Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Şirketlerin göz diktiği Karacasöğüt Koyu’nun değeri tescillendi: Kuşaklar boyu korunacak

0

Muğla’nın Marmaris ilçesinde bulunan ve Helenistik döneme ait arkeolojik buluntulara ev sahipliği yapan Karacasöğüt Koyu, 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillendi.

Yakın zamanda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Limited Şirketi’nin (MUÇEV) Karacasöğüt Koyu’nda yapmak istediği tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesi için başlatılan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine onay vermişti.

Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi tarafından yapılan bir basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Çevreyi koruması gereken tüm kurumların doğayı korumaktan uzak imzalarına karşın uzun süreden beri verdiğimiz mücadele karşılığını buldu ve Cennet Karacasöğüt Koyunun kuşaklar boyunca korunması anlamına gelecek 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil işlemi gerçekleşti.

Komite, “Bu karar sonucu MUÇEV Marina kapasite artışı için verilen ÇED olumlu kararının iptali talepli, 4 Temmuz 2023 tarihinde Muğla 1’inci İdare Mahkemesinde açtığımız davanın dumanı henüz tüterken Karacasöğüt koruması gerçekleşmiş oldu” diye ekledi.

‣ Karacasöğüt’te Akdeniz’in rahmini öldürecek projeye ÇED olumlu: Bu karar çürümüş kurumların ayıbı

Ne olmuştu?

MUÇEV ve Global Marin şirketleri 2021 yılından itibaren Marmaris’teki Karacasöğüt Koyu‘ndaki yat limanlarındaki kapasiteyi arttırmak istiyor ve denizel alandaki doğayı yıkım tehdidi ile karlı karşıya bırakıyordu.

Marmaris Kent Konseyi, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Karacasöğüt Koyu’nun Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi‘nde yer alması, endemik ve nadir türlere ev sahipliği yapması nedeniyle marina kapasitesinin arttırılmasına karşı Karacasöğüt yaşayanları ile birlikte mücadele veriyordu.

Koyda Helenistik döneme ait arkeolojik buluntular keşfedilmesi üzerine Marmaris Kent Konseyi ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), doğa talanına karşı yasal girişimlerde bulunmuştu. 28 Eylül 2022’de SAD üyeleri tarafından koyda yapılan dalışta önemli arkeolojik buluntulara rastlanmış, dalış sonuçlarının rapora dönüştürülmesi üzerine yasal süreç başlatılmıştı.

Elde edilen görüntüler ve bulgular eşliğinde tescilin yapılması ve limanın koruma altına alınması amacıyla hazırlanan rapor, 27 Ocak 2023 tarihinde 3423852 sayı numarası ile Muğla Tabiat Varlıkları Müdürlüğü’ne bildirilmişti.

Ayrıca tarihi eserlerin varlığı dilekçe ile Bodrum Sualtı Müzesi uzmanlarına bildirilmiş, uzmanlar da tarihi eserleri yerinde inceleyip eserlerin tescili ve bölgenin 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilmesi için resmi süreç başlatmıştı.

Öte yandan Valilik ve Muğla Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, raporu yok sayarak 3 Şubat 2023 tarihinde Karacasöğüt limanında bulunan Global Marin şirketinin yat yanaşma projesine “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermişti.

‣ Karacasöğüt yat limanında, arkeolojik buluntulara rağmen kapasite artışı

MUÇEV Ltd. Şti.’nin koydaki marina kapasite arttırma projesi için verilmiş ‘ÇED gerekli değildir’ kararı mahkemece iptal edilmişti. İptal kararının ardından MUÇEV Ltd. Şti., projesinden vazgeçmemiş ve ÇED sürecini başlatmıştı.

‣ MUÇEV, dava sonucunu beklemeden iskele için inşaata başladı

Bakanlık ise ÇED sürecini durdurmamış ve 29 Mayıs 2023 tarihinde proje için ‘ÇED Olumlu’ kararı vermişti.

‣ Karacasöğüt yat limanı için halkın katılım toplantısı iptal, bakanlık ‘halk bilgilenmek istemiyor’ dedi

MUÇEV yat limanı kapasite artışına onay vermenin yanında aynı koyda yer alan Global Marin Yat Limanı kapasite artışı için de ÇED gerekli değildir kararı vermişti.

‣ Bakanlık Marmaris’te ne tarihi eser dinledi ne de endemik tür: Seçimden mal mı kaçırıyorsunuz?

You may also like

Comments

Comments are closed.