Günün ManşetiKültür-SanatManşet

Bozcaada’nın BIFED günleri başlıyor

0

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) izleyicilerinin festival boyunca ellerinden düşürmeyecekleri, hangi filmlere gideceklerine defalarca okuyarak karar verecekleri, cümlelerin altını çizdikçe, yanına işaret koydukları filmle çakışan diğer salondaki gösterimi merak ettikçe, yeni tanıştıkları insanların kartvizitlerini içinde biriktirdikçe, filmde duydukları bir cümleyi not düştükçe açılacak sayfalarıyla festivalin beşinci yılına dair tüm detayları kütüphanelerinde özenle saklayacakları BIFED 2018 festival kataloğu yayınlandı.

Onun kadar merakla beklenen festival çantasıyla birlikte adaya adım atar atmaz festival ofisinden temin edilebilecek kitapçığın kapağında bu kez bir kuş var, açmış gökyüzünden kanatlarını…

Birbirlerinden uzaklarda ama aynı gökyüzü altında yaşanan çevre sorunlarının, alternatif yaşam ve temiz gıda arayışlarının, her şeye rağmen umutla devam etmenin yada küçük bir değişimin mucize gibi genişleyen halkalarıyla ilham olmasının ekoloji temalı belgesellerle perdeye yansıdığı festival beş yaşında. İlk yılından bu yana çevre belgeselleri konusunda uluslararası bir ağ olan Green Film Network ağına dahil olan BIFED, ekoloji temalı belgesel filmlerin üretimi, gösterimi ve ödüllendirilmesine bağımsız bir alan açmak amacıyla doğdu.

Bozcaada’nın yerel, küçük, yavaş, bağımsız festivali BIFED

Festival Yönetmeni Petra Holzer Özgüven, Yönetmen Yardımcısı Ergi İşbilen, Festival Koordinatörü Ethem Özgüven, Festival Başkanı Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, çoğunluğu gönüllü ve kadınlardan oluşan genç ekibinin emeği ve özeniyle, ada halkının desteğiyle büyüyen BIFED, ‘yerel, küçük ve yavaş’ olarak anılmayı, tüketim değil üretim odaklı olmayı, dayanışmayı, paylaşımı, film başvurularının ve gösterimlerinin ücretsiz olmasını, küçücük bir adada dolu salonlarda yan yana gelen hikayelerin ve insanların değdiği hayatlardaki izini önemsiyor.

10 – 14 Ekim BIFED zamanı

10-14 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek festival için Bozcaada’ya gelecekler hem adanın üzerinden yaz kalabalığının çekildiği sokaklarıyla, yıl boyu festivali sabırsızlıkla bekleyen ada halkıyla, beş günde gösterilecek 50’ye yakın filmi Halk Eğitim Merkezi ve Salhane’de yönetmeniyle yan yana oturup izleme ve ardından sohbet etme ayrıcalığıyla ve adadaki destekçi işletmelerde indirimli konaklama imkanlarıyla karşılanacaklar.

Film gösterimleri ve etkinliklerle ‘yaşayan’ bir festival programı

İlginin her geçen yıl büyüdüğü Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali’ne 56 ülkeden 250’yi aşkın film başvurusu geldi.  BIFED 2018 jürisi, aralarından 11 filmi Uluslararası Yarışma Ödülü ve 7 filmi Gaia Öğrenci Ödülü finalisti olarak seçti. Bu yıl da finalist filmlerin yanı sıra doğa, endüstriyel ve organik tarım, tohum, iklim değişikliği, çöp, gıda, enerji, su, yerel halklar, kentleşme, mülteciler gibi konularda çekilen belgeseller, Panaroma kısmında gösterilecek.

Festival programında yer alan zeytinyağı tadım atölyesi, keçe atölyesi,deniz eriştelerinin toplanıp kağıt hamuruna dönüştürülmesiyle ada için yapılacak ekolojik kağıt üretimi, güvenli gıda konusunda söyleşi, Anka Atamer Çocuk Programı, Sinek Sekiz Kitapevi’nin ve Paraşüt Yayınları’nın kitap standı ve anlatacaklarıyla yine buluşturan, deneyim aktaran, gelenleri BIFED ruhunun parçası kılan bir festival yaşanacak.

Yeşil Gazete BIFED’te

BIFED‘i ilk yılından bu yana yakından takip eden Yeşil Gazete, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da basın sponsorlarından biri. Yeşil Gazete’den Alper Tolga AkkuşMerve Damcı, Güneş Dermenci ve Ercüment Gürçay, söyleşiler, izlenimler ve BIFED programından canlı aktarımlarla festival boyunda Bozcaada’da olacaklar.

BIFED’te buluşmak dileğiyle

BIFED 2018’in finalist filmlerinin konularını sizin için derledik ki nasıl bir festival yaşanacağının, hangi ülkeleri ve hikayeleri adada buluşturacağının fotoğrafı canlanırken, en yalnız hissettiğimiz anlarda bile aslında yalnız olmadığımızı hatırlatsın. Uzak yaşamlardan haberdar olmanın, benzer his ve niyetteki farklı insanlarla bir adada karşılaşmanın, adalı bir festivalin beşinci yaşını kutlamanın, ruhunu anlamanın, sonbaharda adayı ve zamanı başka türlü yaşamanın ihtimali,
yolları umutla adaya çıkarsın.

BIFED Uluslararası Yarışma ile Gaia Öğrenci Ödülü finalistleri

Bu yıl beşincisi düzenlenen Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED) jürisi belli oldu

BIFED (Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festival) finalistleri belirlendi

5. BIFED başvuruları uzatıldı: Son gün 20 Mayıs 2018

[Yeşil Gazete BIFED’de] “Glocal” bir festivalin ardından: Kalbimizde mutluluk ve umut var

[Yeşil Gazete BIFED’de] Bozcaada’nın en güzel mevsiminde festival zamanı

Kalimera! “Thalatta” ile Ege’nin derinliklerine yolculuk

[Yeşil Gazete BIFED’de] Pakize nerede?

[Yeşil Gazete BIFED’de] Bozcaada’nın yerel, küçük, yavaş festivali başladı

[Yeşil Gazete BIFED’de] Bozcaada’ya gidecekler için 20 belgesel film tavsiyesi

Bozcaada’ya dünyadan umut toplayan belgesel festival: BIFED

 

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.