Doğa MücadelesiManşet

Alakır’da yargıyı umursayan yok: Aksi karara rağmen vadi işgal altında

0

Antalya’nın doğal SİT alanlarından Alakır Vadisi’ne ilişkin ‘HES projesinin yapılmasına olanak yoktur’ yönündeki kesinleşmiş yargı hükmüne rağmen ‘Reis’ adındaki şirket 1 megawattlık kapasite artırımı için Enerji Bakanlığı’ndan aldığı ‘ÇED gerekli değildir’ kararıyla iş makinelerini tekrar çalıştırmaya başladı. Kaymakamlık da gönderdiği yazıda bakanlığın oluruna dayanarak ‘şirketin faaliyetlerine devamında bir sakınca olmadığını’ savundu.

21

Diken.com.tr’den Rıfat Doğan’ın haberine göre  Vadide tekrar çalışmalarına başlayan şirketin, ana davalar devam ederken 2014 yılı sonunda 1 megawatt kapasite artırımı talebiyle bakanlıktan yeni bir ‘ÇED gerekli değildir’ kararı aldığı öğrenildi. Bu karar faaliyetlerin durması için dilekçe yollayan davacılara yanıt gönderen kaymakamlık yazısıyla ortaya çıktı.

Kaymakamlık davacılara gönderdiği yazısında şu ifadelere yer verdi: “Farklı bir idari işlem niteliğindeki 12.12.2014 tarihli ‘ÇED gerekli değildir’ kararı söz konusu mahkeme kararlarından etkilenmeyeceği belirtilmekte olup söz konusu proje içi halihazırda geçerli olan 12.12.2014 tarihli ‘ÇED gerekli değildir’ kararı bulunması ve bu karara ilişkin bakanlığımız işlemi hakkında il müdürlüğümüze ulaşan bir olumsuz yargı kararının bulunmaması nedeniyle söz konusu proje ile ilgili olarak faaliyetin devamında herhangi bir sakınca bulunmadığı…”

Davacı taraf avukatlarından Tuncay Koç ellerinde mahkeme kararları olduğunu belirterek, “Bu şirket 2010 yılında bu projeyle ilgili ‘ÇED gerekli değildir’ kararı almıştı. Ona dava açmış ve yürütmeyi durdurma kararı almıştık. Bir yıl sonra tekrar aynı kararı aldı.  Açtığımız iki dava var. Biri kesinleşti. Sonra aldıkları iki ‘ÇED olumlu’ kararı vardı. Bunları da bizim yaptığımız temyiz başvurusu üzerine Danıştay ‘Alakır Vadisi SİT alanıdır. Burada herhangi bir şekilde HES olamaz’diyerek iptal etti. Bu karar bize iki ay önce geldi” dedi.

Koç, kaymakamlığa başvurarak şirketin faaliyetine son verilmesini talep ettiklerini, ellerine iki hafta önce bir yazı ulaştığını söyledi. Avukat, bu yazıdan da şirketin 2014 yılı sonunda, yani diğer ÇED davası devam ederken mevcut 4.5 megawatta 1 megawat daha ekleyerek kapasite artırımı için onay aldığını öğrendiklerini belirtti.

 

(Diken)

You may also like

Comments

Comments are closed.