Doğa MücadelesiManşet

Alakır Nehri Kardeşliği’nden çağrı: Alakır için eylem vakti!

0

Alakır Vadisi‘nin koruma alanı olduğu ve HES yapılamayacağı ile ilgili kesinleşmiş yargı kararları olmasına rağmen, geçtiğimiz günlerde iş makinalarının yeniden girdiği Alakır için can dostlarına dayanışma çağrısı var.

‘Alakır’a HES Yapılamaz’ kararı hiçe sayıldı

Danıştay’ın, Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi’ne ilişkin,

“1. derece doğal sit alanı niteliğinde olduğu yargı kararıyla sabit olan Alakır Çayı üzerinde HES projesinin yapılmasına olanak bulunmamaktadır.” şeklindeki hükmüne rağmen, ‘Reis’ adlı şirket Dereköy HES inşaatına 1 megawattlık kapasite artırımı için Enerji Bakanlığı’ndan aldığı ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla iş makinelerini tekrar çalıştırmaya başlamıştı. Kaymakamlığın da bakanlığın oluruna dayanarak ‘şirketin faaliyetlerine devamında bir sakınca olmadığını’ savunduğu ortaya çıkmıştı.

Fotoğraf: Alakır Nehri Kardeşliği

Alakır’ın özgür akması için yıllardır mücadele veren Alakır Nehri Kardeşliği ‘nden Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu, danıştay kararının umursanmadığı vadidin iş makinalarının işgali altında olduğunu sosyal medya hesabından duyurarak duruma şu sözlerle tepki gösterdi:

REİS şirketi Danıştay kararına rağmen Dereköy HES inşaatı için iş makinalarını Alakır‘a sokup katliama başladı! ÇED raporuna karşı açtığımız dava neticesinde danıştay “Alakır Vadisi’nin 1. Dereceden Doğal SİT Alanı kararı dolayısıyla vadiye kesinlikle HES yapılamaz” hükmünden sonra şirket 1 MWlık ‘kapasite arttırımı’ başvurusuna aldığı “ÇED gerekli değildir” kararına dayanarak inşaat çalışmalarına tekrar başladı.Yani ÇED bile alsa SİT Alanı olduğundan HES yapamayacağı kendine tebliğ edilen şirket, ÇED bile almadan SİT alanına girdi!

6 yıl önce Dereköy HES’e verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararına dava açmıştık.

Kazandık. Danıştay da onadı.

Sonra ÇED aldılar. ÇED’e de dava açtık. Kazandık. Danıştay da onadı.

Sit davasını kazandık. Yargı, Alakır koruma alanıdır, dedi. Danıştay da onadı.

3 adet Danıştay’dan da onanarak kesinleşmiş yargı kararı varken, HES yapılamayacağı yargı tarafından karara bağlanmışken bu nasıl hukuksuzluktur ki,  yok hükmündeki bir projeye ‘kapasite arttırımı’ izni ve ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilir?”

Alakır-Nehri-Kardeşliği-

Alakır İçin Eylem Vakti!

‘Alakır’da gerçekleştirilmek istenen hukuk ve doğa katliamına izin vermiyoruz.’ diyerek Alakır’ın bütün can dostlarını bulundukları yerlerden bu hukuksuzluğu ve Alakır’ın çığlığını duyurmaya, suyunun hapsolmasına birlikte engel olmaya çağıran “Alakır Nehri Kardeşliği” 16 Haziran Perşembe (bugün) saat  18.30’da Antalya Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapacak.

“Bugün değilse ne zaman sevgili can dostları?” diye soran Tuğba ve Birhan, Antalya’da yaşayan herkesi davet ettikleri basın açıklamasının duyurusunu, “Bugün Alakır için, adalet için eylem vakti! Yarın çok geç olmadan!” sözleriyle bitirerek, Alakır için dayanışmaya, eylem’e geçmeye çağırdı.

“Eğer bugünden kazanılmış hukuki haklarımızın peşinde koşmaz isek yarın hepimiz için çok geç olacak!  Elimizde onca emek ve masraf ile kazandığımız kesinleşmiş yargı kararları var.

Hep birlikte elde ettik bu kararları...  Şimdi bu kararları hiçe sayanlara karşı sesimizi yükseltmenin, hakkımızı korumanın zamanı!

Haklı olan biziz!
Haklılığımız yargı tarafından da tescilli.
Ancak hukuk tanımaz üç beş insafsıza boyun eğilecek zaman değil bu zaman.

Adalet, hukuk ve yaşam mücadelesi veren onca masum canlı için zor bir dönemden geçiyoruz.
Ama asıl şimdi tam da bu dönemdir dayanışmanın zamanı.

Antalya’daki tüm can dostlarını, doğa severleri, hukuk ve adaletten yana olanları, bisiklet ve yürüyüş gruplarını, avukatları, geleceğine sahip çıkan öğrencileri, duyarlı tüm halkı bugün (16 Haziran) 18:30’da Antalya Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştireceğimiz basın açıklamalı sazlı sözlü eylemimize bekliyoruz.

Lütfen paylaşalım, duyuralım, katılalım.

Bugün değilse ne zaman?
Bugün Alakır için, adalet için eylem vakti!
Yarın çok geç olmadan!”

alakır afiş

Haber: Güneş DERMENCİ
(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.