhangi bir şeye izin verme anlamı taşımaz

Bakanlık yetkilileri kararlarının o kadar arkasında duramaz haldeydiler ki ‘isterseniz firma size, tescil işlemi tamamlanıncaya kadar inşaat yapmayacağına dair noterden taahhüt versin’ teklifinde bulundular. Noteri garantör olarak gören, gücünü ve iradesini şirketlere teslim etmiş bir bakanlıkla kamu yararı, kültürel mirası koruma üzerine konuşacak bir şey kalmadığı için ÇED sürecinin durdurulması talebimizi içeren dilekçeyi vererek bakanlıktan ayrıldık.”

Marmarisli aktivistler projeye karşı hukuki haklarını sonuna kadar kullanacağını ve mücadeleden vazgeçmeyecekleri mesajını verdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.