Birleşik Krallık‘ta Lancet isimli tıp dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, HPV (human papillomavirus) aşısı, rahim ağzı kanserini yüzde 90’a yakın bir oranda önlüyor.
Rahim ağzı kanseri vakalarının yüzde 99’unda HPV bulunuyor.
‘Aşı hayat kurtarıyor’
BBC Türkçe‘de yer alan habere göre araştırmada, aşının 2008’de Birleşik Krallık’ta genç kadınlara uygulanmaya başlamasının ardından meydana gelen gelişmeler izlendi. Aşının kanserden önceki gelişimleri ve rahim ağzı kanserini yüzde 87 oranında engellediği ortaya koyulurken, Kings College London‘dan araştırmaya katılan Prof. Peter Sasieni, aşının etkisinin çok büyük olduğunu ifade etti.
Birleşik Krallık Kanser Araştırma Kurumu (Cancer Research UK) da sonuçları tarihi olarak nitelendirdi ve aşının hayatları kurtardığının ispatlandığını belirtti.
Araştırmacılara göre, aşılanan kişilerin daha az sıklıkta simir testi yaptırması olasılığı da arttı.
Birleşik Krallık’ta 11-13 yaşlarındaki kız çocuklarına aşı ücretsiz uygulanıyor. 2019 yılından beri de aşı oğlan çocuklarına da uygulanıyor.
Aşının ne kadar koruyuculuk sağladığı ya da bir noktada tekrar bir doz uygulanıp uygulanmaması gerektiğine dair tartışmalar ise hala devam ediyor.
Türkiye’de tek doz 700 TL civarı
Dünya Sağlık Örgütü‘nün (DSÖ) rahim ağzı kanserini ortadan kaldırma çabaları kapsamında 100 ülkede aşılama programı uygulanırken, Türkiye’de de HPV aşısının ücretsiz uygulanması için kampanyalar yürütülüyor.
HPV aşısının Türkiye’de ulusal aşı programına dahil edilmesi TBMM’nin de gündemine taşınmıştı. Üç doz yapılması gereken aşının bir dozu Türkiye’de 700 TL civarında.