ManşetYeşillerden

Almanya Yeşiller heyetinden Yeşiller/Sol’a ziyaret

0

Gezi Parkı Direnişi 20. gününde. Direniş bir mutabakatla sona erme sürecine girmişken 19. gün 20:55’te polisin Gezi’ye müdahalesi ile ortam bir kez daha gerildi.

paylaşmak için tklynz / click for to share

Dünya’dan Gezi Parkı Direnişine destekler gelmeye de devam ediyor. Almanya Yeşiller eş başkanı Claudia Roth‘un polisin Gezi’ye karşı gerçekleştirdiği müdahale sırasında gaz bombalarından etkilendiğini ve Divan Oteli’ne sığınan yaralılar arasında bulunduğunu ilgili haberimizde sizlere duyurmuştuk. Roth, yaptığı açıklamada yaşanan durumun bir savaş ortamını anımsattığını da sözlerine eklemişti.

Direnişin 20. günü olan Pazar günü Claudia Roth ile birlikte Aşağı Saksonya Yeşiller Milletvekili Belit Nejat Onay ve Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları komitesi üyesi Barbara Lochbihler, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin “Beyoğlu Yeşil Ev” olarak bilinen İstanbul İl Örgütü binasın ziyaret etti.

Yeşiller/Sol eş sözcüleri Sevil Turan ve Arif Ali Cangı, ziyaret sırasında 19 gün önce başlayan direnişte bugün gelinen noktanın çok farklı bir aşamada olduğunu ve demokratik mücadele için bir kapı aralandığını belirterek Avrupa Parlamentosunun 3 haziran’da aldığı kararın her ne kadar hükümet tarafından kabul edilemez olarak görülse de Türkiye demokrasisine büyük katkısı olduğunu ifade ettiler.

Hükümetin yargı süreci sonucunda referenduma gidilmesi önerisinin Yeşiller/Sol olarak onaylandığını, eylemin barışçıl bir biçimde sonlandırılması düşünülürken müdahale olmasının kabul edilemez olduğunu belirten Turan ve Cangı, bu konuda 15 Haziran gecesi bir bildiri yayınladıklarını ifade ederek bu aşamadan sonra şiddet kullanımı hakkında hukuki yolların izleneceğini, bu aşamada da Alman Yeşillerinin desteğini beklediklerini açıkladılar.

Sevil Turan, Başbakan Erdoğan’ın 24 saat içinde gezi boşalacak açıklamasının bu direnişi hiç anlamamış olduğunu gösterdiğini ve kaygı verici olduğunu söyledi.

Aşağı Saksonya Yeşiller Milletvekili Belit Nejat Onay, hükümet istifa etsin talebinin gerçekçi olmadığını söyledi.

Avrupa Parlemantosu kararı alınırken Yeşillerin talep ettiği bir çok maddenin girmediği vurgusunun yapıldığı ziyarette Parlamentoda Türkiye’nin AB’ye girmesini sadece Yeşillerin savunduğunun altı çizildi.

Toplantıya katılan Ahmet İnsel, AKP’nin katı, tek bir adamın iradesi etrafında dönen bir stratejisi olduğunu, AKP içinde bundan memnun olmayan olmasına rağmen dışarıya bir tepki vermediklerini söyledi.

Almanya Yeşiller eş başkanı Claudia Roth ise, Türkiye’de yaptığı görüşmelerde, Türkiye için Yeşiller Partisinin bir geleceği olup olamayacağı konusunun sık sık gündeme geldiğini, % 10 baraj uygulaması olduğu sürece bunun çok zor olduğunu ama böyle bir partiye de ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.

Roth Temmuz ayında Berlin’de yapılacak Eyalet delegeleri toplantısına Yeşiller/Sol temsilcilerini de davet etti.

(Yeşil Gazete / Türkiye)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.