Yeşeriyorum

Medya İktidar İlişkisi Ortaya Saçılırken…

0

Başbakan bir medya patronunu, medya dışı iş ilişkilerinden dolayı ad vererek suçladı. Medya patronu, medya dışı ilişkisini medya aracılığı ile başbakana cevap verdi. Medya aracılığı ile bir oyana bir bu yana döndü durdu!
 
Medya patronu medya dışı iş ilişkisi için aracı göndermiş, kimi göndermiş dersiniz? Medya içinde çalışanı mı? Bunu başbakanın açıklaması gerek. Medya dışı iş ilişkilerde, medyanın ve medya çalışanlarının kullanıldığı konusunda hiç şüphemiz yok. Başbakan konuyu açıklarken, gizli olarak yapılan görüşmelerindeki ipuçlarını üstü yarı açık olarak ortaya serdi. Başbakan, “Hilton Oteli’nde istediği plan tadilatlarını bana ve belediye başkanıma yaptıramadığı için bu adımları atmaktadır. Bizzat bana bunu teklif etmiştir, bizzat belediye başkanıma bunu teklif etmiştir.“ demektedir.  Bir iş adamı bir başbakandan nasıl böyle bir talebi olabilir, nereden almaktadır bu cüretkarlığı? Olağan karşılanan bir durum mu söz konusudur? Bir medya çalışanı başbakanın yanağından makas alabiliyor, demek ki  ilişkileri o kadar iyi ve iç içe geçmiş durumda. Üstelik bunlar kamuoyu önünde yaşananlar, peki kamuoyu önünde bugüne kadar yansımayan ilişkiler? 
Medya patronlarının iktidar ile olan ilişkileri ve medya çalışanlarına verilen astronomik paraların kaynağı açıklanmalıdır! Bir patron para kazandırmayan çalışanına neden para versin, çünkü en ufak krizde gözden çıkardığı çalışanları bugünlerde işsiz dolanırken, astronomik maaş alanları hala bünyesinde tutmaya devam ediyor.
 
Bu günlerde medya iktidar ilişkileri bozulmuş görünüyor. Bu bozulma  yazılı ve görsel basın patronlarının medya dışı iş ve ticaret ilişkileri nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Çalışanlarının sahip olduğu medya ne yazık ki günümüzde yoktur. Bu yüzden de medya, medya dışı ilişkiler için kullanılan bir araca dönüşmüştür. Bu gerçeklik hem başbakan hem de medya patronunun yaptıkları açıklamalar ile açıkca ortaya serilmiştir.
 
“Bugünkü konuşması bana göre Türk basın tarihinde çok tehlikeli bir dönemin başladığının en somut işaretidir. Şimdiye kadar ellerinden gelen baskıyı yapıyorlardı. Demek ki baskıları daha da ağırlaşacak.”  demektedir suçlanan medya patronu.
 
Medya dışı ilişkilerin medyaya yansımasını günler içinde göreceğiz, çünkü daha öncede yaşandığı gibi medya sahipleri devlet olanakları karşısında fazla dayanamamış ve hizaya girmişlerdir. Medya patronlarının medya dışındaki iş ve ticaret ilişkileri medyanın sesini ve yönünü belirlemede önemli bir baskı aracı olarak ortada durmaktadır.
 
İç içe geçmiş medya ve iktidar ilşkileri bir çıkar çatışması ile her şeyi olmasa da bazı ilişkilerin gün yüzüne çıkmasına sebep olmuştur. Geçmişte medya ve iktidar ilişkilerinin farklı konumlanışları olmakla birlikte günümüzde medya iktidara daha yakındır ve embedded (iliştirilmiş) basın görevini yapmaktadır. Kısaca basın taraftır ve iktidarın çıkarı hangi yöndeyse gerçeklik ya görülmez (haber ajanslara geçmez) ya da eksik bilgi verilerek tahrif edilir. Basının özgür olabilmesi için herşeyden önce basın sahiplerinin basın dışında başka işinin olmaması gereklidir. Aksi halde bugün yaşadığımız sorunların daha keskini ileride yaşamayacağımızı kimse garanti edemez! Basın özgürlüğü de yalan olur!

İsmail Cem Özkan

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.