Kültür-SanatManşet

Dünyanın kuklaları İstanbul’da

0

Her yıl dünyanın dört bir yanından birçok kuklayı ve kukla tiyatrosunu İstanbullularla buluşturan Uluslararası İstanbul Kukla Festivali bu perşembe (16 Ekim) başlıyor. İstanbul, 15 farklı ülkeden 30 kumpanya ve 70 gösteriye ev sahipliği yapacak.

Bu yıl festivalin destekçileri arasında Fransız Kültür Merkezi, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Cervantes Kültür Merkezi, İtalyan Kültür Merkezi, forum İstanbul, Marmara Forum, Aksanat, Cadde Bostan Kültür Merkezi, Oyuncak Müzesi, Küçük Sahne var.

26315823

Tacettin Diker anısına

İstanbul’un pek çok kültür ve sanat merkezinde yapılacak gösteriler ve sergilerle şenlenecek festival bu yıl, karagöz ve kukla sanatçısı Tacettin Diker anısına düzenleniyor. Sanat Yönetmenliği’ni Cengiz Özek’in üstlendiği Kukla Festivali’ne bu sene ABD, İspanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Romanya, Kolombiya, Endonezya, İsveç, Rusya, Polonya, ve Türkiye’den pek çok kukla ustası katılıyor. Kore, Kazakistan ve Belarus da festivale bu yıl dahil olan ülkeler. Yüzlerce kukla, kostüm ve detayın renklendirdiği festivalde oyunların yanı sıra sergiler, workshoplar, film gösterimleri de gerçekleşecek. Fransız Kültür Merkezi, Aksanat, Hollanda Konsolosluğu, Maya Cüneyt Türel Sahnesi, Caddebostan Kültür Merkezi, Taksim’deki St. Pulcherie Lisesi, Oyuncak Müzesi de festival gösterilerini ağırlayan mekânlar arasında.

Prömiyerler

Düzen ve temizlik saplantısı olan Frank’in güvercinlerle olan imtihanını konu alan Robin Frohardt oyunu ‘Güvercinname’ İstanbul’da Avrupa prömiyerini gerçekleştirecek. Kuzey Yunanistan’daki ‘Kilkis International Puppet and Mime Festivali’yle işbirliği yapan Kukla Festivali, bu yıl o festivalde gösterime girecek üç oyunu da Türkiye’de meraklılarıyla buluşturacak.

İstanbul Karagöz Kukla Vakfı ve Polonya’dan ‘Puppet and Actor Theatre Kubus’ ortak projesi olan ‘Tarçın Dükkanları’ da dünya prömiyerini festivalde gerçekleştirecek oyunlardan. Bruno Schulz’un hikâyelerinden hareketle hazırlanan oyun, Polonya ile Türkiye arasındaki 600 yıllık dostluk şerefine altı kez ücretsiz olarak seyircisiyle buluşacak. Karagöz ustası ve Uluslararası İstanbul Kukla Festivali Sanat Yönetmeni Cengiz Özek, gölge ve sahne tasarımını yaptığı oyunda rol de alıyor.

Endonezya’nın 10 yaşındaki kukla dahisi Racka Albary Sunarya, 17. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali kapsamında geleneksel Batı Java kuklası Wayang Golek ile ilk kez yurtdışında bir performans sergileyecek. Konusunu günümüze uyarlanmış eski Batı Java öykülerinden alan oyunda, Racka Albary Sunarya’nın tekniği, ritmi ve aktardığı duygu seyircilerini oldukça şaşırtacak.

Dans ve kukla bir arada

‘Fokus: İspanya’dan Beden ve Kukla’ adlı özel programda, beden, dans ve kukla teknikleri üzerine çalışmalarını sürdüren üç farklı İspanyol grup, söz konusu tema üzerine 4 farklı oyun sahneye koyacak.

(Hürriyet)

You may also like

Comments

Comments are closed.