Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriEkolojiKültür-SanatManşet

Karacasöğüt’te tescilli koruma altındaki alanda inşaat girişimi: Şirket, belediye ve kolluk el ele

0

Muğla Turizm Çevre Vakfı Turizm ve Ticaret Limited Şirketi (MUÇEV), Muğla’nın Marmaris ilçesindeki koruma altına alınarak her türlü inşaat faaliyetinin yasaklandığı Karacasöğüt Koyuna bugün (16 Ekim) TIRlarla girerek proje inşaatına başlama girişiminde bulundu.

Karacasöğüt Koyu, Helenistik döneme ait arkeolojik buluntulara ev sahipliği yapması nedeniyle 15 Haziran 2023’te 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Muğla Kültür Valıklarını Koruma Bölge Kurulunun Karacasöğüt Koyunun sit alanı tescil kararında “Söz konusu alanda Kurulumuzdan izin alınmadan herhangi bir inşai ve fiziki uygulamaya gidilmememesine karar verildi” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan MUÇEV, tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesinin inşaatı için bugün Karacasöğüt Koyu’na üç TIRla şahmerdan ve beton tonozlar getirerek inşai faaliyetlere başlamak üzere adım attı. Karacasöğüt halkı ve Marmaris Kent Konseyi üyeleri duruma müdahale etti ve alınan kararı hatırlatarak inşaatı durdurmaya çalıştı.

Marmaris Kent Konseyinden yapılan açıklamada, jandarma güçlerinin de alanda olmasına rağmen kararı görmezden gelerek “Gidin dava açın” üslubunu sürdürdüğü belirtildi.

Karar yazısıyla alandaki izinsiz inşai ve fiziki faaliyetleri durdurmakla görevlendirilmiş olan Sahil Güvenlik ekiplerinin de herhangi bir işlem yapmadığı ifade edildi.

Konsey, “MUÇEV taşeronu da bizlere karşı son derece sert bir tutum içerisinde” diye ekledi.

‘Belediye, davacı olduğu projeye ruhsat verdi’

Konsey, MUÇEV yetkililerinin inşaat faliyetlerini 28 Ağustos’ta Marmaris Belediyesi’nin verdiği ruhsata dayandırdığını ve “arkeolojik alanı dikkate alan yeni bir proje çizdirerek bu ruhsatı aldıklarını” ifade ettiğini bildirdi.

Mahkeme sürecinin devam ettiğini hatırlatan Marmaris Kent Konseyi, “Belediyenin, geçmişte davacısı olduğu bir projeye ruhsat vermiş olması da ayrıca canımızı acıttı. Ancak mevzuatlara göre proje değişikliğine gitmek verilmiş ÇED olumlu kararını geçersiz hale getirir ve yeni projeye yeni ÇED süreci işletmek gerekir” açıklamasında bulundu.

‘Belediye önüne gelene ruhsat mı veriyor?’

Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Halime Şaman, Yeşil Gazete’ye yaptığı değerlendirmede “Anıtlar Kurulunun açık bir kararı var; alanı 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan etti. İlgili karar yazısında, herhangi bir inşaat faaliyeti, bize sorulmadan yapılamaz deniyor” diye belirtiyor.

Bugün yaşanan gelişmelere değinen Şaman, “Biz bugün bir inşaat hareketliliğiyle güne başladık. Üç tane tır gelmiş buraya. Anıtlar Kurulundan izin yok” diyor.

Şaman, şunları ekliyor:

“Bize gerekçe olarak şu söyleniyor: ‘Bu yazı belediyeye gitti ama belediye buna rağmen ruhsatı verdi; demek ki biz yapabiliriz ve inşaata başlıyoruz.’

O zaman da soruyu şöyle soruyoruz: Siz aynı ruhsatla işlem yapamadınız. Niye? Çünkü 28 Ağustos’ta aldığınız ruhsatta işlem yasağı var; Yönetmelik sizi bağlıyordu. Şimdi bir karar var; bu ruhsatı almanıza rağmen o karar bağlar ve işlem yapamazsınız. Belediye önüne gelene ruhsat mı veriyor? Burada belediyenin karşımıza çıkması gerçekten çok üzücü.”

