HaftasonuKöşe YazılarıManşetYazarlar

İstanbul Tarım Şenliği başlıyor!

0

İstanbul su kaynaklarının bolluğu ve bereketli topraklarıyla tarih boyunca insan yerleşimlerine sahne olmuş bir kent. Yarımburgaz Mağaraları’nda yapılan kazılarda 400 bin yıl öncesinin insan izlerine rastlandı. İlk insanın Avrupa yolculuğunda burası önemli bir geçiş noktasıymış. Daha sonra MÖ 3000’de insanlar bu bölgeye yerleşip tarım ve balıkçılık yapmışlar.

Yenikapı’da yapılan kazılar çok daha eskiye, M.Ö. 8500 yılına ait insan yerleşimi izlerini taşıyor. Anadolu yakasında Fikirtepe ve Pendik’te de eski yerleşim izlerini görmek mümkün. Bolluk ve bereket yüzyıllar boyunca insanları bu topraklara çekmiş.

Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Murat Kapıkıran bir söyleşide, İstanbul’un 1950’lere kadar tarımsal gıda üretiminde kendine yetebilen bir kent olduğunu belirtiyordu. Çarpık kentleşme, artan nüfus, toprak ve su kirliliği vb. gibi nedenlerle bugün İstanbul’un tarımsal gıda gereksinimi Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden karşılanıyor.

Pierre de Gigord Collection

Tarım, Gıda ve Su Ürünleri Çalışma Grubu

İBB yönetimi 2019’da iş başına geldiği günden itibaren tarım meselesini yeniden ele aldı ve bugün de bu konuda çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca İBB, İstanbul’un tarımsal üretimini yeniden canlandırmak amacıyla göreve gelir gelmez İstanbul Kent Konseyi bünyesinde bir Tarım, Gıda ve Su Ürünleri Çalışma Grubu kurdu.

Çalışma Grubu üreticiler, akademisyenler, sivil toplum temsilcileri, İBB personeli gibi farklı konularda çalışan uzman isimlerden oluşuyor. Özellikle pratik ve teorik bilgilerin kesişmesi, sorunların tespit edilmesi ve bu sorunlara dair ekoloji çerçevesinde çözümler üretilmesi hedefleniyor.

Hedef sadece üretim ya da sadece tüketim değil. Tarım ve gıda sistemini bütüncül bir şekilde ele almak, hem tarladan sofraya hem de atık yönetimi sayesinde sofradan yeniden tarlaya bir sistem önerebilmek, dünyadan örnekleri incelemek, karar alıcılara politika tavsiyelerinde bulunmak amaçlanıyor.

Çalışmalar gıda egemenliği, gıda hakkı, güvencesi ve güvenliği gibi kavramları ve ekoloji perspektifi merkeze alarak yürütülüyor. Ben de kuruluşundan itibaren bu grupta çalışıyorum ve benim için çok öğretici bir deneyim oldu bu çalışma.

İlk kez Tarım Şenliği düzenliyor

Bu yıl 19- 25 Eylül tarihlerinde İstanbul Kent Konseyi, Tarım, Gıda ve Su Ürünleri Çalışma Grubu’nun katkılarıyla İstanbul’da ilk kez “İstanbul Tarım Şenliği” gerçekleştirilecek.

“Tüketen Değil Üreten İstanbul” sloganıyla gerçekleştirilecek şenlikle amaçlanan kentin azalan tarım alanlarını korumak, bin yıllardır devam eden üretim geleneğini ve üreticilerini öne çıkarmak. İstanbul’un arısını, mandasını, çeltiğini, meyve- sebzesini, bostancılığını, balıkçılığını öne çıkarmayı ve desteklemeyi hedefleyen şenliğin önümüzdeki yıllarda kapsamının genişletilerek sürdürülmesi ve gelenekselleştirilmesi amaçlanıyor.

İstanbul Tarım Şenliği, 19 Eylül Pazar günü 13:00’de Kadıköy Salı Pazarı’nda İKK Başkanı Tülin Hadi ve İBB Muhtarlıklar ve Gıda Daire Başkanı Ahmet Atalık’ın açılış konuşması ile başlayacak.

