Hafta SonuKültür-SanatManşet

‘Tırnak İçinde Hizmetçiler’ oyunu üzerine- Ergi İşbilen

0

Yönetmenliğini Hakan Emre Ünal’ın, Dramaturjisini Ayşe Draz’ın yaptığı Nezaket Erden ve Pınar Güntürkün’ün sahneyi şenlendirdiği ‘Tırnak İçinde Hizmetçiler’ bu sezon izlediğim en keyifli oyunlardan biri.

Oyun, Jean Genet’nin “Hizmetçiler”ini anımsatıyor. Genet’nin 1933 yılında Papin kardeşlerin işledikleri korkunç cinayetten esinlenerek yazdığı oyun gerçek bir hikâyeye dayanıyordu. Emre’nin oyunu da günümüz gerçekliklerine dikkat çekiyor. Yönetmenin yazdığı ve sahnelediği bir diğer oyun Trom’da da olduğu gibi olay bu oyunda da yönetmen ve oyuncunun iç yolculuğu üzerinden sahneye taşınıyor. Böylece hikâye kadar anlatan ve anlatış şekli de eş derecede öne çıkıyor.

Papin Olayı diye bilinen bu olayda Papin kardeşler, yanlarında yedi yıl hizmetçi olarak çalıştıkları evin hanımını ve kızını bıçak ve baltayla öldürüyorlar, gözlerini oyuyor, etlerini doğrayarak parçalara ayırıyorlar… Bu yolculukta cinnetin sonuçlarını görmüyoruz, süreç boyunca iki ‘hizmetçi’nin hikâyesinin çağımızda ve ülkemizde tırnak içinde hangi yaşamlara dokunabildiğini görüyoruz.

‘Tırnak İçinde Hizmetçiler, Claire ve Solange karakterlerini içselleştirmeye çalışan iki genç kadının oyun ve gerçeğin iç içe geçtiği hikâyelerini seyircinin çok yakından tanıdığı betimlemelerle anlatıyor.

Oyuncular Nezaket Erden ve Pınar Güntürkün’ün farklı oyunculuk metotları arasındaki akıcı geçişleri, seyirciye birbirini aynalatan oturma düzeni, sade-minimal dekor ve kostümler, oyunla bütünleşen ışık tasarımı tüm detaylarıyla uyumlu ve keyifli bir iş yaratıyor.

Tabii ki eleştirecek detaylar da bulmak mümkün, benim için oyunun artıları eksilerini açık ara kapatıyor.

Tiyatro Hemhâl Tiyatro Hemhâl ekibinin ‘Tırnak İçinde Hizmetçiler’ oyununu sezon sonuna kadar farklı sahnelerde izleme fırsatı yakalayabilirsiniz. Tarih ve mekânlar www.tiyatrolar.com.tr adresinden takip edilebilir.

Ergi İşbilen

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.