Hayvan HaklarıManşet

Erdoğan talimat verdi, rektörlük, Boğaziçi Üniversitesi’nin Hayvan Barınma Merkezi’ne el koydu

0

Boğaziçi Üniversitesi (BU) Hayvan Barınma Merkezine (BUPAWS) bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın talimatıyla el konuldu.

Üniversite yönetimi, söz konusu alanın Rumeli Hisarı Fethi Şehitlik Dergâhı‘na yakın olduğu ve başka bir “alana” dönüştürüleceğini gerekçe gösterdi.

Boğaziçi Üniversitesi yerleşkesi içerisinde yer alan ve bir barınaktan ziyade yaşam alanı olarak kurulan merkez, 22 yıldır kampüste yaşayan kedi ve köpeklerin evi niteliğindeydi.

Naci İnci’ye talimat verildi

Bianet‘ten Tuğçe Yılmaz‘ın aktardığına göre, BU Hayvan Barınma Merkezi gönüllüleri, bölgenin 22 yıllık tarihine dikkati çekerek “Burası bir hayvan barınağı olarak görülse de bundan ibaret değil” dedi. “Eğitim programları yapılıyor, birçok okulun öğrencisi ziyaret ediyor. Başka bir barınma merkezinin nasıl olabileceğini burada somut bir şekilde gösteriyoruz herkese.”

Barınma merkezinin tahliyesinin ise uzun zamandır gündeme gelmekte olduğunu aktaran gönüllüler, şunları söyledi:

Fakat biz bunun zamana yayılması, bir birim kurulması, hayvanların yatacak yeri ve güvenli alanları oluşunca gerçekleşmesi arzusundaydık ve yönetim de bunu kabul etmişti. Fakat ne olduysa, birden bire Cumhurbaşkanı, [Boğaziçi Üniversitesi Rektörü] Naci İnci‘ye talimat verdi. Bugün çadırlar sökülmeye başlandı ve şu an bizi apar topar aşağıya (mahalleye) göndermeye çalışıyorlar.

Yapılan müdahale ile hem hayvanların hem de gönüllülerin zor durumda bırakıldığına işaret eden hayvan hakları savunucuları, “Şu anda kapana kısılmış vaziyetteyiz. Ortada hiçbir düzenek yok, köpeklerin bakımını üstlenen arkadaşımızın yatacak yeri yok. Kedi odamız için bir yer yok” diye ekledi.

‣ Boğaziçi Üniversitesi’nde direniş sürüyor: Naci İnci yalnız kalmaya ve kınanmaya mahkum

‘Akla gelebilecek her çözümü önerdik’

Barınma merkezinde yaşayan hayvanların sağlık sorunları olduğunu ve bu nedenle güvenli bir alana ve bakıma ihtiyaç duyduğunu ifade eden gönüllüler, “Köpeklerimiz çok yaşlı ve sirkülasyonu olan bir barınak değiliz. Kendi hayatlarını zor idame ettiren hayvanlar bunlar. Çoğu sağır, kör, yürüme güçlüğü olan hayvanlar ve yürüyüşlerini bile bu güvenli alanda yapıyorlar” dedi.

Gönüllüler, Hayvan Barınma Merkezinin tahliye edilmemesi için birçok çözüm önerisi getirdiklerini ve uzlaşmaya çalıştıklarını dile getirdi:

“Bizim asıl talebimiz oradan çıkmamak tabii. Fakat çıkmamız yönündeki baskılara dair pek çok çözüm önerisi de getirdik. Tamam aşağıya inelim, Şehitlik alanından uzaklaşalım, küçülelim dedik. Aklınıza gelebilecek her öneriyi sunduk; fakat buna rağmen yaka paça buradan gönderilmeye çalışılıyoruz şu an.”

‘Oldu bittiye getirildi’

Boğaziçi Üniversitesi Barınma Merkezi, hayvanların yaşam alanlarına el konulmasıyla ilgili kurumsal hesabından açıklamada bulundu.

Açıklamada, merkezin halihazırda yüze yakın bakıma muhtaç köpeğe alışılmış “barınak” anlayışından çok uzak, mutlu bir yuva kurduğu ancak “oldu bittiye getirilerek ve kimsenin umrunda olmadan” yuvasından kovulduğu belirtildi.

Barınma Merkezinin Bebek semtinde şartlı bağış karşılığında üniversiteye verilen bir alana taşınmak istendiğini aktaran açıklamada, bu alana kafesler dikildiği ve gerekli koşulların bulunmadığının altı çizildi:

Gönderildiğimiz yerde elektrik yok, altyapı yok, yangın önleyecek düzenek yok, kedilerimizin evi yok, yıllardır çalışan gönüllülerimizin malzemelerini koyacağı başlarını sokacağı alanlar yok, ellerimizle bağışlarla kurduğumuz yaşam alanı haline getirdiğimiz BUPAWS’a dair kafes dışında hiçbir şey yok. Çünkü amaç zaten yeni ve daha güzel bir yaşam alanı kurmak değil, birilerinin kim bilir hangi amaçlarla kullanacağı alandan bizi kovup ileride de istenmeyeceğimiz başka bir alana bizi tıkmak.

You may also like

Comments

Comments are closed.