‘Kararın görmezden gelinmesi akla ziyan bir durum’

MUÇEV’in tekne bağlama iskelesi kapasite artırımı projesine karşı açılan davanın devam ettiğini aktaran Halime Şaman, 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı tescili olmasının idari kararı geçersiz kıldığını ve tüm taraflar için bağlayıcı olduğuna vurgu yaparak şunları söylüyor:

“Normalde idari karar dava sonuçlanıncaya kadar geçerlidir. Burası için 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı tescili olmasaydı, bir mahkemeden yürütme durdurma kararı çıkmadığı sürece burada inşaatını yapabilirdi dava süreci boyunca. Ama hepimizi bağlayan bir Arkeolojik Sit Alanı tescili var ve burada inşaat faaliyet yapılamayacağı açıklanmış. Ona rağmen sanki bu karar yokmuş gibi hareket etmek gerçekten akla ziyan bir durum. Üstelik bunu da belediyenin verdiği ruhsata dayandırmak hakikaten akla ziyan bir durum…”

‘Kamu adına görev yapması gereken kurumlar harekete geçmiyor’

Marmaris Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Şaman, belediye, jandarma güçleri, Sahil Güvenlik ve MUÇEV’in karar yazısını göz ardı ederek hukuka aykırı inşai faaliyeti destekler bir tutum sergileyen bir tutum izlediğinin altını çizerek şunları söylüyor:

“Karar yazısı açıkça Sahil Güvenlik’i görevlendiriyor; yazının dağıtım yerlerinde sahil güvenlik de var. Buna rağmen Sahil Güvenlik de herhangi bir harekete geçmiyor. Bir de kamu adına görev yapması gereken kurumlar bunlar…”

‣ Karacasöğüt’te Akdeniz’in rahmini öldürecek projeye ÇED olumlu: Bu karar çürümüş kurumların ayıbı

Ne olmuştu?

MUÇEV ve Global Marin şirketleri 2021 yılından itibaren Marmaris’teki Karacasöğüt Koyu‘ndaki yat limanlarındaki kapasiteyi arttırmak istiyor ve denizel alandaki doğayı yıkım tehdidi ile karlı karşıya bırakıyordu.

Marmaris Kent Konseyi, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Karacasöğüt Koyu’nun Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi‘nde yer alması, endemik ve nadir türlere ev sahipliği yapması nedeniyle marina kapasitesinin arttırılmasına karşı Karacasöğüt yaşayanları ile birlikte mücadele veriyordu.

Koyda Helenistik döneme ait arkeolojik buluntular keşfedilmesi üzerine Marmaris Kent Konseyi ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD), doğa talanına karşı yasal girişimlerde bulunmuştu. 28 Eylül 2022’de SAD üyeleri tarafından koyda yapılan dalışta önemli arkeolojik buluntulara rastlanmış, dalış sonuçlarının rapora dönüştürülmesi üzerine yasal süreç başlatılmıştı.

Elde edilen görüntüler ve bulgular eşliğinde tescilin yapılması ve limanın koruma altına alınması amacıyla hazırlanan rapor, 27 Ocak 2023 tarihinde 3423852 sayı numarası ile Muğla Tabiat Varlıkları Müdürlüğü’ne bildirilmişti.

Ayrıca tarihi eserlerin varlığı dilekçe ile Bodrum Sualtı Müzesi uzmanlarına bildirilmiş, uzmanlar da tarihi eserleri yerinde inceleyip eserlerin tescili ve bölgenin 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak ilan edilmesi için resmi süreç başlatmıştı.

Öte yandan Valilik ve Muğla Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, raporu yok sayarak 3 Şubat 2023 tarihinde Karacasöğüt limanında bulunan Global Marin şirketinin yat yanaşma projesine “ÇED Gerekli Değildir” kararı vermişti.

‣ Karacasöğüt yat limanında, arkeolojik buluntulara rağmen kapasite artışı

MUÇEV Ltd. Şti.’nin koydaki marina kapasite arttırma projesi için verilmiş ‘ÇED gerekli değildir’ kararı mahkemece iptal edilmişti. İptal kararının ardından MUÇEV Ltd. Şti., projesinden vazgeçmemiş ve ÇED sürecini başlatmıştı.

‣ MUÇEV, dava sonucunu beklemeden iskele için inşaata başladı

Bakanlık ise ÇED sürecini durdurmamış ve 29 Mayıs 2023 tarihinde proje için ‘ÇED Olumlu’ kararı vermişti.

‣ Karacasöğüt yat limanı için halkın katılım toplantısı iptal, bakanlık ‘halk bilgilenmek istemiyor’ dedi

MUÇEV yat limanı kapasite artışına onay vermenin yanında aynı koyda yer alan Global Marin Yat Limanı kapasite artışı için de ÇED gerekli değildir kararı vermişti.

‣ Bakanlık Marmaris’te ne tarihi eser dinledi ne de endemik tür: Seçimden mal mı kaçırıyorsunuz?

Dava devam ederken koy içerisinde yer alan tarihi eserler nedeniyle Anıtlar Kurulu proje alanının bir bölümünü de kapsayacak şekilde koyu 1’inci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil etmiş ve alanda inşai faaliyet yapılamayacağını bildirmişti.

‣ Şirketlerin göz diktiği Karacasöğüt Koyu’nun değeri tescillendi: Kuşaklar boyu korunacak

You may also like

Comments

Comments are closed.