Doğa MücadelesiKentManşetYerel

Belgrad Ormanı yanında beton santrali: Doğa katili… İstemiyoruz!

0
Santralin yapılması planlanan parsel

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alan Belgrad Ormanı yakınında bulunan 69’uncu parsele beton santrali yapılmasına karşı çıkan bölge sakinleri, yeniden protesto gerçekleştirerek “Bir an önce bu santral inşaatı bu bölgeden taşınmalıdır!” dedi.

Daha önce beton santraline karşı Gümüşdere ve Arıköy‘de yolları kapatarak tepkilerini gösteren vatandaşlar dün (2 Temmuz) yeniden bir araya gelerek taleplerini yineledi.

2 Temmuz 2023 tarihinde  beton santraline karşı gerçekleştirilen eylemden bir kare.

Vatandaşlar santral istemiyor

Arıköy ve Gümüşdere köylüleri beton santralin Belgrad Ormanı yakınlarına yapılacağını, santralin duman ve tozundan ise Gümüşdere, Kısırkaya, Arıköy, Demirciköy ve Uskumruköy’de bulunan bin 100 hanenin yanı sıra orman ekosisteminin de etkileneceğini söyleyerek santrale karşı doğayı savunuyor.

Beton santralinin yaratacağı çevre kirliliğinin ve ölümlü kazalarla sonuçlanacak trafik yoğunluğunun tekrar tekrar dile getirildiği basın açıklamasında, santrali inşaa etmeye başlayan şirketin istenmediği halde hala bölgede bulunduğuna dikkat çekildi. Söz konusu durumun yöre halkını rahatsız ettiğinin ifade edildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bir an önce bu santral inşaatı bu bölgeden taşınmalıdır! Son olarak… Halihazırda beton dökülerek mahvedilmiş olan eski beton santrali sahasının acil olarak yeşil hale getirilmesi talebimiz bölge sakinleri olarak devam etmektedir. Bu yönde santrali yapan inşaat şirketinin somut adım atmasını bekliyoruz!”

‣İstanbul’da Belgrad Ormanı yakınına beton santrali inşaatı: Ne ruhsat, ne izin, ne ÇED var 

Ne olmuştu?

Sarıyer’de Uskumruköy Gümüşdere arasındaki yeşil alanda Uskumru Caddesi’nın kenarındaki 69 nolu parselde, birkaç hafta önce kanunlara, yönetmeliklere ve imar planına aykırı olduğu belirtilen ve kaçak olduğu iddia edilen bir beton santrali inşaatı başlatılmıştı.

Sarıyer Belediyesi’nden ruhsat ve izin alınmadığı bilinen inşaat tüm hızıyla devam ederken bölge halkının tepkisini çekmişti.

Bölge sakinleri, santral inşaatının önünde bir eylem gerçekleştirerek ”Beton santrali istemiyoruz” diyerek duruma tepki göstermişti.

Eylem sırasında sık sık “Beton santrali doğayı, hayvanı, insanı öldürür” yazılı dövizler taşındı.

Akabinde gerçekleştirilen eylemin ardından bölge sakinleri arabalarla konvoy oluşturdu. Ayrıca vatandaşlar Gümüşdere Kısırkaya hattı boyunca ilerleyerek yöre sakinlerini beton santrali inşaatının sağlıklarına ve çevreye vereceği tahribat ile ilgili ve artacak inşaat kamyonları trafiğinin zaten mevcut riskli trafiği daha da beter hale getireceği yönünde bilgilendirmelerde bulundu.

Söz konusu parsel Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 2018 yılında onaylanan imar planı lejantında ’’ağaçlandırılacak alanlar, orman alanları, parklar,  di̇nlenme  alanları,  çocuk  bahçeleri,  fuar,  oyun  alanları’’ olarak belirlenmiş durumda.

SİT alanı olarak ilan edilen bu bölgede onaylanan imar planının plan hükümlerinin 15’inci maddesinde “Plan onama sınırları içinde akaryakıt depoları, sanayi tesisleri kurulamaz, maden ve taş ocağı, beton santralleri açılamaz, izni olanların süreleri bittiğinde işlem izni uzatılmayacak ve faaliyetleri sona erdirilecektir. Motor çalıştıran, çevresine gürültü, toz, duman çıkaran fonksiyonlar konut alanları içinde yer alamaz” hükmü yer alıyor.

Sarıyer halkı, kanunlara, yönetmeliklere ve imar planı hükümlerine aykırı olarak başlatılan kaçak inşaatın acilen durdurulmasını istiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.