COP28İklim KriziKadınManşet

[COP28’e doğru] Aktivistler iklim krizinin kadına etkisinin BM İklim Zirvesinde ele alınmasını istiyor

0
iklim değişikliği-kadın
Fotoğraf: Uzmi Athar / AP

İklim aktivistleri bu ayın sonunda Birleşik Arap Emirliklerinin Dubai kentinde başlayacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesinde (COP28)  iklim değişikliğinin kadınlar üzerindeki etkisinin hafifletilmesi ve küresel ısınma ile mücadelede kadınların etkin rol alabilmesine yönelik taleplerde bulunuyor.

Aktivistlerin talepleri arasında kadınların arazi haklarının güvence altına alınması, kadın kooperatiflerinin teşvik edilmesi ve kadınların iklim politikalarının geliştirilmesine öncülük etmelerinin teşvik edilmesi gibi konular yer alıyor. Ayrıca özellikle de Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin iklim politikalarında cinsiyet eşitliğini sağlamaya daha fazla bütçe ayırılması öneriliyor.

Eylülde Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi‘de bir araya gelen G20 liderleri kadınların iklim değişikliği azaltım ve uyum süreçlerine katılımını ve liderliğini arttırarak, merkezinde toplumsal cinsiyet eşitliği olan iklim eylemlerinin hızlandırılması çağrısında bulunmuştu.

Associated Press‘nin aktardığına göre, kâr amacı gütmeyen Transform Rural India Foundation [Kırsal Hindistan’ı Dönüştürme Vakfı] için toplumsal cinsiyet sorunlarını takip eden Seema Bhaskaran kadınların iklim krizinden nasıl etkilendiğini şöyle açıklıyor:

Kırsal kesimde yaşayan ve iklimden etkilenen topluluklardaki kadınlar, düzensiz hava koşulları ve artan işgücü ihtiyacı gibi iklim değişikliğine bağlı zorluklar nedeniyle daha da yorucu hale gelen fiziksel olarak zorlu tarımsal işlerin yükünü sıklıkla taşıyor.”

Bhaskaran, Hindistan’da erkekler kentsel alanlara göç ederken kadınların genellikle tarımda birincil roller üstlendiğini ve bunun da kadınları iklim değişikliğinin doğrudan etkilerine karşı özellikle savunmasız hale getirdiğini belirtiyor. Hükümetin 2021-22 işgücü verilerine göre, tarımda çalışanların yüzde 75’i kadın ancak tarım arazilerinin yalnızca yüzde 14’ü kadınlara ait.

Fotoğraf: Uzmi Athar / AP

[İklim Masası] Sel felaketleri, en çok kadın ve çocukları etkiliyor
BM’den kadın odaklı politika çağrısı: İklim krizi ‘cinsiyet-nötr değil’

Kadınlar uzun saatler çalışıyor ve kimyasallara maruz kalıyor

Hindistan’ın Nanu köyünde yaşayan 62 yaşındaki tarım işçisi Savita Singh, Ağustos 2022’de bir parmağına mal olan kimyasal bir enfeksiyondan iklim değişikliğini sorumlu tutuyor. Değişen iklim ve haşere saldırılarındaki artış nedeniyle pirinç ve buğday verimi düşerken, Singh’in karar verme yetkisini elinde tutan kocası böcek ilacı ve haşere öldürücü kullanımını artırmaya karar veriyor. Singh’in hiçbir güvenlik önlemi olmadan kullandığı kimyasal maddeler yüzünden yanan parmaklarımdan biri kesilmek zorunda kalıyor.

Bhaskaran’a göre bu durum, yoğun sıcakta uzun saatler çalışarak, böcek ve tarım ilaçlarına maruz kalarak ve temiz suya erişimleri belirsiz bir şekilde sağlıklarını feda eden kadınların genel durumunu ortaya koyuyor. Bhaskaran ayrıca birçok kadınının en son ve en az yemek yediği için yetersiz beslendiğinin altını çiziyor.

Fotoğraf: Uzmi Athar / AP

İsviçreli kadınlardan AİHM’de dava: Hükümetin iklim değişikliği politikası yaşam hakkımızı ihlal ediyor

‘6-7 yıldır durum daha da kötüleşti’

22 yaşındaki ücretli işçi Babita Kumari ise 2021’de ve bu yıl ölü doğumlar yaşadı ve bunu yoğun sıcakta uzun saatler boyunca bir tuğla ocağında çalışırken her gün katlandığı ağır yüke bağlıyor.

İklim değişikliğinin değişen günlük sıcaklıklara katkısını ölçmek için bir araç geliştiren ABD merkezli bağımsız bir bilim insanı grubu olan Climate Central tarafından yapılan bir analize göre, iklim değişikliği bu yıl eyaleti vuran sıcak dalgası olasılığını en az iki katına çıkardı.

Pilakhana köyünde yaşayan Kumari sıcaklığın dayanılmaz hale geldiğini söylüyor:

Annem ve onun annesi hayatları boyunca tuğla ocaklarında çalıştılar ama benim gibi sekiz saatten fazla çalışmalarına rağmen sıcaklık bu kadar kötü değildi. Ancak son altı-yedi yıldır durum daha da kötüleşti ve sıcak dayanılmaz hale geldi ama buna katlanmaktan başka seçeneğimiz yok.”

Fotoğraf: Uzmi Athar / AP

Kadını güçlendirmek iklim etkilerini azaltabilir

İklim krizine toplumsal cinsiyet temelli yaklaşım gerekiyor

Nüfus, aile planlaması, üreme sağlığı ve toplumsal cinsiyet eşitliği konularına odaklanan bir sivil toplum kuruluşu olan Hindistan Nüfus Vakfını yöneten kadın hakları aktivisti Poonam Muttreja, COP28’in mali yardım sağlamanın ötesine geçmesi ve iklimle ilgili tüm politikalara, girişimlere ve eylemlere toplumsal cinsiyet hususlarının dahil edilmesini aktif olarak teşvik etmesi ve kolaylaştırması gerektiğini söylüyor.

Muttreja’ya göre iklim değişikliği nedeniyle kadınların karşılaştığı özel sağlık sorunlarını vurgulayan farkındalık programlarına öncelik verilmesi gerekiyor.

Health Care Without Harm‘da araştırmacı ve çevresel adalet aktivisti olan Shweta Narayan, kadınlar, çocuklar ve yaşlıların aşırı iklim olaylarına karşı en savunmasız olanlar arasında yer aldığını söyledi. COP28 için iyimser olan Narayan “Kesinlikle iklimin sağlık üzerinde etkisi olduğu ve sağlığın daha ciddi bir şekilde ele alınması gerektiği konusunda çok net bir kabul var” diyor.

[COP27] Afrikalı kadınlar iklim adaleti istiyor

More in COP28

You may also like

Comments

Comments are closed.