Köşe YazılarıManşet

Dünya Günü’nün ardından, gelecek nesillerin bayramı – Göksal Çidem

0
Dünya Günü

22 Nisan 1970’de ilk kez Dünya Günü kutlamaları yapıldı ve farkındalık oluşması sağlandı.

Dünya Günü’nde öne çıkan başlıca sorunlardan biri, iklim değişikliği nedeniyle çöllerin genişlemesi, sıcak hava dalgalarının ve orman yangınlarının daha yaygın hale gelmesi. Bunların yanı sıra küresel ısınma, buzulların erimesine ve bunun sonucunda yüksek sıcaklıklar, fırtınalar, kuraklık ve diğer aşırı hava koşullarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Bu değişim, birçok canlı türünün yer değiştirmesine veya neslinin tükenmesine yol açıyor. İklim değişikliği, insanları gıda ve su kıtlığı, artan sel baskınları, aşırı sıcaklar, daha fazla hastalık ve ekonomik kayıplarla tehdit ediyor. İnsan göçü de bu yaşananların bir sonucu olabiliyor.

[3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü] Kutlamayalım, koruyalım
İklim grevinde gençlerden ‘Dünya Günü’ çağrısı: İklim adaleti istiyoruz
Dünya Günü’nde Google’dan ‘iklim değişikliği ilerleme durumu’ gündemi

Dünya Günü’nde yüzlerce ülkeden on binlerce katılımcı, gezegenin yaşamını ve korunmasını savunuyor. Dünya çapında sürdürülebilir ve etkili çevre politikaları için çaba sarf ediliyor.

Istrancalarda yaşadığımız bölge de dünyanın eşşiz ve nadir köşelerinden biri.

Yaşadığımız doğal alanlarımızın ve biyolojik çeşitliliğin sadece insanlar için değil, tüm doğa için önemine dair farkındalık yaratmaya devam edersek, hepimizin ortak evi olan Dünya’da uyumlu bir şekilde bir arada yaşama fırsatına önemli bir katkı sağlayacağız.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk 23 Nisan’ı bayram olarak çocuklara hediye etti. Gelecek nesillerimize yaşanabilir bir çevre bırakmak, hepimizin anayasal görevi ve insan olarak da sorumluluğumuz.

Çocukların nefes aldığı ormanlarımızı, yaşam kaynağı olan sularımızı, sağlıklı ve dengeli beslenmeleri için kirletilmemiş tarım topraklarını ne pahasına olursa olsun korumak zorundayız.

Bunları koruyup, çocuklara bırakırsak 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çok daha değerli ve anlamlı olacak.

Dünya Günü’nün hemen ardından dünya çocuklarına Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından armağan edilen bu bayramın gelecekte de kutlanması için hepimiz; seçilmişler, atanmışlar olarak, bu bilinç ve sorumlulukla eylem planları hazırlamalı ve karar vermeliyiz.

Koruma ve kullanma dengesi gözetilmeden günlük çıkarlar uğruna karar vermek yerine, gelecek nesiller adına karar vermeliyiz.

Altın, gümüş, gibi madenlerin yerine hangisinin daha değerli olduğuna karar verilmeli. Madenler mi? Çocuklar ve onların geleceği mi?

Gelecekte sağlıklı ve temiz bir çevrede 23 Nisanları ve Dünya Günlerini kutlamak en büyük bayramımız olacaktır.

You may also like

Comments

Comments are closed.