Editörün SeçtikleriHayvan HaklarıManşet

‘Boğaziçi’nin köpekleri’ için İstanbullulara çağrı: Seslerini duymayacak mısınız?

0
köpek
Fotoğraf: Berkay Morkan / BU Paws

Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınma Merkezi‘nin (BU Paws) tahliye edilmesi üzerine, bakıma muhtaç durumdaki 65 köpek, hem tahliye ve nakliye sürecinde yaşanan zorluklar hem de yeni yaşam koşulları nedeniyle, tahliyenin gerçekleştiği 26 Mart tarihinden bu yana zor günler geçiriyor.

BU Paws gönüllülerinden Berkay Morkan, Hayvan Barınma Merkezi’ne dair son gelişmeleri ve yerinden edilen hayvanların son durumunu Yeşil Gazete’ye anlattı.

‘Kulübeler, yürüteçler, ilaç dolapları buldozerlerle ezildi’

Morkan, 22 yıllık Hayvan Barınma Merkezi’nin iş makineleri ile girilerek talan edildiğine işaret ederek, “Eski barınağımızı buldozerlerle dümdüz ettiler, köpeklerin ahşap kulübeleri, sakatlar için yürüteçler, ilaç dolapları dümdüz oldu” diyor.

Barınakta yürüteçlere aktif olarak ihtiyacı olan sakat bir köpeğin olduğunu paylaşan Morkan, “İlaçları da bir şekilde yeniden temin ettik. O yüzden, okul ne kadar umursamasa da, biz mümkün olduğunca mağduriyetin yaratılmaması için uğraşıyoruz. Biz sonuçta bu köpeklerin bu mağduriyetleri yaşamasını istemiyoruz ve bağışlarla, gönüllülerle bir şekilde bunları temin ediyoruz” ifadelerini kullanıyor.

köpek

Boğaziçi Hayvan Barınma Merkezi’nin iş makineleriyle tahliye edildikten sonraki hali. Fotoğraf: Berkay Morkan

Berkay Morkan, köpeklerin son durumuna dair şunları dile getiriyor.:

Okulda veterinerimiz zaten vardı, o yine ilgilenmeye devam ediyor aynı şekilde. Köpekler için yemek pişirdiğimiz bir ocağımız vardı, o üç gün taşınmadı, ayrıca deepfreeze için de elektrik bağlantısını çekmedikleri için oradaki etlerimiz de bozuldu. Bu süreçte köpekler sadece kuru mamayla beslendiler ama ısrarcı olarak bu sorunları da hallettirdik diyebiliriz.”

“Maalesef, sesimizin daha fazla yayılmasına yardımcı olmak dışında, dışardan yapılabilecek fazla bir şey yok” diyen Morkan, destek olmak isteyen kişilerden yaşananların daha geniş kitlelerce duyulmasını sağlamaları için çağrı yapıyor.

köpek

Bacağı ameliyatlı olduğu için bir ayağının üstüne basamayan ve yürümekte zorlanan köpek ‘Fındık’, kendisi için uygun olmayan engebeli bir arazideki kafeste. Fotoğraf: Berkay Morkan

Yeni alanın yaşam koşulları

Gönüllülerin çektiği fotoğraflarda görüldüğü üzere yeni oluşturulan yaşam alanında köpeklerin yağmurdan sırılsıklam ve çamura bulanmış halde. Bunun sebebi de gerektiği gibi hazır hale getirilmeden hayvanların bu alana “terk edilmesi.”  Morkan, köpeklerin hem eski barınma merkezinden yeni alana taşınma sürecinden hem de yeni alandaki yaşam koşullarından ötürü çaresiz, korkmuş ve soğuktan/yağmurdan titrer halde olduğunu anlatıyor.

Hayvanların tutulduğu kafeslerde ikişer köpek bulunuyor ancak bu kafeslerde tek kulübe yer alıyor.  Bu nedenle yağmurdan ve soğuktan korunmaları için gerekli koşullar yok. Gönüllüler bağışlarla yeni kulübeler satın almak zorunda kalmış:

Ama kulübe sonuçta ilaç gibi çabuk temin edilebilen bir şey olmadığı için ve özellikle üç gündür İstanbul‘da sağanak yağışlı bir hava olduğu için köpeklerin birçoğu soğukta, çamurda, dışarıda kaldı. Hazırladıkları yerde, yerlere rastgele bir sunta tabaka koymuşlar. Köpekler üstüne çıkıyor ama ne soğuktan ne de yağmurdan korunuyor. O yüzden yeni kulübeler aldık. Taşınırken 65 tane köpeğimiz vardı ve kulübeleri olmadığı için hepsi de gerçekten bu yağmurdan, soğuk havadan mağdur oldu.”

Yeni alanda hayvanlara sağlanan içme sularının da temiz olmadığına da dikkati çeken Morkan, yönetime köpeklere yaptıkları yerin yaşama elverişli olmadığını, sakat ve yaşlı hayvanlar için uygun olmadığı iletildiğinde “Biz onlara doğal yaşam alanı hazırladık” savunmasıyla karşılaştıklarını söylüyor.

köpek

Barınaktaki en hareketli iki köpek olan Buz ve Gino oldukça küçük bir kafese yerleştirilmiş durumda. Fotoğraf: Berkay Morkan

‘İki gündür gönüllülerin girişine izin verilmiyor’

Üniversiteden gönderilen yazılı kararlarda barınağın tahliye edilmesi ve yıkılmasını öngören yazılı bir ifade bulunmuyor. Morkan, “Yukarıdan nasıl bir emir gelirse onu uyguluyorlar. Yeni alana iki gündür hiçbir gönüllü alınmıyor. Güvenlik görevlileri ‘Gönüllüleri alamayız’ diyor ve almıyor. Sadece orayla 7/24 ilgilenen gönüllümüz girip çıkabiliyor; sürekli kapıda en az iki güvenlik görevlisi bekliyor” diyor.

