Yeşeriyorum

Cok Kültürlü Hizmet ve Antakya

0

Çok etnikli, çok inançlı Antakya kentimiz daha önce komşu ülke Suriye ile problem ve kavga nedeni iken son süreçte çözüm, barış ve işbirliği nedeni olmasını önemsemekle birlikte, Antakya için yapılan ‘bir arada barış içinde yaşamanın, hoşgörünün, kardeşliğin kenti’ vb. nitelemelerin devletin uygulamaları dikkate alındığında temenniden başka bir şey olmadığını görüyoruz.

İnsan haklarının sınır tanımazlığı, sermayenin ve emeğin küreselleşmesi, teknolojinin çok hızlı gelişimi, sınırların kalkması vb. hızlı değişimlere ülkemizdeki yönetimin ruh ve biçimi yeterli hızda cevap vermemektedir.

Ülkemizin sınırları içinde toplumun etnik ve inanç olarak zenginliği ile bu mozaiğin bilinçli bir şekilde devletin yapısına yansıtılmaması sonucu oluşan fakirlik arasındaki çelişki sorunların ana kaynaklarındandır.

Bürokrasi, güvenlik güçleri, eğitim, siyaset, ekonomi ve meclisin örgütlenme biçimi, istihdam politikası ve hizmetlerdeki ayrımcılıklara en kısa zamanda son verilmelidir.

TRT 6’nın Kürtçe yayın hayatına başlaması, TRT 7 (Arapça)  ve Türkçe dışındaki dillerde 24 saat yayın yapmak isteyen özel TV, radyoların önünü açan düzenlemelerin kısa süre içinde yapılacağı iddiası olumlu değişimlerdir. Fakat yeterli değildir.

Devlet ülke gerçekliğini ve değişen dünya koşularını kabullenmek ve politikalarını bunlarla uyumlu yapmak zorundadır…

Devletin kendi vatandaşına dayattığı tek boyutlu, tek renkli hizmet anlayışı ile son dönemde ülkemize gelişleri yoğunlaşan komşu ülke vatandaşlarına da hizmet sunumu traji-komikliklere yol açmaktadır. ‘Arap plakalı araç’ın şoförü… Vs’ anonslarından biraz sonra ‘Arapça bilen birisi gelsin… Vs.’ anonsları daha sık duyulmaya başlandı.

Kendi vatandaşı ile anadili ile konuşamayan devletin komşu ülke vatandaşları ile ilişkisi de sorunlu başlamıştır. Ne yapmalı?

-Türkçe bilsin veya bilmesin anadil ile hizmet almak vatandaş için bir hak ve anadilde hizmet vermek kurumlar için zorunlu bir görev olmalıdır.

—TRT’de başlanan çok dilli hizmet politikasının bütün kamu alanlarına genişletilmesi ile açılıma devam edilmelidir.

—Antakya Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri başta zabıta işleri olmak üzere bütün hizmetlerinde anadilde hizmet (çok dilli belediyecilik) vermeye başlamalıdır.

—Valilik, kaymakamlıklar, sağlık kuruluşları (devlet ve özel hastaneler), güvenlik güçleri (polis, trafik, jandarma ve diğer) vs. eğitim kurumları (devlet ve özel okullar) anadilde hizmet vermeye başlamalıdır.

—TRT Hatay FM, 24 saat Arapça yayın yapmalıdır.

—Köy, belde, ilçe, tarihi ve doğal mekânlar gibi bütün yer isimleri için orijinaline dönüş yapılmalıdır.

—Başta sağlık kuruluşları, emniyet güçlerinin yerleri ve il, ilçe, köy, belde, tarihi ve doğal yerleri belirten bütün tabelalar Arap harfleri ile de yazılmalıdır.

—Komşu ülke vatandaşlarının sınırlarımız içinde karşılaşabilecekleri olumsuzluklarla ilgili ne yapılması ve nereye başvurulması gerektiğini içeren broşür ve duyurular Arapça olarak basılmalıdır.

Mevlüd ORUÇ

Akdeniz Kültür ve Dayanışma Derneği Yön. Kur. Üy.

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.