Devlet kararıyla, polis zoruyla: Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınma Merkezi’nde hayvana tahliye, gönüllüye darp

Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınma Merkezi, Fetih Yolu Projesi için polis zoruyla boşaltıldı. Tahliyeye engel olmak isteyen iki gönüllünün polis tarafından darp edilerek gözaltına alındığı belirtildi. Barınakta bulunan hayvanların durumuna ilişkin endişeler sürüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Hayvan Barınma Merkezi (BU Paws), AKP‘li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın başka bir alana dönüştürülmesi talimatı üzerine dün (26 Mart) boşaltıldı.

Boğaziçi Mezunları Derneği tarafından kurulan ve 22 yıldır kampüste yaşayan hayvanlara yuva olan barınağa “Fetih Yolu Projesi” yapımı için üniversite yönetimi tarafından el konuldu.

Merkezin Rumeli Hisarı Fethi Şehitlik Dergâhı‘na yakın olduğu ve başka bir “alana” dönüştürüleceğine işaret eden polisler, ‘devlet kararı’nı gerekçe göstererek yıkım işlemleri için barınma merkezine gitti.

Hayvan Barınma Merkezi’nin taşınmasına yönelik ilk kararda ‘Cumhurbaşkanı kararı’ ifadesi yer alırken ifade ilerleyen günlerde ‘devlet kararı’ olarak değiştirildi.

‣ Erdoğan talimat verdi, rektörlük, Boğaziçi Üniversitesi’nin Hayvan Barınma Merkezi’ne el koydu

Gönüllüler gözaltına alındı

Geçtiğimiz günlerde de hayvanların güvenliğinin ve yaşam haklarının yok sayıldığı tahliye çalışmalarına sahne olan Hayvan Barınma Merkezi’ne polis zoru kullanılarak iş makineleriyle baskın yapıldı.

Barınma Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre bazı gönüllüler polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

Hayvan Barınma Merkezi gönüllüleri, sosyal medya üzerinden kamuoyuna destek çağrısı yaptı.

Açıklamada gönüllüler gözaltılar nedeniyle avukat desteğine ihtiyaç duyduğu ifade edildi. Gönüllüler, hayvanların korunması için halkı Barınma Merkezi’ne çağırdı.

Hayvanların nakliyesi Üsküdar Belediyesi tarafından yapıldı.

Yaklaşık 70 köpeğin yaşadığı barınakta, yıkım işlemleri sırasında köpeklerin güvenliğine yönelik tedbir alınmadı. Polisler, hayvanların yaşam alanının yıkılmasına engel olmak ve köpeklerin nakliye koşullarının uygun olmadığına dikkati çekmek isteyen gönüllülerin görüntü almasına da tepki gösterdi.

Boğaziçi Üniversitesi Medya Merkezi, hayvanların “veteriner hekim kontrolünde, bakıcı personelin yönlendirmesi ve gönüllülerin yardımı ile, güvenle yeni yaşam alanlarına taşındığına” ilişkin bir paylaşımda bulundu.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) ise paylaşıma itiraz ederek barınaktaki hayvanların “yağmurda ve soğukta, hiçbir önlem alınmadan, usulsüz bir şekilde” taşındığını açıkladı. HAKİM, engel olmak isteyen iki gönüllünün şiddete maruz bırakılarak gözaltına alındığını da kaydetti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Plastik Anlaşması Zirvesi’ne fosil yakıt ve kimya lobicisi yağdı

Busan'daki BM görüşmelerinde en büyük grubu oluşturan plastik lobisi, üretimin kısıtlanmaması ve atık yönetimine odaklanılması için bastırıyor.

Cengiz Holding’in Kazdağları’ndaki feldspat ocağı projesinin yürütmesi durduruldu

Bayramiç-Yanıklar Köyü'nde açılmak istenen feldspat ocağına verilen 'ÇED Gereksiz' kararı yargıdan döndü. Gerekçe, ÇED kararı hukuksuz ve uygulanması telafisi güç sonuçlar doğurur.

Japonya, 2035’e kadar emisyonlarını yüzde 60 azaltacak

Japonya hükümeti 2030 mali yılına kadar da toplam sera gazı emisyonlarını 2013 mali yılı seviyelerine göre yüzde 46 oranında azaltmayı hedefliyor.

Çevre aktivistlerinin gözü Busan’da: Dünya izliyor, plastikten vazgeçin

Busan'da ikinci gününe giren Küresel Plastik Anlaşması görüşmelerinde çevre örgütleri ve sivil toplumun plastikten uzaklaşmayı hedefleyen bir anlaşma için baskısı artıyor.

Güneş enerjisi, Türkiye’nin elektrik talebindeki artışın üçte ikisini karşıladı

Ember'in analizine göre, en yüksek talebin olduğu dönemde güneş enerjisi talep artışının üçte ikisini karşılıyor. Temmuz 2024'de 10 milyondan fazla kişiye elektrik güneşten sağlandı.

EN ÇOK OKUNANLAR