Hafta SonuManşet

Aptulika’dan “Sait Faik’ten Kafka’ya” karikatür sergisi

0

Aptulika’nın hazırladığı orijinal karikatür ve illüstrasyon edebiyatçı portreleri sergisi Kuzguncuk Nail Kitabevi’nin sanat galerisinde 1 Temmuz, Cumartesi günü sergilenmeye başlayacak. Sergi bir ay boyunca açık kalacak.

İsmi Metallica’dan geliyor. Önceleri Cağaloğlu’da müzik dergilerine illüstrasyon- karikatür karışımı çizgiler çizdi. İlk karikatürü Fırt’ta yayınlandı.

Aptulika’yı 1980’lerin sonunda Gırgır’da aynı evde yaşayan üç ayrı karakterdeki üniversiteliyi konu alan Grup Perişan bant tipi karikatürleriyle tanıdık.  Grup Perişan, 1996 yılında 4M Yayıncılık tarafından albüm olarak yayınlandı.

İsmiyle, çizdiği sayfanın kenarındaki boşluğa karaladığı rock ve heavy metal müzik gruplarıyla ilgili çizimlerle, ilanlarla, rockçı hayat tarzıyla ilgili ifadelerle bir süre sonra çizdiği Grup Perişan’ın bile önüne geçti ve “Metalci Gençlik”in piri haline geldi.

Aptulika

1987’de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu.

1989’da Gırgır’dan ayrılıp Hıbır dergisini kuran ekiple birlikte Hıbır’da çizmeye devam etti.

Mizah dergileri dışında Stüdyo İmge, Boom Müzik, Haftalık, Billboard gibi dergilerde rock müzik hakkında yazılar yazdı, röportajlar yaptı, rock gruplarının tanıtımlarını yaptı, afişler ve tişörtler çizdi. 1998’de Hıbır’ın devamı olan HBR Maymun dergisi de kapandıktan sonra Cumhuriyet gazetesinin mizah eki olan Dinozor dergisini kuran ekipte bulundu.

Murat Beşer’in geçen aylarda yayınlanan ve Yeşil Gazete’de tanıttığımız kitabı “Yoldan Çıkmış Simalar”ın çizgileri de Aptulika’yı aitti.

Aptulika’nın “Sait Faik’ten Kafka’ya” karikatür sergisi Kuzguncuk Nail Kitabevi’nde 1 Temmuz’da sergilenmeye başlayacak. Sergi 29 Temmuz’a kadar açık kalacak.

 

Ercüment Gürçay

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.