Kültür-SanatManşet

Viyana’da “çıplak erkekler”

0
Müzenin tanıtımında kullanılan Pierre & Gilles'in eserinin facebook tanıtımında kullanılmış sansürlü versiyonu

Viyana’da 19 Ekim’de açılışı yapılan ve 28 Ocak’ta sonlanacak “Çıplak Erkekler” (Nude Men) sergisi 4 Mart’a kadar uzatıldı. Sergi artık çıplak olarak da gezilebilecek.

Müzenin tanıtımında kullanılan, Pierre & Gilles'in eserinin facebook tanıtımında kullanılmış sansürlü versiyonu

1800’lü yıllardan günümüze çıplak erkek tasvirlerinin değişim ve çeşitliliğini ele alan Leopold Müzesi’ndeki sergi billboardlarıyla da çok konuşulmuştu. Pierre & Gilles’in üç futbol (soccer) oyuncusunun konfetilerle çevrili, önden çekilmiş ve tamemen çıplak eseriyle Avusturya sokaklarında yer alması şaşırtmış ve gelen yoğun şikayetler üzerine kırmızı bir şeritle sansürlenmek durumunda kalmıştı. Eleştirmenlerin kimisi sanatta çıplak kadın vücudunun yaygın kullanıldığını hatırlatıyor, kimisi ise bunu bir skandal olarak niteliyor.

Sergide Paul Cézanne, Auguste Rodin, Edvard Munch, Giovanni Giacometti, Egon Schiele, Richard Gerstl, Anton Egger-Lienz, Anton Kolig, Maria Lassnig, Louise Bourgeois, Andy Warhol, Fritz Wotruba, Alfred Hrdlicka, Otto Mühl, Günter Brus, Robert Mapplethorpe, Keith Haring, Pierre & Gilles, Gelatin, Elke Krystufek, Ilse Haider, Heimo Zobernig ve çok daha fazla sanatçının 100’den fazla eseri sergileniyor.

Sergi yine olay oldu

Leopold Müzesi yönetimi önceki gün Reuters’a yaptığı açıklamayla sergi kapanışının uzatıldığını ve sanatseverlerin sergiyi çıplak olarak gezebileceği duyurdu.

Edvard Munch, Bathing Men (1915)

Sergiyi çıplak gezme fikri, geçtiğimiz günlerde Avusturyalı bir ziyaretçinin sergide bir anda soyunması üzerine ortaya çıktı. Her ne kadar güvenliğin o kişiye giyinmesi için uyarı yapmasına karşın, daha sonra gelen talepler geri çevrilmedi ve serginin halka açık saatler dışında dileyenler tarafından çıplak gezilebileceği duyuruldu.

François-Léon Benouville, Achills Zorn, (1847)

Leopold Müzesi Sözcüsü, çıplak ziyaretçi kabul edildiği saatlerde “isteyenlerin giyinik olarak gelebileceğini” ancak “röntgencileri istemediklerini, bu sebeple çıplak gelmelerini isteriz” diye konuştu.

Müze yetkilileri, çıplak gezme fikrinin yeni bir sanatsal deneyim yaşatması açısından önemli olduğunu düşünüyor.

Leopold Müzesi çıplak gezilen ilk müze olmayacak. Avusturalya, Sydney’deki Çağdaş Sanat Müzesi geçtiğimiz yıl ziyaretçilere farklı bir müze deneyimi yaşatmak adına çıplak gezilebilen turlar düzenlemişti.

 

LATimes, Queerty.com, Yeşil Gazete

You may also like

Comments

Comments are closed.