[Canlı Yayın] Anayasa değişikliği teklifi TBMM’de görüşülmeye başlıyor

AKP’nin, “yasama, yürütme ve yargı erklerini elinde toplayan cumhurbaşkanı” modeline ilişkin Anayasa değişikliği teklifi, bugün TBMM’de görüşülmeye başlanacak. Başkanlık sistemi düzenlemesi bugün 14.00’de başlayan Meclis Genel Kurulu’na geldi.

Anayasa Komisyonu’ndan geçen AKP’nin anayasa önerisi için, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak.

Görüşme sırasında CHP’nin gündem dışı söz alma talebi AKP’li Meclis Başkanvekili tarafından reddedildi.

Talebin reddedilmesi sonrası CHP’li vekiller tepki gösterdi. CHP’nin Meclis iç tüzüğüne dair itirazı sonrası talep kabul edildi.

Diğer gündemlerin konuşulmasından sonra TBMM’de yeni Anayasa değişikliği görüşmeleri başlayacak.

TBMM ablukaya alındı: ‘Başkanlığa hayır’ diyenlere polis saldırısı

Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerini protesto çağrısı nedeniyle Meclis çevresi polis ablukasına alındı. Meclis’e çıkan yollar trafiğe kapatıldı. Anayasa değişikliğini protesto etmek isteyenlere polis saldırdı.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek anayasa değişikliği teklifi nedeniyle Meclis çevresi polis ablukasına alındı. Meclis’e çıkan yollar trafiğe kapatılırken, anayasa değişikliğini protesto etmek için TBMM yakınına gelen gruplara polis ekipleri müdahale etti.

Milletvekillerinin de aralarında bulunduğu grup, Meclis Dikmen Kapısı önünde anayasa değişiklik teklifine ilişkin görüşmeleri protesto etmek üzere toplanmak isteyince çevik kuvvet ekipleri, gruba biber gazıyla müdahale etti.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre CHP’li Aykut Erdoğdu, Meclis önünde yaptığı açıklamada, “TBMM şuan kuşatma altında. TBMM kendi polisimiz tarafından kuşatma altına alınmış durumda. Yazık o gencecik polis çocuklara talimat vermişler. Cumhuriyet’i yıktırmayacağız. Hainlere bu ülkeyi teslim etmeyeceğiz” dedi.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu da Meclis önünden yapılan bir Periscope yayınında açıklamalarda bulundu. “Kimsenin elinde silah yok burada, kimse canlı bomba değil burada. Herkesin bildiği kanaat önderleri, barolar, mühendis odaları buradalar. Bunlar görüşlerini açıklamazsa kim açıklayacak?” diye soran Tanrıkulu, “Bu ortamda anayasa yapılamaz” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 18:26

GRUP BAŞKAN VEKİLLERİ KONUŞTU

TBMM Genel Kurulunda söz alan siyasi partilerin grup başkanvekilleri, bugün görüşmelere başlanan Anayasa Değişiklik Teklifi ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, bugün, “Türkiye’de kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıran, rejimi değiştiren, dünyada benzeri görülmeyen, tek adam teklifinin görüşüleceğini” iddia etti.

İnsanın en büyük hatalarından birinin ikbalini her şeyin önüne koyması olduğunu ifade eden Kerestecioğlu, tüm AK Parti ve MHP’li milletvekillerinin, geleceğe isimlerini nasıl yazdıracaklarını düşünerek, teklifi bir kez daha okumaya, red oyu vermeye çağırdığını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, eğer 15 Temmuz darbe girişimi püskürtüldüyse, bunu, milletin demokrasi bilincine ve demokrasi aşkına borçlu olduklarını belirtti. Altay, bu durumu, hükümet başta olmak üzere hiçbir milletvekilinin unutmaması gerektiğini vurguladı.

