Hafta SonuManşet

[Yeşil Mutfak Denemeleri] Fırında Sütlaç – Sevin Turan Bettscheider

0

Gelelim son zamanlarda sürekli olarak yaptığım sütlaç tarifine… Tamam son günlerde yeni tarif denemek yerine, tatlı yemek istediğimde biraz kolaya kaçıp sürekli aynı sütlü tatlıları yapıyor olabilirim ama güzel oluyorlar. Hatta bu aralar tatlı yeme olayını biraz abartmış olabilirim. Strese karşı en sevdiğim rahatlama yöntemi. Tatlının insanın duygularını bu kadar etkileyebilmesi ilginç aslında. Moralim bozuk olduğunda 1 lt lik dondurmayı bitirdiğimi bilirim, 4-5 kaşık yesemde olur ama bende ki işi sağlama alma durumu :)  O kadar dondurmadan sonra stres atmama şansım yok gibi geliyor. Bu tatlı krizi dönemini başta sütlaç olmak üzere, fındıklı muhallebi, tarçınlı  bisküvili muhallebi ve irmik tatlısıyla geçiriyorum. Diğer tarifleride yakında ekleyeceğim.

14

Sütlaç yaparken her seferinde annemin yaptığı sütlaç kokusu burnumda tüter… Çocukluk döneminde  sütler tabi taze ve organik .. Annem sütü alır hemen yoğurt mayalar sonrada  kalanıyla da sütlaç yapardı. Sütten mi yoksa annemin elinin lezzetinden mi (sanırım ikiside)bilinmez, çok lezzetli olurdu ve soğumasını bekleyemeden sıcak sıcak yerdim. Annem o zamanlar fırında sütlaç yapmazdı, fırında sütlaç alışkanlığını sonradan edinip bırakmayanlardanım.

Gelelim tarife,

Fırında Sütlaç

Malzemeler:

1kg süt

200 gr şeker

40 gr nişasta

10 yemek kaşığı pişmiş pirinç (Haşlamak için 4 yemek kaşığı veya 50 gr pirinç)

vanilya çubuğu

isteğe bağlı damla sakızı

Yapılışı:

İlk önce pirinçleri pişirmekle başlıyorum. Pirinçler bütün nişastasını verip suyunu çekiyor hatta biraz nişastadan dolayı lapa gibi duruyor. Böylece suyuyla beraber ekliyorum sütün içine. Direk sütün içinde pirinçleri pişirenlerde var , annem böyle yapıyor halen. Ben çalıştığım mutfaklarda ayrı pişirerek öğrendim. El alışkanlığıda diyebilirsiniz. Diğer tarafta süt, şeker,vanilya ve damla sakızını kaynaması için ocağa koyuyorum. Nişastayı fazla kullanmıyorum çünkü pirincin nişastasıyla beraber yeterli oluyor. Nişastayı birazcık su ile ayrı bir kapta açıyorum. Kaynayan sütün içine nişastayı ekleyip bir taşım kaynattıktan sonra pirinçleride ekliyorum. Genelde göz kararı ekliyorum pirinçleri ama yaklaşık 10-11 tepeleme yemek kaşığı pişmiş pirinç yeterli olacaktır. Pirinçlerle de kısık ateşte biraz daha kaynatıp kaplara alıyorum . 250 derece fırında sütlaç kaplarını fırın tepsisine koyup içine de su ekledikten sonra 5-10 dk üzeri kızarana kadar pişiriyorum. Biraz ılınınca buzdolabına soğuması için kaldırıyorum. Afiyet olsun

13-Sevin-Turan-Bettscheider

 

Sevin Turan Bettscheider

greenandsweet.wordpress.com/

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.