Yeşeriyorum

Ceylan İçin “İnsan”lık Zinciri

0

Ceylan İçin “İnsan”lık Zinciri

Gizem Ertürk

Dün akşam, Diyarbakır’ın Lice ilçesinin Şenlik köyü, Paşaciya mezrasında militarizmin son çocuk kurbanı olan Ceylan için sokaktaydık… Katillerden hesap sorulması için sokaktaydık. Ceylan’ın ölümünün, diğer çocukların katliamları gibi üzerinin örtülmemesi için sokaktaydık… Sahte raporlara, samimiyetsiz açıklamalara inanmadığımızı göstermek için sokaktaydık… Artık sabrımızı kalmadığını göstermek için sokaktaydık…

Basın açıklamasını Ceylan Önkol İnisiyatifi adına okuyan Av. Eren Keskin; Ülkede süren savaşta, birçok çocuğun mayınlarla parçalanarak, bombalara maruz kalarak ve çatışmalarda öldürüldüğünü, bazı çocukların gazete satarken katledildiğini belirten Keskin,  açıklamasında “Bizler ve bizim gibiler yıllarca sokaklara çıktık, bağırdık, haykırdık. Bugün bir kez daha bir çocuk ölümü ile acılar içindeyiz. 28 Eylül 2009 günü Lice’nin Şenlik Köyü Xambaz mezrasında evinin 200 metre ötesinde koyunları otlatırken 12 yaşındaki Ceylan Önkol, kendisine ateş edilmesi sonucunda yaşamını yitirdi. İHD’nin oluşturduğu heyet bölgeye gitti. Ve olayı tanıklarla konuşarak yerinde tespit etti. Olayın ardından, her savaş acısı karşısında aynı umursamaz tavrı gösteren Genelkurmay yetkilileri, Ceylan’ın ölümünün ardında yatan gerçekleri gizlemeye çalıştılar. Ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne imza atmış bir devletin Başbakanı, komşu coğrafyada öldürülen çocuklar için gösterdiği tavrı, Ceylan için çok gördü. Ancak bu kez olmayacak! Biz susmayacağız!” dedi.

Basın açıklamasının ardından, geçtiğimiz günlerde Lice’ye giderek Ceylan Önkol’un ailesini ziyaret eden sanatçılardan olan İlkay Akaya ve Yasemin Göksü “Gezme Ceylan Bu Dağlarda” türküsünü kalabalık ile hep bir ağızdan okurken duygu dolu anlar yaşandı.

Türkünün ardından Galatasaray’dan tünele doğru insanlık zinciri oluşturuldu. Binlerce insan ele ele tutuşarak Türk, Kürt, Ermeni Halklar Kardeştir diye haykırarak militarizmi ve faşizmi lanetledik.

“Kürdistan Faşizme Mezar Olacak, Kürdistan’da Savaşan Çocuklara Bin Selam, Ceylan’ın Hesabı Sorulacak, Yaşasın Halkların Kardeşliği / Biji Bratiya Gelan, Ölümlere Dur De, Ölüm Değil Çözüm, Katil Devlet Hesap Verecek, Ceylan’ın Katili Ergenokan Devleti, Hepimiz Kürdüz Hepimiz DTP’liyiz, Kürdistanlı Çocuklar Yalnız Değildir” sloganlarıyla, alkışlar ve düdükler eşliğinde Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş Taksim Meydanı’nda yapılan açıklama ile sona erdi.

Uğur Kaymaz, Xezal Berü, Mizgin Özbek, Rozerin Aksu, Hogır… Şimdi de Ceylan Özkol bu ülkenin ölü çocukları… Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne imza atmış bir devlet çocuklarını acımasızca katlederken ülkede yaşamanın utancını taşıyan insanlar ses çıkarıyor… Ölü çocuklarımız toprakların altına gizlenemeyecek kadar fazlalar… Onları görmezden gelemezsiniz… Ceylan’ın o güzel, kocaman gözlerinde kaçamazsınız… Ceylan’ın dosyasının birbirinden komik gerekçelere –kızcağızın intihar ettiği bile söylendi- kapanmasına, katillerinin aklanmasına izin vermemeliyiz. Vicdanı olan herkesi bu insanlık suçuna karşı koymaya, peşini bırakmamaya çağırıyoruz.

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.