Kültür-SanatManşet

Pembe Hayat KuirFest, 5. kez izleyicileri ile buluşuyor

0

Pembe Hayat Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel (LGBTT) Dayanışma Derneği’nin düzenlediği Pembe Hayat KuirFest beşinci yaşını kutluyor. LGBTT hakları mücadelesine sanat aracılığıyla ifade alanları yaratmayı amaçlayan Pembe Hayat KuirFest, beş yıldır sadece sinemayla değil; programında yer verdiği video, edebiyat, tiyatro, müzik gibi pek çok ifade biçimiyle de LGBTT bireylere yönelik ayrımcılığa ve şiddete dikkat çekiyor, Türkiye’de kuir teorinin ve sanatın birlikte konuşulmasına ve tartışılmasına da olanak sağlıyor.

67

5. Pembe Hayat KuirFest, 14 Ocak Perşembe günü gerçekleşecek açılış töreniyle başlıyor. Matmazel Coco’nun sunacağı özel gecenin devamında, festivalin açılış filmi Köpek (2015) ilk kez Türkiye izleyicisinin karşısına çıkacak. İsviçre’de yaşayan yönetmen Esen Işık’ın ilk uzun metrajlı filmi Köpek’in başrolünde trans kadın oyuncu Çağla Akalın yer alırken, kendisine Salih Bademci, Barış Atay ve Cemal Toktaş eşlik ediyor.

KuirFest bölümleri ile bu sene de rengarenk

Yıl boyunca dünya festivallerinde dikkat çeken, ödül kazanan uzun metraj kurmaca yapımlar, KuirFest’in ‘Gökkuşağının Altında’ bölümünde buluşuyor. Pembe Hayat KuirFest, bu yıl da belgesellere geniş yer ayırıyor. ‘Kuir Belgeseller’ bölümünde, sezon boyunca festivallerde dikkat çekmiş ödüllü yapımlar ilk kez Türkiye izleyicisiyle buluşacak. Pembe Hayat KuirFest, ‘qÜLT’ bölümünde bu yıl da, geçmişten günümüze sinema tarihine damgasını vuran kuir yapımları festival takipçileriyle buluşturuyor ve beşinci yaşını kültleşmiş yapımların gösterimleriyle kutluyor. Pembe Hayat KuirFest, geçtiğimiz Ekim ayında hayatını kaybeden, feminist sinemanın en önemli isimlerinden Belçikalı yönetmen Chantal Akerman’ı, yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi Ben, Sen, O (Je, tu, il, elle, 1975) ile anıyor.

68

Pembe Hayat KuirFest’in bu yılki en özel bölümlerinden biri de ‘Kuir Yoldaşlık’. Festival, geçtiğimiz Eylül ayında talihsiz bir trafik kazasında kaybettiğimiz LGBTT aktivistleri Boysan Yakar ve Zeliş Deniz’in anmak için onların Beyaz Atlı Prens Boşuna Gelme (2009) ve Yürüyoruz (2006) belgesellerini gösteriyor. Kuirfest, BFI Flare işbirliğiyle programlanan ‘Qara Kuir’ bölümünde Britanya siyah kuir sinemasının önemli ismi, sinema ve tiyatro yönetmeni, oyuncu Topher Campbell’ı yönetmenliğini üstlendiği iki filmle programına konuk ediyor.

Ankara ve İstanbul

Pembe Hayat KuirFest’in film gösterimleri ve söyleşileri bu yıl Ankara’da Kızılay Büyülü Fener Sineması, Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Torun’da; İstanbul’da ise Başka Sinema ev sahipliğinde Fransız Kültür Merkezi ve yanı sıra Pera Müzesi ve Goethe-Enstitüsü’nde gerçekleştirilecek. Sinemaseverler, biletlerini Fransız Kültür Merkezi ve Kızılay Büyülü Fener Sineması’nda açılacak gişelerden satın alabilirler. Bilet fiyatları ise Kızılay Büyülüfener Sineması için Öğrenci: 12 TL, Tam: 14 TL; Fransız Kültür Merkezi için ise 10 TL şeklinde. Ankara’da Çağdaş Sanatlar Merkezi ve Torun’da, İstanbul’da Pera Müzesi ve Goethe-Enstitüsü’nde gerçekleşecek etkinlik ve gösterimlerin ise ücretsiz olduğunu belirtelim.

KuirFest programını buradan inceleyebilirsiniz: KuirFest Program

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.