Doğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

İstanbul’da Belgrad Ormanı yakınına beton santrali inşaatı: Ne ruhsat, ne izin, ne ÇED var

0

Haber: Elif Zeynep ÖZİPEKÇİ

*

İstanbul’un Sarıyer ilçesinde yer alan Belgrad Ormanı yakınında bulunan 69’uncu parsele beton santrali yapılmasına karşı çıkan doğa savunucuları, düzenledikleri protesto gösterisinde Gümüşdere ve Arıköy‘de yolları kapattı.

Arıköy ve Gümüşdere köylüleri beton santralin Belgrad Ormanı yakınlarına yapılacağını, santralin duman ve tozundan ise Gümüşdere, Kısırkaya, Arıköy, Demirciköy ve Uskumruköy’de bulunan bin 100 hanenin yanı sıra orman ekosisteminin de etkileneceğini söyledi.

Bölge sakinleri, santral için gerekli ruhsatın ve izinlerin alınmadığını ve projeye ilişkin bir ÇED raporu bulunmadığını öne sürdü.

Santrali yolun karşısına taşıma önerisi

Bölge halkı tarafından yapılan bir basın açıklamasında, halkın tepkisi sonrasında Sarıyer Belediyesi, Karayolları Genel Müdürlüğü ve beton santralini inşa eden şirket yetkilileri ile bölge sakinleri ve muhtarları arasında bir toplantı gerçekleştirildiği, inşaat alanının değiştirilmesinin görüşüldüğü belirtildi.

Açıklamada “Bizimle, yani bölge sakinleri ile, dalga geçercesine bu yetkililer inşaat alanını yolun karşı tarafına 50 metre kadar öteye taşımayı önermişlerdir” denildi.

Toplantı sırasında, bu yetkililerin bölge hakkında hiçbir araştırma, risk analizi yapmadıkları ve bölgenin halen maruz kaldığı yoğun kamyon ve inşaat makinası trafiği, havaya karışan toz toprak kirliği gibi problemlerden habersiz olduklarının görüldüğüne de yer verildi.

Toplantıda, beton santralinin yaratacağı çevre kirliliği ve ölümlü kazalarla sonuçlanacak trafik yoğunluğu, yörede yaşayanlar tarafından tekrar tekrar dile getirildi.

Basın açıklamasında, söz konusu santralin bölgedeki gıda ve geçim kaynakları üzerinde oluşturacağı etkiye de değinilerek şunlar kaydedildi:

Bizler doğa ile iç içe huzur içinde bu bölgede yaşıyor ve çalışıyoruz. Beton santrali sonucu oluşacak kirlilik bölgemizde bahçeciliği, seracılığı, ve hayvancılığı da bitirecektir.

Beton santralini ve ölüm saçan kamyonlarını istemiyoruz! Son olarak… Halihazırda beton dökülerek mahvedilmiş olan eski beton santrali sahasının yeşil hale getirilmesi talebimiz de devam etmektedir!

Ne olmuştu?

Sarıyer’de Uskumruköy Gümüşdere arasındaki yeşil alanda Uskumru Caddesi’nın kenarındaki 69 nolu parselde, birkaç hafta önce kanunlara, yönetmeliklere ve imar planına aykırı olduğu belirtilen ve kaçak olduğu iddia edilen bir beton santrali inşaatı başlatılmıştı.

Sarıyer Belediyesi’nden ruhsat ve izin alınmadığı bilinen inşaat tüm hızıyla devam ederken bölge halkının tepkisini çekmişti.

Bölge sakinleri, santral inşaatının önünde bir eylem gerçekleştirerek ”Beton santrali istemiyoruz” diyerek duruma tepki göstermişti.

Eylem sırasında sık sık “Beton santrali doğayı, hayvanı, insanı öldürür” yazılı dövizler taşındı.

Söz konusu parsel Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 2018 yılında onaylanan imar planı lejantında ’’ağaçlandırılacak alanlar, orman alanları, parklar,  di̇nlenme  alanları,  çocuk  bahçeleri,  fuar,  oyun  alanları’’ olarak belirlenmiş durumda.

SİT alanı olarak ilan edilen bu bölgede onaylanan imar planının plan hükümlerinin 15’inci maddesinde “Plan onama sınırları içinde akaryakıt depoları, sanayi tesisleri kurulamaz, maden ve taş ocağı, beton santralleri açılamaz, izni olanların süreleri bittiğinde işlem izni uzatılmayacak ve faaliyetleri sona erdirilecektir. Motor çalıştıran, çevresine gürültü, toz, duman çıkaran fonksiyonlar konut alanları içinde yer alamaz” hükmü yer alıyor.

Sarıyer halkı, kanunlara, yönetmeliklere ve imar planı hükümlerine aykırı olarak başlatılan kaçak inşaatın acilen durdurulmasını istiyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.