Hükümetin, kendisinden şikayetçi olan, hoşnut olmayan herkesi ayrım yapmaksızın “terörist” ve “vatan haini” sıfatıyla yaftaladığını öne süren Altay, hükümetin, demokrasinin bir tepki ve protesto rejimi olduğunu unutup, en temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasına tahammül etmediğini savundu. Altay, “Hükümeti demokrasiye daha saygılı olmaya, hak arayan, hoşnutsuzluğunu gündeme getirmek isteyen sivil toplum örgütlerine karşı insan haklarına saygılı tutuma davet ediyorum. Ankara’da basın açıklaması yapmak isteyen Ankara Barosu ve sivil toplum örgütlerine yönelik emniyet teşkilatının bu vahşi, hasmane tutumunu kınıyoruz.” diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, bugün çok önemli bir anayasa değişikliği teklifinin görüşüleceğine işaret ederek, teklife ilişkin kamuoyundaki tartışmalar çerçevesinde farklı fikir ve yaklaşımlara sahip olan siyasetlerin, sivil toplum kuruluşlarının olabileceğini belirtti.

Herkes, görüşlerini demokratik mecralarda, kurallara uygun bir şekilde açıklayabileceğine işaret eden Bostancı, ancak kimsenin kendisini kuralların üzerinde göremeyeceğini vurguladı.

Devletin, kuralların gereğini yapmakla görevi olduğunu dile getiren Bostancı, milletin istediğinin tecelli ettiği yerin Meclis olduğuna dikkati çekti. Bostancı, milletin vermediği yetkinin, çeşitli yol ve yöntemlerle hiç kimsenin ayrıca alma teşebbüsünde bulunamayacağını söyledi.

Bostancı, her türlü tartışmanın, kurallara uygun yapılması gerektiğini dile getirerek, Meclisin takdiriyle millete gidilmesi halinde milletin karar vereceğini, kimsenin korkmasına, çekinmesine gerek bulunmadığını, milletin okur yazar olduğunu, ne olduğunu bildiğini anlattı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, ülkenin zor dönemden geçtiğini, bu zor dönemde olayları uzaktan seyredemeyeceklerini belirtti. Akçay, etraflarında ateş çemberi varken, inisiyatif almamalarının düşünülemeyeceğini vurgulayarak, “Geleceği planlamayan milletler başkalarının oyuncağı olur” şiarını asla akıllarından çıkarmamaları gerektiğini belirtti.

GÜNCELLEME 18:48

Meclis başkanvekili, tasarının komisyona geri gönderilmesi önerisini reddederek usul tartışmalarını sonlandırdı. Birazdan tasarının tümü görüşmeye açılacak.

 

(Yeşil Gazete)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bu video erkeklere özel [3]: Neden iş dünyası hala erkek egemen?

Gazeteci Derya Kap'ın medya, siyaset, iş dünyası ve ilişkilerdeki erkeklik hallerini irdelediği video serisinin üçüncü videosu iş dünyasınıdaki erkek egemenliğine mercek altına alıyor.

Çiftleşme sonrası aslanlardan uyuyan foklara, yılın en iyi vahşi yaşam fotoğrafları

Yaklaşan Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı sergisinde, dünyanın dört bir yanından 100 fotoğrafa yer verilecek. Kimisinde çiftleşme sonrasında görülen aslanlar, kimisinde ise uyuyan foklar bulunuyor.

Bu video erkeklere özel [2]: Neden siyaset hala erkek egemen?

Gazeteci Derya Kap'ın medya, siyaset, iş dünyası ve ilişkilerdeki erkeklik hallerini irdelediği video serisinin ikincisi neden siyasetin hala erkek egemen olduğunu sorguluyor.

Avustralya’da kış ortasında rekor sıcaklıklar kaydediliyor

Kış mevsimini yaşayan Avustralya'da ağustos ayı ortalama sıcaklıkları uzun vadeli ortalamanın 3,03 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. İklim bilimciler endişeli.

Brezilya Amazon’unda ağustos yangınları 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı

Uydular ağustos ayında Brezilya Amazonu'nda 38 bin 266 yangın noktası tespit etti. Yangınlar, bir önceki yıla göre iki kattan fazla arttı.

EN ÇOK OKUNANLAR