Dış Köşe

Oy sandığında çeyiz saklarım – Fecri Şengür

0

Ulusal düzeyde siyaset yapmaya kilitlenmiş siyasi partilerin ilgi alanına girer mi; bir sitenin elektrik masrafının yüzde 12 düşmesi?

Benden duymuş olmayın, 11 numara var ya, karısı türbanlı. Küçücük kızlarına da türban taktılar, iyi mi?

Neyse 5 numaradaki Aleviler ile 8’deki Kürtler biraz denge sağlıyor. Kürtler gene namazında niyazındalar ama, ne de olsa mağdurlar biraz sol hava veriyorlar, binaya.

2 numaradaki ayyaştan bi numara olmaz. Gerçi içiyor adam; 7 numaradaki hükümet özentisine denge…

Merdivenlerde karşılaştığına ‘hayırlı akşamlar’ yerine ‘iyi akşamlar’ diyebilmenin keyfi bir başka canım…

-o-

Elektrik Piyasası Dağıtım Yönetmeliğinin 4. maddesini biliyor musunuz? ‘Tanımlar‘ maddesi yahu.

Bir ‘serbest tüketiciler‘ varmış; istediğinden elektrik alan; bir de bizim gibi UEDAŞ’a mahkum ‘serbest olmayan tüketiciler’…

Bakın ne diyor, yönetmelik m.4 / 57 ve 58:

Serbest olmayan tüketici’, elektrik enerjisi ve/veya kapasite alımlarını bölgesinde bulunduğu perakende satış lisansı sahibi dağıtım şirketi veya perakende satış şirketlerinden yapabilen gerçek veya tüzel kişiyi,

Serbest tüketici: Kurul tarafından belirlenen elektrik enerjisi miktarından daha fazla tüketimde bulunması veya iletim sistemine doğrudan bağlı olması nedeniyle tedarikçisini seçme serbestîsine sahip gerçek veya tüzel kişiyi,

ifade eder.

‘Kurul mu’ efendim? EPDK. Yani Enerji Piyasası Denetleme Kurulu.

Bize mi ne, bunlardan.

Aaa bak şimdi, ayıp ettiniz.

Ankara’da 78 dairelik Ege Botanik adlı bir sitenin, özelleştirilmiş elektrik dağıtım şirketine mahkum Alevi, Kürt, türbanlı, laik, az gelirli, çok gelirli, yan komşunun giren çıkanını gözetleyen, hastaya çorba götüren, aşure dağıtan ve ‘bilmemkaç numaradaki kızın fingirdeşmediği adam kalmadı’ dedikodusu ile çalkalanan sakinleri bir araya gelmişler ve tahliye istemişler.

Öyle Terörle Mücadele Yasası filan değil; direkman Elektrik Piyasası Dağıtım Yönetmeliği madde 4’ten tahliye.

Yılda 100.000 kwh elektrik kullandıklarını belgeleyip, birbirlerinin etnik kökeni, dini inancı ya da inançsızlığı umurlarında olmadan, % 12 indirimi kapmışlar.

Kayıp, kaçak bedeli oranı artırılmış; yok sayaç okuma bedeli, “birinci faturada, 2. ihbarnamedir” uyarısı, TRT’ye pay veriliyormuş, umurlarında değil, artık.

Elektrik dağıtım tekeli ile boğuşmak zorunda değiller.

Üstelik şimdi anlaştıkları şirketle de sürekli çalışmak zorunda değiller; kafalarına uymazsa, fiyatı beğenmezlerse, başka üretici ile anlaşırlar.

-o-

Dostlar, insanlar, doğrudan yaşamlarında değişiklik yapan konularda; komşusunun etnik, dini kökeni ile ilgilenmiyor.

Yaşam gerçeği, popülist siyasi algıyı parçalıyor.

Ulusal düzeyde siyaset yapmaya kilitlenmiş siyasi partilerin ilgi alanına girer mi; bir sitenin elektrik masrafının % 12 düşmesi?

Siyaset, sitelere ‘in’temsili demokrasi ‘out’.

Siyaset, apartmanlarda, sokakların sınırlarını çizdiği adalardakurulur mu, kurulur, bundan böyle…

Ege Botanik Sitesi sakinleri, kendileri için küçük ama insanlık için büyük bir adım attıklarının, yeni bir yaşamın kapılarını araladıklarının farkındalar mı, acaba?

Elektrik faturalarını düşürmek için, birbirinden nefret eden, birbirini canı gönülden seven, kaprisli, mütevazi, öfkeli, ayyaş, dini bütün insanlar bir araya geliyor.

Daha ucuz elektrikten, başka nedenler de bulmaları, yakındır.

Okul yolunun trafik tehlikelerinden arındırılması, parktaki arızalı oyuncakların onarılması için eylemler, okulda derslerin başlama bitiş saatlerinin, ebeveynlerin eve geliş evden çıkış saatleri ile uyumlu hale getirilmesi, site içi düğünler, 17 numaradaki emekli Ahmet Bey’in ud resitali, 10 numaradaki Hatice’nin şirin küçük kızının şiirlerini dinlemek, çorba ile iyileşmeyen hastayı acile yetiştirmekvs. vs.

-o-

Koca kentte, doğrudan demokrasi nasıl olur. İnsanları her gün oy sandığına taşıyamazsın ki” mi dedi, biri?

‘Ege Botanik’ sitesine git dostum, belki bir cevap bulursun…

Orada oy sandıklarına, sadece çeyiz koyuyorlarmış…

Fecri Şengür- www.bursaport.com

 

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.