13:45’de başlayacak “Üreticiler ve Tüketiciler Buluşuyor” başlıklı söyleşide İstanbul’un tarımsal üretimi, gıda güvencesi ve yeni çözüm önerileri üreticiler, tüketiciler ve İBB birim temsilcileri ile birlikte değerlendirilecek.

Söyleşi, panayır ve atölyeler

Önümüzdeki hafta içinde İstanbul Kent Konseyi’nin paydaşları, Beylikdüzü Kent Konseyi ve Sarıyer Kent Konseyi ev sahipliğinde çeşitli gezi ve etkinlikler düzenlenecek.

İstanbul Tarım Şenliği, 25 Eylül Cumartesi günü Kadıköy’deki MüzeGazhane‘de 12:30’da başlayıp gün boyu sürecek söyleşi, atölye ve panayır etkinlikleri ile sona erecek.

Ekşi Mayalı Ekmek Yapımı Atölyesi, Tarımda Ekolojik Çözümler Atölyesi, Kompost Atölyesi, Sirke Yapımı Atölyesi ile katılımcılara doğa dostu deneyimler kazandırılması amaçlanıyor.

Atölyeler dışında gerçekleştirilecek ‘Sel ve Orman Yangınlarının Tarıma Etkisi’, ‘Tarım ve Tüketimde Kooperatifçiliğin Önemi’, ‘Marmara Denizinde Balıkçılık’, ‘Tarım, Tüketim ve Gıda Stratejileri’ konulu söyleşiler gerçekleştirilecek.

Kent Bostanları’nın dünü, bugünü ve geleceği

Benim de içerisinde yer aldığım Kent Bostanları Çalışma Grubu üyelerinin katılacağı “Tarım Yapan Kent İstanbul: Bugünden Yarına Müşterek Hayatlar” başlıklı söyleşide kentin 1500 yıllık tarihinde yer alan Kent Bostanları’nın dünü, bugünü ve geleceğine dair sorunları ve çözüm önerilerimizi katılımcılarla birlikte tartışacağız.

Bu kapsamda daha önce hazırladığımız kitapçığı da şenlik alanından edinebileceksiniz. Geçen hafta kitapçıkla ilgili bir yazım Yeşil Gazete’de yayımlanmıştı. Aynı günlerde Kent Bostanları Çalışma Grubu’ndan Kiraz Özdoğan ve Suna Kafadar’ı Açık Radyo’da Babil’den Sonra’da konuk etmiştim.

Program sonrası çok güzel bir geri dönüş aldık. Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Meral Erdoğan bizi aradı ve 2020-2021 sezonu yılsonu bitirme projesi olarak kitapçığımıza paralel bir konuyu tercih ettiklerini bildirdi. Projede işbirliğimizin devam etmesini konuştuk. Umarım tüm bu çalışmaların toplamı yaşanabilir bir kent, yeşil bir İstanbul düşümüze bizleri biraz daha yakınlaştır.

Atölye ve söyleşiler dışında yapılacak Tarım Panayırı ve çocuklar için düzenlenecek çeşitli etkinlikler festivalin son gününe renk katacak. Katılımcıları bekleyen başka sürprizler de olacak.

İstanbul Tarım Şenliği’nin açılış etkinliğine ve hafta boyu sürecek etkinliklere katılıp hem yaşadığımız karabasan günlerde birlikte olmanın keyfini yaşayalım ve hem de yaşadığımız kente dair sözlerimizi birbirimize ulaştıralım istiyoruz.

İstanbul Kent Konseyi ve paydaşları, İstanbul’un tarımsal üretiminin, gıda güvencesinin ve tarımda yeni çözüm önerilerinin birlikte değerlendireceği İstanbul Tarım Şenliği’ne İstanbulluların katılımını bekliyor.

Bilgi için: https://istanbulkentkonseyi.org.tr/
Tel: (0212) 449 44 22

More in Haftasonu

You may also like

Comments

Comments are closed.