Barınaktaki köpeklerin önemli bölümünün bakıma ihtiyacı var, aralarında çok sayıda düzenli olarak ilaç kullanması gerekenler de bulunuyor. Ancak gönüllülerin anlattığına göre, ilaçların verilmesi için bile güvenlik görevlilerince engelleniyorlar.

Gönüllülerin artık barınma merkezine alınmama nedenini ise Morkan şöyle açıklıyor:

“Pazartesi akşamı bir köpeğimiz kafesin arasına sıkışmıştı. Bir arkadaşımız da onu oradan kurtarırken video çekmişti. Video salı günü paylaşılıyor, okul yönetimi de o an barınakta gönüllü var ve video o an çekiliyor sanıyor. Girip içeriyi arıyorlar ve daha sonrasında içeriden görüntü alıyoruz ve kamuoyuyla paylaşıyoruz diye barınağa gönüllü alınmasını istemiyorlar. Bunu yapmaları için ortada hiçbir resmi veya yazılı sebep de yok.”

köpek

İstanbul’da son günlerde etkili olan sağanak yağışlar nedeniyle kafeslerinde yeterli sayıda kulübe olmayan köpekler yağmurdan ıslanmış ve tüyleri çamura bulanmış halde yaşıyor. Fotoğraflar: Berkay Morkan

Hayvanların ruh sağlığı da bozuldu 

Hayvanlar, ruhsal olarak da süreçten olumsuz etkilenmiş. Gönüllüler bazılarının tepkisizleşip herkesten korkar hale geldiğini, bazılarının ise sürekli ağladığını ve feryat ettiğini anlatıyor.

Yeni barınaktaki kapatıldıkları kafeslerden çıkmak için çırpındıklarını belirten Berkay Morkan, buradaki alanın çok kısıtlı olması sebebiyle hayvanların tuvalet ihtiyaçlarını da gereken şekilde gideremediklerini ; ancak barınak dışında yürüyüşe çıkarılmalarına izin verilmediğini söylüyor. Kendilerinin ısrarlı talepleri sonucu kafesten tuvalet ve hareket etme ihtiyaçları için çıkarılan köpeklerin de tekrar kafeslerine dönmek istemediklerini ve kaçmaya çalıştıklarını, zorlukla kafese konulabildiğini anlatan Morkan, durumu anlattığı Twitter paylaşımında “Ben neden bu hayvana bunu yapmak zorunda kalıyorum?” diye soruyor.

köpek

Tahliye ve nakliye sürecinde maruz kalınan muamele ve yeni yaşam alanına alışma sürecindeki zorluklar nedeniyle fiziksel olduğu kadar ruhsal olarak da olumsuz etkilenen köpeklerden bazıları devamlı ağlarken, bazıları ise tepkisizleşerek sinik bir ruh haline bürünüyor. Fotoğraflar: Berkay Morkan

Morkan’ın yaptığı paylaşım şöyle:

Bu büyük mücadeleden sonra Süslü’nün ön patilerini kafese koyup, arka patileri üzerine kalkıp ben kafesten barınağın çıkışına yürüyene kadar bana bakarak ağladığını gördüm. Tüm bunlar yaşanırken diğer köpeklerin havlamalarını, çıkma çabalarını inanın betimleyemem. Yaşadığım çaresizliğin, üzüntünün, haddi hesabı yok. Süslü ve birçoğuna bir şekilde iyi gelebilmek için bunca bürokrasiyle uğraşmak ve o hayvanların gözlerindeki çaresizliği görmek beni paramparça ediyor. Onların acısını içimde çok canlı hissediyorum.

köpek

Ne olmuştu?

Boğaziçi Mezunları Derneği tarafından kurulan ve 22 yıldır kampüste yaşayan hayvanlara yuva olan barınağa, başta “Cumhurbaşkanı kararı”, ardından “devlet kararı” olarak sunulan talimatlar üzerine üniversite yönetimi tarafından el konuldu.

‣ Erdoğan talimat verdi, rektörlük, Boğaziçi Üniversitesi’nin Hayvan Barınma Merkezi’ne el koydu

Yetkililerin barınma merkezine iş makineleriyle girmesi, burada bulunan kulübelerin yanı sıra ilaç dolaplarının ve barınağa getirilen sakat hayvanların ihtiyaç duyabilecekleri yürüteçlerin de kullanılamaz hale gelmesine neden olmuştu.

Hayvanların oluşturulan yeni “doğal yaşam alanı”na tahliyesi sürecinde köpeklere yapılan muamelenin birçok hayvanda korku, panik, güvensizlik ve çaresizlik hislerine yol açtığı sosyal medyaya yansırken, nakliyeyi gerçekleştiren Üsküdar Belediyesi, yetersiz koşullar nedeniyle eleştirilmişti.

‣ Devlet kararıyla, polis zoruyla: Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınma Merkezi’nde hayvana tahliye, gönüllüye darp

Öte yandan tahliyeye engel olmak isteyen gönüllüler alandan uzaklaştırılmış ve bir gönüllü güvenlik ekiplerince darp edilmişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.