EkolojiKültür-SanatManşet

Salt’ın ilkbahar sergileri başlıyor: Bitkilerin sesi eşliğinde havayla yakın temas

0

Salt Beyoğlu ve Salt Galata, baharla birlikte iki yeni sergiye ev sahipliği yapacak.

Mayıs ayında başlayacak sergilerin ilki 2050+ tasarım stüdyosunun “Havaya Dair” enstalasyonu Salt Beyoğlu’ndaki Forum alanında; sanatçı Itziar Barrio’nun “Öyleyse En Başa Dönelim” sergisi ise Salt Galata’da sunulacak.

Salt Beyoğlu’nun dördüncü katındaki Kış Bahçesi’nde ise Haziran 2024’ten Mart 2025’e Özcan Ertek, Fulya Uçanok, Ömer Sarıgedik, Zeynep Hatipoğlu ve Passepartout Duo’nun ses enstalasyonları yer alacak.

Havaya Dair Enstalasyonu: Temiz hava evrensel hak

Disiplinlerarası tasarım stüdyosu 2050+ tarafından Salt Beyoğlu’ndaki Forum alanı için tasarlanan “Havaya Dair”; materyal, işitsel ve görsel deneyler üzerinden hava kirliliğine dair unsurları somutlaştırmayı amaçlıyor.

Bir dizi müdahale aracılığıyla ziyaretçileri havanın maddeselliğiyle ilişki kurmaya teşvik eden enstalasyon, havaya nüfuz eden ve hava yoluyla yayılan zehirli maddelerin yanı sıra bu zehirliliğin işaret ettiği toplumsal ve politik sonuçları, yerel ve küresel izlekleri, gezegen ölçeğindeki inkâr edilemez bağıntıları da irdeliyor.

Havanın, bir bölgedeki faaliyetlerin binlerce kilometre ötedeki insan ve insan olmayan nüfusları etkileyebilen ortak bir alan olmasından yola çıkan sergi, temiz ve solunabilir havanın müşterek ve evrensel bir hak olduğu bir dünya için kolektif eylemin gerekliliğine de vurgu yapıyor.

8 Mayıs-18 Ağustos tarihlerinde Salt Beyoğlu, Forumda sunulacak ve İstanbul İtalyan Kültür Merkezi iş birliğiyle gerçekleştirilecek sergiye video işlerin sunulduğu bir gösterim programı eşlik edecek.

Itizar Barrio’nun Madde Üçlemesi: Öyleyse En Başa Dönelim

“Öyleyse En Başa Dönelim sergisi”, sanatçı Itizar Barrio’nun Madde Üçlemesi’ni oluşturan video işleri bir araya getiriyor. Garanti BBVA‘nın desteklediği üçlemenin ilk bölümü “A Demon that Slips into Your Telescope While You’re Dead Tired and Blocks the Light” [Sen Yorgun Düşmüşken Teleskobuna Girip Işığı Kesen Şeytan] (2019), bilim insanları ve teknoloji uzmanlarının dünyaya bakışımızı nasıl etkilediğini irdelerken “nesnel” bilgi alanlarını şekillendiren toplumsal sistemlere ve iktidar yapılarına odaklanıyor.

Kış Bahçesi’nde bitkileri sevenler için toprak sesleri

Haziran 2024’ten Nisan 2025’e Salt Beyoğlu’ndaki Kış Bahçesi’nde sunulacak Bitkiler ve Bitkileri Sevenler için Sıcacık Toprak Sesleri programı ise, adını elektronik müziğin öncülerinden Mort Garson’ın bitkiler için hazırladığı Mother Earth’s Plantasia (1976) albümünden alıyor.

L’Internationale’nin Museum of the Commons [Müşterekler Müzesi] projesi kapsamında hazırlanan programda, Özcan Ertek, Fulya Uçanok, Ömer Sarıgedik, Zeynep Hatipoğlu ve Passepartout Duo’nun ses enstalasyonları yer alacak.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.