Köşe Yazıları

Turçep Toplantısından Notlar

0

TURÇEP hafta sonu Ankara’da sessiz sedasız bir toplantı yaptı. Toplantının başlığı “Kirli Teknoloji Zirvesi” idi. Zirve çağrısı TURÇEP’in 3 gün önce Ankara’da yapılan Yürütme Kurulu toplantısında alınmıştı. Daha önce 9-11 Ekim tarihleri arası planan etkinlik daha sonra bu tarihe alınmıştı.

TURÇEP yada uzun adıyla Türkiye Çevre Platformu kendi dışındaki bileşenlere bir çağrı yapmış, bu çağrıda , gelin sorunlarınızı anlatın demişti. Birlikte neler yapabilirizi düşünelim karar verelim. Çağrıya TURÇEP dışındaki bileşenler ses verdi ve Alakır, Palovit, EGEÇEP, GDO’ya Hayır Platformu, Mersin NKP, Derelerin Kardeşliği, Çiftçi Sen, Munzur, Çamlıhemşin vb. bir çok ekolojik hareket destek vererek ve hiçbir beklenti altına girmeden Ankara’da Genel İş Toplantı Salonunda 24-25 Ekim’de biraraya geldiler.

Bu toplantıda evet bir çok ilk yaşandı. Sıralarsak:

1: Hiç biraraya gelemez denen kişi ve kurumlar biraraya geldi; yetmedi birlikte olmaktan keyif aldılar.

2: Türkiye’de belkide ilk defa bu kadar kapsamlı bir ekoloji hareketi biraraya geldi.

3: Türkiye’de farklı siyasi oluşumlardan katılımlar vardı ve ne güzel ki kavga gürültü yaşanmadı.

2 gün boyunca Türkiye’nin sorunları tartışıldı. Neler yapılacağına dair fikir tartışmaları yaşandı.

Sonuç olarak tüm bu bildirilerin ve sunumların belgesellerin yer aldığı bir kitap ve cd çıkarılması için dökümantasyon çalışma grubuna görev verildi.

Ortak alanlarda örneğin Ulukışla’da, örneğin NKP’de tek yürek olarak hareket etme kararı çıktı bu da şunu gösterdi, istenirse çevre heraketleri beraber hareket edebilir ve etmelidir.

Gece tabiiki EMO da yaşanan dostluk gecesi de bunun en tipik örneğiydi. Sadece TURÇEP değil diğer katılımcılarda yemeğe katılarak harika bir gecenin ortağı olarak çalıp söylediler. Munzur’dan  girip, Erzurum’dan çıktılar. Ama tüm türküler mutlaka TURÇEP yollarından geçti

İstenirse olabileceğinin görüldüğü, herkesin saygı çerçevesinden hareket ettiği bu etkinliğin Türkiye için çok faydalı olacağına inanıyorum.

Ayrıca notlar yayınladığında herkesin evinde olması gereken çok ciddi verilerde cabası. Örneğin nükleerin tükettiğinin 3’te birini ürettiği gerçeği gibi. Örneğin kuzuların altın aramalarından sonra nasıl doğduru gibi.

Ben sözlerimi bu toplantı öncesi katıldığım TMMOB İlk Başkanın sözlerini uyarlayarak noktalamak istiyorum: şimdilik o bize “ İşçsisin işçi kalma mühendis iktidar ol  dedi, ben de diyorum ki çevre sorunları var çevreci ama sen aldırma yürü.”

Davetemizi kırmayıp gelen herkese sonsuz teşekkürlerimle. 3 ay sonra yeni gelenlerle yeniden görüşmek üzere.

You may also like

Comments

Comments are closed.